Sorsok között: Szabó T. Anna – Február 10. 18 óra

Helyszín: Szatyor Bár és Galéria 

Orvos-Tóth Noémi beszélgetéssorozata

Maguk módján boldog családok, el nem beszélt történetek, alkotás és olvasás Orvos-Tóth Noémi pszichológus új beszélgetéssorozatának témái között. Sorok és sorsok között haladunk az íróvendégekkel, hogy az irodalmon keresztül új nézőpontból tekinthessünk saját történeteinkre.

A Sorsok között egyszerre könyvklub és beszélgetés, mert az Örökölt sors című könyv szerzője az írót és a szövegeket is minél közelebbről szeretné vizsgálni és megérteni, így a meghívott vendégeket új nézőpontból ismerhetjük meg.

Első vendég a költő és prózaíró, Szabó T. Anna, akivel a négy fal között megtörténő láthatatlan drámákról, a traumák kibeszéletlenségeiről, a velünk élő családtörténetekről és a Törésteszt és a Határ című novelláskötetekről beszélget a pszichológus.

A regisztráció kötelező: https://forms.gle/VJMko7fp1dxPR2wU7

Jegyvásárlás a beszélgetés előtt a helyszínen: 1500 Ft

Dokumentumfilmklub: A nevezetes névtelen – Hamvas Béla – Február 10. 18 óra

Helyszín: Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér

A Mérei Anna vezetésével működő filmklubban a nézők magyar dokumentumfilmeket láthatnak. A vetítések után az alkotókkal és szakértőkkel kötetlen beszélgetés keretében találkozhat a közönség.

A Nevezetes NévtelenHamvas Béla, magyar dokumentumfilm, 64 perc, 2016

Rendező: Katona Zsuzsanna
Producer: Nyeste Péter (Eurohand Zrt.)

„Nagyszerű volt találkozni egy olyan valakivel, aki ilyen igazán nagy ember és egyszerre ilyen csibész” – vallja a filmben Hamvas Béláról Szervét Tibor színművész.

A XX. századi magyar irodalom és gondolkodástörténet kevés olyan gazdag életművet tudhat a magáénak, mint Hamvas Béláé. Univerzális tanító, páratlan nyelvteremtő író, filozófus, gondolkodó, kertész, könyvtáros, műkritikus, egyéni és egyedi vallásmagyarázó, humorista és próféta, hedonista és aszkéta, minden és semmi nem illik rá, ha kategorizálni akarjuk, mert lényegét tekintve volt besorolhatatlan művész és ember. Ő Hamvas Béla volt, akinek tragédiákkal terhes élete és kivételes szellemi horizontot megnyitó életműve szikrázik fel a fikciós dokumentumfilmben.

Jegyár: 600 Ft

Információ: Makai Szilvia +36-1/690-0991; makai.szilvia@eotvos10.hu

Samuel Beckett: Három dráma – Február 10. 18 óra

Helyszín: Kelet Kávézó és Galéria 

Samuel Beckett: Három dráma című könyvének bemutatója.

A beszélgetés résztvevői: Csímár Péter és Horváth Ágnes
A darabokból részleteket felolvas: Szabó Máté és Gaskó Simon
Moderál: Szabó Dávid

Megjelent Samuel Beckett három legfontosabb és legismertebb drámája új fordításban!

Különössége, hogy csoportos munka keretében született a szöveg, “élőben”, azaz minden szó elhangzott, mielőtt leírták volna.

A fordítók mind az ELTE BTK hallgatói voltak, többnyire francia szakon végeztek:

Beke Zsolt, Csímár Péter, Donáti Flóra Lili, Farkas Mariann, Filák Szilvia, Forintos Eszter, Füzessi Katalin, Gunyecz Laura, Kállay Eszter, Kőszeghy László, Márkos Éva, Márkus Virág, Sors Mihály, Szakács Evelyn, Szalai Bianka, Szatmári Zsófia, Tordai Vera.

Szakmai vezető: Horváth Ágnes

Törzsasztal Íróműhely Simon Bettinával – Február 11. 18 óra

Helyszín: Jazz Kocsma – Szeged

Az íróműhely februári meghívottja: Simon Bettina.

Simon Bettina 1990-ben született. Strand című verseskötete a JAK-füzetek sorozatban jelent meg 2018 nyarán. 18 évesen felolvasott a költészetnapi Literális Ingyenkonyhán Pécsett, a Pécsi Fiatal Írók Alkotói Köre tagjaként. Szereti a csalamádét a hamburgerben.

A Facebook-esemény leírásából:

Mivel készüljek?

Az általad írt szövegeket nyomtasd ki 10-15 példányban, hozd el, hogy mások is olvashassák, véleményezhessék. Javasoljuk, egyszerre két műnél többet ne válassz, hogy biztosan mindenki sorra kerüljön.

Mi is az a Törzsasztal?

Havi rendszerességgel megtartott íróműhely, ahová lírával és prózával egyaránt érkezhetsz. Támogató közösség, amelyben visszajelzést és konstruktív kritikát kaphatsz tapasztalt íróktól, költőktől, szerkesztőktől és az irodalom friss művelőitől. Törzs, ami alkalmi összetételében változékony, mégis állandó csoport.

Utána:

20 órától Simon Bettina: Strand című kötetének bemutatója.

A szerzővel Taskovics Viktória beszélget. Aki az elbontott táj helyére visszahozza az alapzajokat: Héjja János.

A Strand nem a felhőtlen vidámság helye. Emlékeink kuszák: örömpercek, kiszolgáltatottság, nedvesség, vibráló fény és alattomos kosz. Simon Bettina első verseskönyvének hangulata megragad, nem ereszt. A mondatok tiszták, a képek és asszociációk hamar kizökkentenek megszokott világunkból. De bárhol járunk, mindvégig otthonosság és otthontalanság egymást keresztező nyomait követjük, és a víz útját: akár egy fagyos utcán, akár egy folttisztítóban, akár egy – talán jövőbeli – elárasztott tájon. Test nem marad szárazon.

Taskovics Viktória 1995-ben született Szegeden. Gyerekkora óta zenél, jelenleg a Testrablɵk és a shot in the neck punkzenekarokban. Alapszakon szlavisztikát végzett, most magyar mesterszakra jár. Kövér macskák, Patti Smith, fotózás, cigaretták meg ilyesmi.

Héjja János hang- és képalkotással foglalkozik. A koncentrációt melodikus víziókká alakítja. Az idő elasztikus számára, miközben eléri a végső dallamokat, formákat.

A Törzsasztal íróműhely estjein becskassza működik.

Plakátterv: Vajda Gábor

LIJ 107. Kosztolányi titkai. Bíró-Balogh Tamás és Új Krisztina estje – Február 12. 17 óra

Helyszín: Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány – Marosvásárhely

Látó Irodalmi Játékok 107. Kosztolányi titkai. Bíró-Balogh Tamás estje

A Facebook-esemény leírásából:

A Látó és a Lector Kiadó szeretettel meghívja Önt Bíró-Balogh Tamás és Új Krisztina költőnő estjére. A szerzőkkel Codău Annamária fog beszélgetni, 2020. február 12-ikén, 17 órától Marosvásárhelyen a Bernády Házban. Az esten bemutatjuk Bíró-Balogh Tamás két legutóbbi könyvét, a Hakni c. novelláskötetet (Lector Kiadó, 2019.) és a Ha nem volnátok ti – Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei című, a Jaffa kiadó gondozásában megjelent tanulmánykötetet. Új Krisztina versei folyóiratokban, valamint a Szép versek antológiasorozatban jelentek meg. Az eseményen az ő műveivel is megismerkedhet a marosvásárhelyi közönség.

Bíró-Balogh Tamást leginkább kiváló irodalomtörténészként ismerjük, pedig pályáját szépíróként kezdte. Az Egy füzet magánélete és a Nemlétező dolgok című novelláskötetei után 15 évvel jelenik meg új kispróza-gyűjteménye – melyben kéziratokba, dedikációkba botlunk, Kosztolányi-hősökkel avagy Kosztolányi-novellák átirataival találkozunk. És azzal, hogy az irodalom elsősorban is játék. Az irodalomtörténész szigorú szeme lehunyva. A haknizás elkerülve. Egy valódi író kacsint ki felénk.

Ha nem volnátok ti – Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei:

Kosztolányiról írtak már nem egy vaskos monográfiát, de a híres nyugatos alkotóról kialakult képünket most mégis jelentősen átrajzolhatja néhány levél.

Nemrégiben ugyanis felbukkant egy jelentős Kosztolányi-dokumentumegyüttes a költő életének utolsó szakaszából. A kéziratok a költő utolsó szerelméhez, Radákovich Máriához kapcsolódnak. A férjezett asszonyhoz írt levelek szerkesztett változatai korábban ugyan megjelentek – azonban az eredetiek és azok, melyeket Mária írt Kosztolányinak, még nem. (…) A kutatás egy pontján azonban kiderült, hogy Kosztolányinak a felesége és Mária mellett volt egy harmadik kapcsolata is. Ez a rejtélyes viszony húsz évig tartott, tehát közel annyi ideig, mint a költő házassága Harmos Ilonával. Bennfentes szemtanúk véleménye szerint pedig éppen ez a titkos kapcsolat segített Kosztolányinak túlélni a házasságban eltöltött éveket. Ráadásul Kosztolányi egyik legismertebb regényének ihletője is ő.
Ez a kötet róluk szól, a Kosztolányit élete végén körülvevő nőkről. Ha nem lettek volna ők, Kosztolányi sem vált volna azzá a kiemelkedő irodalmi nagysággá, akit ma ismerünk.

Támogató: Szépírók Társasága

Mindenkit szeretettel várunk!

A gyerekirodalom nagykorúsítása – Prae lapszámbemutató – Február 12. 19 óra

Helyszín: KisPrésház

Míg pár éve sokan azon szomorkodtak, mennyire feltáratlan terület a gyerek- és ifjúságiirodalom-kutatás, és épphogy csak éledezik a gyerekirodalom-kritika, addig mára ez a helyzet szerencsésen sokat változott. A Prae új lapszámának írásai széleskörűen reprezentálják, hogy hol tart a mai magyar gyerek- és ifjúsági irodalom- és illusztrációkutatás, hogy milyen irányvonalak mentén dolgoznak a szakértők, és milyen hiányterületek, még kutatandó ágazatok merülhetnek fel.

A gyerekirodalom nagykorúsítása címre keresztelt új Prae-számot a témának megfelelő szépirodalmi blokkokkal gazdagítottuk, ami célkitűzéseink szerint azt is jól mutatja, hogy a kortárs magyar irodalom „felnőtt” alkotóinak a téma és poétikai megvalósításai iránti érdeklődése töretlen.

Az esten Jeney Zoltánnal, Kappanyos Andrással és Varga Emőkével a lapszám vendégszerkesztője, Szekeres Nikoletta beszélget.

Felolvasnak: Elekes Dóra és Sopotnik Zoltán.

Skandináv könyvklub – Február 13. 18 óra

Helyszín: Országos Idegennyelvű Könyvtár

A Skandináv Ház Alapítvány skandináv könyvklubjában minden alkalommal vendégül lát valakit, aki kedvenc skandináv könyvét ajánlja. A kötetlen beszélgetésekre szeretettel várnak mindenkit, aki szereti a skandináv irodalmat, szívesen megosztaná másokkal olvasmányélményeit, meghallgatná másokét, és eltöltene a csoporttal egy hangulatos estét.

A könyvklub helyszíne az Országos Idegennyelvű Könyvtár, ahol Magyarország Legészakibb Könyvespolca is található.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: regisztracio@skandinavhaz.hu

FISZ líraműhelyMezei Gábor és Szabó Marcell vezetésével – Február 13. 19 óra

Helyszín: Itt és Most Közösségi Tér

Folytatódik a FISZ Fiatal Írók Szövetsége líraműhelye Mezei Gábor és Szabó Marcell vezetésével. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők 2020. február 13-án 19 órakor az Itt és Most Közösségi Térben! Szövegek előre küldése itt: gmezeig@gmail.com; sabmarc@gmail.com, és érdemes nyomtatott példányokkal is készülni!

Plakátterv: Pálfi Detti

André Ferenc és György Alida estje – Február 13. 20 óra

Helyszín: KisPrésház

Moderátor: Seres Lili Hanna

André Ferenc (1992, Csíkszereda) költő, slammer, szerkesztő, mémlord. A BBTE doktorandusza. A Beatwándor formáció húrelmélésze. 0 és 1 sör között rengeteg szóviccet mond. 1 és 2 sör között mindenféle furcsaságról beszél, és többnyire nagyon igaza van. 2 sör fölött jó eséllyel szóba hozza a metamodernizmust. Számos folyóiratban és antológiában jelentek meg dolgai. Szerencséje volt pár díjhoz (Látó-nívódíj, Communitas díj, Babits műfordítói, Székely János-ösztöndíj, Romániai Írók Szövetségének debüt-díja, stb.). Durván bírja a jambusokat meg a hexametert is. Első kötete szótagadó címmel jelent meg (Jelenkor, 2018), nem szeretne beszélni a címről. Gyakran tart kreatív írás jellegű rendezvényeket, irodalmi és slam eseményeket szervez. Nem tud biciklizni. Jelenleg Kolozsváron él.

György Alida (1995, Zetelaka). Tanult irodalmat, fotó- és filmművészetet Kolozsváron és Pesten, jelenleg drámaírásból mesterizik Marosvásárhelyen. Nem tudja, hol él. Szereti a kutyákat, macskákat és a matricákat. Verseit és novelláit különböző folyóiratok közölték. Díjai: Látó-debütdíj, Communitas Alkotói Ösztöndíj, Kortárs Hangon első díj, a Helikon Hervay-pályázatának III. díja. Első kötete nem tudja milyen címmel jelenik meg idén ősszel az Erdélyi Híradó – FISZ közös kiadásában. Legnagyobb vágya, hogy Instagram sztár legyen.

Kéj-est – Február 14. 20 óra

Helyszín: Lóvasút

Erotikus líra és zenei improvizációk a Bettika Quinettel és Horváth Kristóffal

A Facebook-esemény leírásából:

A Kéj-est erotikus líra és slam Horváth Kristóf “Színész Bob” és Bakos Bettika előadásában a Bettika Quintet zenéjével. Vizuál: Sztranyák Zsófia.
A Kéj-esten kiderül, hogy az ókori indiában vagy egy pesti albérletben, fiatal és agg, fűzfapoéta és költőóriás is csak egyre tud gondolni, a szoknyát fürkészi és főleg azt ami az alatt van. A bő egy órás műsorban végig járjuk a testi szerelem, a vágyakozás, a beteljesülés és a csalódás kanyargós útjait sikamlósan és szemérmesen, meghitten és kíméletlenül.
Hogyan udvarol Weöres, Karinthy vagy éppen Csukás István? Milyenek a pajzán gondolatai egy középkori szerzetesnek? Mi jár egy slammer szatír fejében?

Horváth Kristóf “Színész Bob” többszörös bajnok slammer, színházi és filmszerepei mellett A Tudás 6alom csoport vezetője, ahol hátrányos helyzetű cigány gyerekekkel foglalkozik.

Bakos Bettika énekesnő és együttese, a Bettika Quintet 2018-ban a költészet napján a MOMkultban telt ház előtt mutatta be Csukás István felnőtt verseiből készült műsorát. Bettika a Bob és Bobék Orchestra Toldi és Rejtő műsorainak zeneszerzője, improvizációs műfajokkal, szabad- és jóga zenével is foglalkozik.

A Bettika Quintet tagjai: Bakos Bettika – ének, billentyűk, effektek, Dévényi Zoltán – gitár, Raboczki Balázs – szaxofon, Mayer József – nagybőgő, Richter Ambrus – dobok

Sztranyák Zsófia grafikus, képzőművész többek között a Maladype színháznak is dolgozik. Bettikával közös projektje a Voyeur – élő vizuális és hanginstalláció.

Jegyár: 2400 Ft

Diák/nyugdíjas jegyár: 1200 Ft (csak személyesen)

Szívlapát – Február 15. 19 óra

Helyszín: Csokonai SzínházDebrecen

Szívlapát című versantológia 2017-ben jelent meg a Tilos az Á Könyvek kiadásában, Péczely Dóra szerkesztésében. A versgyűjteményben nyolcvanöt köztünk élő költő százötven verse olvasható. Vannak olyan szerzők, akik már évtizedek óta írnak, és vannak, akik meg sem születtek, amikor másoknak már verseskötete jelent meg.

“Van négy színész és egy táncos-koreográfus.
És van egy kötet, benne százötven mai magyar vers. És mindet elmondjuk.
Nem, csak vicceltem. De húszat tényleg. Aztán hazamegyünk.
És nem csak szó lesz, hanem kép és ritmus is.
De aztán tényleg hazamegyünk. Csak már máshogy, mint ahogy jöttünk.
Uhhh. Ez menő, nem?”

Előadják: Bakota Árpád, Katona Gábor, Mercs János, Mészáros Ibolya, Wessely Zsófia

Zene: Dargó Gergely

Videógrafika: Jóvér Csaba

Rendező: Mercs János

Az előadás időtartama: 60 perc szünet nélkül.