Egy helyen a hét legfontosabb irodalmi rendezvényei.

Classic Shorts Olvasókör | December 05. 19 óra

Helyszín: Kis Présház

A Facebook-esemény leírásából:

Nincs időd hosszú regényeket olvasni? Félsz a klasszikusoktól? Nem tudod, hol és mely szerzőkkel kezd az irodalmi művelődésedet? Kezdd kicsiben, olvass rövid történeteket, olvass novellákat! – Ez a válasz, bár adja magát, nem magától értetődő: egy 5–20 oldalas novellát bár gyorsabban elolvasunk, mint egy nagyregényt, megértenünk gyakran mégis sokkal nehezebb és több energiát, elemzést, kibeszélést igényel.

Egy orosz férfi egy reggel elveszíti az orrát, majd később látja ugyanezt az orrot kiszállni egy hintóból. Egy amerikai nőt őrületbe kerget egy sárga tapéta. Egy angol férfi megöl egy legyet, mire hirtelen elnyomott háborús traumák törnek fel belőle. Egy uruguay-i fiú leesik a lóról, és onnantól kezdve mindenre másodpercre pontosan emlékszik, ami csak történik vele. Egy idős német férfi Velencébe utazik, és szembesül saját halandóságával.

Mik ezek a rejtélyes történetek és hogyan működnek? A Classic Shorts Olvasókörben ezekre a kérdésekre keressük a választ, miközben a világirodalom legnagyobb novellistáinak remekművein rágjuk át magunkat Argentínától Oroszországig, Új-Zélandtól Japánig, keresztül-kasul a világirodalom térképén.

Az olvasókör az 1749 Online felületén futó, eddig 15 részes „Classic Shorts” esszésorozatomhoz kapcsolódik. A kibeszélt novellistákról a jövőben újabb esszéket tervezek írni, és nagyon örülnék, ha előtte közösen ötletelhetnénk róluk!
Találkozzunk havonta egyszer decembertől májusig Budapesten az apró és családias Kis Présházban és olvassuk a világirodalom legszebb elbeszéléseit!

Időpontok, szerzők, részletek: https://fb.me/e/2ootzXzdY

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – December 05-től 11-ig

Az ünnep azé, aki várja – Adventi est a Várkert irodalommal | December 05. 19 óra

Helyszín: Várkert Bazár

December 5-én, az év utolsó irodalmi estjén az Aposztróf sorozat az ünnepi készülődésbe kapcsolódik be, és igazi adventi hangulatot varázsol a színpadra. Ezen a különleges esten családi történetek kerülnek elő és betekinthetünk két alkotó család tradicionális, ünnepi ízeibe, szokásaiba, dalaiba és verseibe. A zenés irodalmi esten a két alkotó család: Szabó T. Anna József Attila-díjas költő és férje, Dragomán György József Attila-díjas író, valamint Lackfi János József Attila-díjas író, költő és lánya, Lackfi Dorottya énekes kapcsolódik össze, és Sinha Róbert gitárművésszel kiegészülve izgalmas közös produkciók várhatók.

Háziasszony, szerkesztő: Juhász Anna irodalmár

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – December 05-től 11-ig

Irodalmi Pub Crawl – Kemény Zsófi | December 06. 18 óra

Helyszín: Központ

Régen kávéházakban töltötték az idejük jó részét az írók és a költők. Ott alkottak, ott tájékozódtak a világ dolgairól, ott találkoztak kortársaikkal és rajongóikkal. Az idők folyamán ez a szokás kiveszett a mindennapokból, az író-olvasó találkozók viszont megmaradtak, többnyire kulturális intézményekben, klubokban, kávézókban. A Zsidó Művészeti Napok szervezői rendhagyó módon ezúttal a 7. kerület ikonikus szórakozóhelyeire invitálják meg az írókat, akik az érdeklődők gyűrűjében, bensőséges hangulatban ülhetnek asztalhoz.

A tervezett beszélgetéseket szakavatott moderátorok segítik, hiszen lehetősége lesz az olvasónak is megszólalni, ha felmerül benne az író munkásságával kapcsolatos kérdés vagy gondolat. A beszélgetés fő íve nem egy frissen megjelent kötet bemutatására épül, hanem az alkotási folyamatba kaphatunk betekintést. Megtudhatjuk például, hogy a szerző egy-egy regénye, novellája, esszéje milyen inspirációk hatására született, szüksége van-e egy képzeletbeli világ megteremtésére ahhoz, hogy alkotni tudjon, és könnyedén jár-kel-e a valóság és a fikció között. Természetesen kéznél lesz néhány könyv is, és talán még fel is olvas egy-egy művéből részletet, hogy ezzel az élménnyel is emlékezetesebb legyen a találkozás. És ha már a zsidónegyed kellős közepén találkozhatunk a kiváló művészekkel, megtudhatjuk azt is, számukra mit jelent ez a városrész, van-e kötődésük a kerülethez, és van-e személyes emlékük vagy családi történetük az egykori gettó falain belüli életről.

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – December 05-től 11-ig

Irodalmi kocsmázás Borda Rékával a Mazel Tovban! | December 6. 19 óra

Helyszín: Mazel Tov

Folytatódik az irodalmi kocsmázás! A Zsidó Művészeti Napok szervezésében megvalósuló irodalmi eseménysorozat következő állomásán Borda Rékával Czinki Ferenc beszélget a Mazel Tov kistermében december 6-án, 19:00 órától.

A beszélgetés fő íve nem egy frissen megjelent kötet bemutatására épül, hanem az alkotási folyamatba kaphatunk betekintést. Megtudhatjuk például, hogy a szerző egy-egy regénye, novellája, esszéje milyen inspirációk hatására született, szüksége van-e egy képzeletbeli világ megteremtésére ahhoz, hogy alkotni tudjon, és könnyedén jár-kel-e a valóság és a fikció között. Természetesen, kéznél lesz néhány könyv is, és talán még fel is olvas egy-egy művéből részletet, hogy ezzel az élménnyel is emlékezetesebb legyen a találkozás. És ha már a zsidónegyed kellős közepén találkozhatunk a kiváló művészekkel, megtudhatjuk azt is, számukra mit jelent ez a városrész, van-e kötődésük a kerülethez, és van-e személyes emlékük vagy családi történetük az egykori gettó falain belüli életről.

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – December 05-től 11-ig

A Mikulás rakétája – képzőművészeti tárlattal egybekötött könyvbemutató | December 07. 19 óra

Helyszín: Thury Vár

A Facebook-esemény leírásából:

Hölgyeim és Uraim! A mikulás rakétája immár Föld körüli pályára tért, hogy pár nap múlva landolhasson a Thury-vár meghitt szegletén, a Vár Bistro-ban! A gondtalan földet érést két tapasztalt asztronauta garantálja: Tóbiás Krisztián költő és Turi Lilla képzőművész. Őket segíti Barlog Károly űrtechnikus és szerkesztő. Az est folyamán nemcsak egy minden elemében impozáns könyvvel és egy kellemes beszélgetéssel gazdagodhatnak nézőink, hanem egy csodás tárlattal is, hiszen Turi Lilla Mikulás-illusztrációiból húsz képet kiállítunk a várkápolnában.

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – December 05-től 11-ig

Horváth Péter ösztöndíj átadó | December 08. 17 óra

Helyszín: Írók Boltja

A Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj jubileumi, tizedik díjátadó ünnepsége. Felolvas a három díjazott. A győztesnek járó díjat az eddigi ösztöndíjasok jelenlétében Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke adja át. Közreműködik Márkos Albert (cselló).

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – December 05-től 11-ig

Szabadon, át – Bánki Éva és Szöllősi Mátyás kötetbemutatója | December 08. 18 óra

Helyszín: Eötvös10

Bánki Éva Át című, a Napút-Cédeus Kiadónál, és Szöllősi Mátyás Szabad című, a Helikon Kiadónál megjelent versesköteteinek bemutatója. Az esten a két szerzővel Sediánszky Nóra dramaturg, író, rendező beszélget majd az új kötetekről, írásról, alkotásról, társművészetekről, és még sok minden másról is.

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – December 05-től 11-ig

FISZ Líraműhely Mezei Gábor és Szabó Marcell vezetésével | December 08. 19 óra

Helyszín: Itt és Most Társulat

A Facebook-esemény leírásából:

Folytatódik a FISZ líraműhelye Mezei Gábor és Szabó Marcell vezetésével. Mindenkit szeretettel várunk 2022. december 8-án, 19 órakor, az Itt és Most Közösségi térben.
Örülünk az előreküldött verseknek, itt: gmezeig@gmail.com; sabmarc@gmail.com

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – December 05-től 11-ig

Ünnepi dedikálás – Fókusz Könyváruház | December 09. 15:30

Helyszín: Fókusz Könyváruház Budapest

Dedikáló szerzők:

15:30 – Kiss Noémi
16:00 – Csuja Imre és Csáki Judit
16:30 – Farkasházi Réka, Mechler Anna, Balázsy Panna
16:30 – Kollár-Klemencz László
17:00 – Nyáry Krisztián, Keresztury Tibor
17:30 – Sándor Iván, Nádasdy Ádám
18:00 – Tóth Krisztina

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – December 05-től 11-ig

Versműhely a Zöld kilincsben (vol. 31.) | December 09. 16 óra

Helyszín: MODEM (Debrecen)

Múlt hónapban öt éves lett a debreceni Versműhely, amelynek alkalmaira a kortárs költészet iránt érdeklődőket és közülük is elsősorban a fiatal versírókat várjuk. A legközelebbi találkozó december 9-én (péntek) 16:00-tól lesz a MODEM Zöld kilincs művészeti kávézójában.

A kezdeményezés azoknak szól, akik kritikára bocsájtanák írásaikat, de legalábbis érdeklődnek mások munkái iránt, és szívesen megosztják az elhangzott szövegekkel kapcsolatos gondolataikat. A műhelyt Áfra János költő-szerkesztő vezeti.
A megbeszélésre szánt verseket az eseményt megelőző nap éjfélig kell elküldi a janosafra@gmail.com címre, hogy aztán a felolvasás és megbeszélés alatt kivetíthessük azokat.

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – December 05-től 11-ig

Proust: A titokzatos levélíró és más kiadatlan novellák – könyvbemutató | December 09. 17 óra

Helyszín: Francia Intézet / Institut français de Budapest

A kötet novellái korábban nem jelentek meg nyomtatásban. Túlságosan szókimondók, túlságosan botrányosak voltak – az ifjú szerző jobbnak látta titokban tartani őket.
Nem túl gyakori, hogy új, korábban soha nem látott írások kerülnek elő Marcel Prousttól. Az itt közölt novellák a 2018 januárjában elhunyt Bernard de Fallois archívumából származnak Luc Fraisse szöveggondozásában, jegyzeteivel, bevezetőjével és utószavával. A novellákat Jancsó Júlia, a bevezetőt és az utószót Moldvay Tamás fordította.

Program: Miklós Tamás, az Atlantisz Könyvkiadó igazgatója bevezetője
A kötetről Jancsó Júlia fordítóval Somlyó Bálint esztéta beszélget.

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – December 05-től 11-ig

Meseírás, nőknek való? | December 09. 17:30

Helyszín: Kis Présház

„Komolytalan női műfajok” – lányregény, gyerekkönyv, napló…

Indulj el gyerekkönyvíróként, onnan könnyebb út vezet az irodalomba. Legyél te csak meseíró, úgyis mesélsz esténként a gyerekeknek. Ilyen és hasonló mondatok gyakran elhangzanak egy kezdő író pályáján, különösen, ha az illető nő.
– Kérdés, valóban igaz-e, hogy abból válik jó meseíró, akinek gyereke van?
– Milyen valójában a gyerekkönyvírók helyzete?
– Miért olyan mostoha sorsú a naplók, önéletírások szépirodalmi megítélése?
– És miért van az, hogy a női szerzőket gyakrabban azonosítják az azonos nemű főszereplőikkel, mint a férfi szerzőket?

Résztvevők: Bogyó Noémi, Molnár T. Eszter, Petres Csizmadia Gabriella

Moderátor: Tamás Zsuzsa

A beszélgetés a Női kaleidoszkóp című sorozat részeként valósul meg magyarországi és
szlovákiai magyar írónők és irodalmárok részvételével. A beszélgetések a különféle női
látásmódok és azok irodalmi megformálásait kívánja bemutatni két helyszínen felváltva,
Budapesten és Pozsonyban.

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – December 05-től 11-ig

BookUp Könyvünnep | December 10. 10 óra

Helyszín: A Société aulája (könyvbemutatók) és a BookUp könyvesbolt (dedikálások)

Program:

10:00–10:45 Beszélgetés Berg Judittal
11:00–11:45 Beszélgetés Simonyi Cecíliával
12:00–12:45 Beszélgetés M. Kácsor Zoltánnal
13:00–13:45 Beszélgetés Mikó Csabával és Závada Péterrel
14:00–14:45 Beszélgetés Bartha Álmossal
15:00–15:45 Beszélgetés Koniorczyk Borbálával és Merker Dáviddal
16:00–16:45 Beszélgetés Kordos Szabolccsal
17:00–17:45 Beszélgetés Segal Viktorral és Szemere Katalinnal
18:00–18:45 Beszélgetés Dezső Andrással

Részletek: https://fb.me/e/28ORaEc36

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – December 05-től 11-ig

Árkus, a csikó – Találkozás, dedikálás, felolvasás, improvizáció | December 10. 11 óra

Helyszín: Kis Présház

Árkus, a csikó: ökomese a Hortobágyról és a kipusztulástól megmentett vadlovakról. A könyvet a Török Zoltán rendezte, Molnár T. Eszter által írt Vadlovak. Hortobágyi mese című film ihlette.

December 10-én, szombaton Molnár T. Eszter író és Török Zoltán filmrendező felolvasását Ajtai Péter jazz bőgős improvizációja kíséri. Lesz móka, nevetés, dedikáció, forró csoki!

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – December 05-től 11-ig

Könyvvásár | December 11. 10:00

Helyszín: Kis Présház

Karácsonyi könyvvásár a Prae Kiadó könyveiből

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – December 05-től 11-ig

4:33 | December 11. 18 óra

Helyszín: MANYI – Kulturális Műhely

Az előadás vezérfonala Samuel Beckett Zsarátnok című szövege, ami eredetileg rádiójátékként íródott. A történet dióhéjban Henry-ről szól, aki, miután apja a tengerbe fulladt, folyamatosan hallja a víz zúgását. Hogy ezt elnyomja, zajt kelt, beszél, történeteket talál ki.

Az előadás mozgatórugója a csenddel való viszony, az attól való félelem, illetve az ahhoz való ragaszkodás. Annak a bemutatására tett kísérlet, hogy ennek a vitának az ide-oda cikázó dialektikus jellege hogyan kényszeríti ki az értelem-képzést. Hogyan születik a csendből beszéd, zene, ritmus, történet, dramaturgia, hogy lehet, hogy a csend ezek elengedhetetlen feltétele és mégis legnagyobb ellensége?

Az előadás legfőbb eleme maguk a nézők, akik az előadótér közepén egy kört alkotnak. A tér a főszereplő fejének belseje, ahol a megszokotthoz képest egészen más dramaturgiai szabályok működnek. A performance szereplői nem színészekre bonthatók, hanem szinapszis együttállásokra, egy sajátos tér-nyelvre.

Különlegesen érdekes eredményre vezethet az előadás színész-technikai megvalósítása, Beckett mozdulatlan világának és Jerzy Grotowski dionüszoszi mozgásszínházának az összeeresztése.

Az előadás célja a nézővel a tér és a figyelem egy másfajta minőségének megismertetése.

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – December 05-től 11-ig

Irodalmi kocsmázás Závada Péterrel a Mazel Tovban! | December 11. 19 óra

Helyszín: Mazel Tov

Folytatódik az irodalmi kocsmázás! A Zsidó Művészeti Napok szervezésében megvalósuló irodalmi eseménysorozat következő állomásán Závada Péterrel Oláh Andrea beszélget a Mazel Tov kistermében december 11-én, 19:00 órától.

A beszélgetés fő íve nem egy frissen megjelent kötet bemutatására épül, hanem az alkotási folyamatba kaphatunk betekintést. Megtudhatjuk például, hogy a szerző egy-egy regénye, novellája, esszéje milyen inspirációk hatására született, szüksége van-e egy
képzeletbeli világ megteremtésére ahhoz, hogy alkotni tudjon, és könnyedén jár-kel-e a valóság és a fikció között.

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – December 05-től 11-ig