Egy helyen a hét legfontosabb irodalmi rendezvényei.

ELTE Press Kritikaműhely Szekeres Nikolettával – November 14. 16 óra

Helyszín: Mester Galéria és Közösségi Tér

Vezetett kritikaműhely Szekeres Nikolettával október 17-től három alkalmon keresztül 16 órától a Mester Galériában. A műhelysorozat célja, hogy mélyebben elmerülve a szövegek világában közelebb tudjunk kerülni saját befogadásmechanizmusunkhoz és kritikusi gyakorlatainkhoz. A műhely céljai közé tartozik többek között átvenni a kritika mint műfaj helyzetének jelentősebb változásait és reflektálni a jelenségre személyes tapasztalatok segítségével.

A műhely vezetője Szekeres Nikoletta (irodalomtörténész, kritikus).
A műhely három alkalma lehetőséget ad egy nagyjából 9000 karakter hosszúságú kritika elkészítésére és kidolgozására a Facebook-eseményben megjelölt kötetek valamelyikéből: https://fb.me/e/2GIjW5DM2

A műhely befogadóképessége korlátozott, így a jelentkezés előzetes regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékotokat a kultura@online.elte.hu email címen tudjátok jelezni.

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 14-től november 20-ig

Deczki Sarolta: Tar Sándor – November 14. 17 óra

Helyszín: Írók Boltja

Deczki Sarolta monográfiája az első összefoglaló munka Tar Sándor életművéről, életéről és az ügynökügyről, mely a prózai munkákon túl a szerző verseiről, hangjátékairól, forgatókönyveiről és publicisztikáiról is áttekintést nyújt.

Deczki Saroltával Seres Lili Hanna és Fehér Renátó beszélget.

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 14-től november 20-ig

György Péter: A gyanútlanság vége / Könyvbemutató – November 15. 17 óra

Helyszín: Magvető Café

György Péterrel Szegő János beszélget A gyanútlanság vége című esszékötetről.

A kötet György Péter utóbbi években írt magyar irodalmi és a közelmúlt magyarországi történetével kapcsolatos legfontosabb esszéinek, tanulmányainak, kritikáinak gyűjteménye. Tartalmazza a Csoóri Sándorról, Kertész Imréről, Tandori Dezsőről és Petri Györgyről írt szövegek mellett a két Rajk Lászlóról született nagyszabású tanulmányát, néhány emlékezetes kiállításkritikáját és a temetőkről mint az emlékezés és az emlékeztetés helyeiről szóló kétrészes esszéjét.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 14-től november 20-ig

Mesterek és tanítványok – irodalmi talkshow – November 15. 18 óra

Helyszín: Térszínház

Folytatódik az idén tízéves Versek szódával produkció Mesterek és tanítványok című sorozata: következő alkalommal Zsille Gábor lesz a vendége az óbudai Térszínházban. A József Attila-díjas költő, műfordító, polonista kiváló előadó is egyben, szerkesztőként pedig számos fiatal tehetségnek egyengette az útját, látja el őket ma is hasznos tanácsokkal. Ez alkalommal a vendég vendége Szabó Fanni fiatal költő lesz, akinek két éve jelent meg első kötete Paraszomnia címmel. Bővebb info: www.versekszodaval.hu

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 14-től november 20-ig

Menekülés Godot elől – V2.0béta – November 15. 19:30

Helyszín: MANYI – Kulturális Műhely

Beckett népszerű művének egy Mesterséges Intelligencia (SAMU) ír folytatást. A folytatás azután játszódik, hogy a klasszikus darab eseményeit követően Vladimír és Estragon találkoznak Godot-val, de tisztázatlan okokból ezúttal menekülniük kell előle. A világon az egyetlen színdarab, amit Mesterséges Intelligencia írt és rendszeresen játsszák.

Szereplők: Balogh Veronika – Estragon, Hódi Virág Noémi – Vladimír, Tóth Szilvia Lilla – Pozzo, Horváth Fruzsina – Lucky, Marton Dániel – SAMU

Zene: Birkás Máté

Rendezte: Ifj. Sebő Ferenc

Jelmez: Zalai Ágnes, Szegedi Kata

Írta: Semi-Automatic Memory Unit

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 14-től november 20-ig

Diagrammatológia – a Helikon 2022/2. számának bemutatója – November 16. 17 óra

Helyszín: Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet

Beszélgetnek: Szemes Botond (szerkesztő, moderátor), Szlávich Eszter, Sipos Balázs, Smid Róbert, Bátorfy Attila

A beszélgetést felvezeti: Földes Györgyi (főszerkesztő)

Napjainkban egyre hangsúlyosabb szerepet játszanak a különféle ábrák a tudás előállításában – elég, ha csak a koronavírus járvány hullámaira és a görbe ellaposítására gondolunk.

Mégis úgy tűnik, hogy nem vagyunk képesek ezen ábrák értelmezésére és kezelésére – és ezen az sem segít, hogy hagyományosan az irodalom- és kultúratudomány is csak diszkurzív gyakorlatok mentén építette fel saját praxisát, és kevés figyelmet fordított a diagramok episztemológiai teljesítményére.

A Helikon 2022/2. száma a diagrammatológia címszava alatt olyan megközelítéseket mutat be, amelyek ezeket a korábbi szempontokat is magukba foglalva a diagramok ismeretelméleti, szemiotika, filozófiai és történeti elemzésének hozhatnak létre alapokat és ezáltal segíthetnek egy, a nem-diszkurzív tudástermelés leírását, értelmezését, sőt akár szabályozását lehetővé tevő reflektív pozíció kialakításában.

Mindez egyszerre eredményezheti bölcsészeti gyakorlataink újragondolását, valamint a diszciplína határain túl a kortárs mindennapok alaposabb megértését is.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 14-től november 20-ig

IRODALMI KÁVÉHÁZ // Beszélgetés Dragomán György íróval – November 16. 18 óra

Helyszín: Három Szerb Kávéház

November 16-án, szerdán este Dragomán György író és műfordítóval beszélget Juhász Tibor költő a Három Szerb Kávéházban.

A beszélgetés után az alkotó felolvas új művéből.

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 14-től november 20-ig

DIA-beszélgetések a Három Hollóban #7 // 141 perc a befejezetlen mondatból – November 16. 18 óra

Helyszín: Három Holló / Drei Raben

A regényíró Déry Tibor és a filmrendező Fábri Zoltán találkozása.

Fábri Zoltán egyik legérdekesebb irodalmi adaptációja 141 percnyi filmmé változtatta át Déry Tibor harmincas években írott, de csak a kommunista fordulat előtti évben, 1947-ben megjelent nagyregényét, A befejezetlen mondatot. A filmben minden benne van, ami a regényben is. Mármint minden, ami Déry korszakos és korszakábrázoló családregényének lényegéhez tartozik, amelyet – mint minden modern klasszikust – érdemes újra és újra felfedezni. Akárcsak ezen a művészetközi értelmezői térben zajló beszélgetésen.

Beszélgetőtársak: Bálint András színművész, Gelencsér Gábor filmesztéta, Tompa Andrea író, színházi kritikus

A beszélgetést vezeti: Bazsányi Sándor irodalomkritikus

A beszélgetést követően levetítjük Fábri Zoltán 141 perc a befejezetlen mondatból című filmjét.

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 14-től november 20-ig

Ménes Attila: Amerre járok védtelen – November 16. 19 óra

Helyszín: Kis Présház

Ménes Attila Amerre járok védtelen című regényének bemutatója. A szerzővel Nagy Boglárka, a Jelenkor Kiadó vezetője beszélget.

Ménes Attila regényének főhőse válása óta igyekszik minden kötöttségtől megszabadulni, ám eközben egyre lejjebb csúszik: munkára, sőt szinte már önellátásra is képtelenül bolyong a városban és saját gondolatai dzsungelében. Rendellenes viselkedésű, a társadalom perifériáján vegetáló személy, röviden szólva – bolond. De azok közé a bolondok közé tartozik, akik sokszor okosabbak az épelméjűeknél, az egyéni kényszerképzetek helyett közös kényszerképzetekben szenvedőknél.

Ménes mélyen ismeri a nagyvárosok lepusztult helyszíneit, ahol céltalan életek egy-egy pillanatra olykor egymásba gabalyodnak. Hőse is ilyen helyeken időzik legszívesebben: a MÁV gazos, elhagyatott szabadterületén; egy csekély forgalmú aluljáróban Oszama mobilszervize előtt, ahol a Csíkból idekeveredett, bamba Bódoggal beszélget; vagy Skarufával, a szeméttárolóban megtűrt hajléktalannal üldögél. Ezek a terek egyszerre végtelenül tágasak és nyomasztóan szűkösek, ahogy a regény világa is: a korlátlan, ám értelmetlen szabadság ára az önmagunkba zártság klausztrofóbiája.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 14-től november 20-ig

Gáspár Ferenc: Összhang – November 17. 17 óra

Helyszín: Írók Boltja

Gáspár Ferenc új novelláskötetében ugyanúgy szerepelnek fantasztikus ősvilági történetek – ZanzaAz erdő mélye –, mint tréfás-ironikus abszurdok – Karma; JokerAmerikai szektor; A filmnézés gyönyörűsége –, váltakozva teljesen realista módon feltálalt történelmi krimivel – Emberhalál –; vagy ugyanazt a témát hosszabban és rövidebben feldolgozó fantasy-vel – Elpusztítani sohasem; Rendszerhiba – és tárcába hajló történettel: Szerelem vírus idején; Marha mázli.

Mégis, mind közül talán a legérdekesebb a címadó Összhang című elbeszéléscsokor, ahol a szerző öt különböző szemszögből ír le egy, a napjaikban a világhálón sajnos sokat látott jelenetet, melyben a fogoly kivégzésére készülő szereplők közötti feszültség szinte kézzel tapintható. Az összhang csak látszólagos, a mélyben megoldhatatlan ellentétek feszülnek, amit az utolsó novella főszereplője is csak egészen abszurd módon tud feloldani.
Az eddig jobbára történelmi, illetve ifjúsági regényeiből megismert szerző egészen új, izgalmas oldalát mutatja meg ezekben az elbeszélésekben.

A bemutató résztvevői: Bolberitz Zsófia előadóművész és Berka Attila író, szerkesztő.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 14-től november 20-ig

Szerző a sorok mögött | Beszélgetés Czakó Istvánnal – November 17. 18 óra

Helyszín: BME Z épület

Ahány könyv, annyi megközelítés, kontextus és konklúzió. Mert egy könyv sohasem csak a címlapon feltüntetett témáról szól, hanem a szerzőjéről is. A szerző a sorok mögött néha ugyanolyan érdekes, mint amiről írt.

A napokban jelent meg a Magyar Filozófiai Enciklopédia új könyvsorozatának első köteteként A kinyilatkoztatás metafizikája, amely Schelling kései vallásfilozófiáját tárgyalja. Rendhagyó könyvbemutatónkon Czakó Istvánt a témához való személyes viszonyáról, a könyvírásról és a filozófiának szentelt évtizedek gondolkodói tapasztalatairól Hankovszky Tamás kérdezi. A könyvsorozatot Mezei Balázs mutatja be.

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 14-től november 20-ig

Szendrői Csaba – #olvasniszabad // vendég: Kósa Eszter – November 17. 18 óra

Helyszín: K11 Művészeti és Kulturális Központ

Az olvasniszabad mozgalmat Szendrői Csaba, költő, Artisjus-díjas szövegíró, énekes, az Elefánt zenekar frontembere találta ki 2020-ban, azóta Jakobovits Kitti pszichológus, irodalomterapeutával bővült a „csapat”. Célja az olvasás népszerűsítése, az önfejlesztés, az olvasás hatása az egyén személyiségére, tudatára és gondolkodására. Nem valós terápiát kíván nyújtani, csupán eszközöket igyekeznek adni az olvasók kezébe, amik segítenek abban, hogy mindenki a maga módján és útján hozza ki magából a legtöbbet.
Az #olvasniszabad sikere maga az egyszerűsége. Szendrői Csaba hónapról-hónapra olvasni hívja a követőket, ahol kb. 90 percig mindenki „csak” olvas, majd átbeszélik az aznap olvasottakból a leginkább megmaradt mondatokat, bekezdéseket. Ezt követően Csabi és az aktuális vendége tart egy adott témában előadást, ahol közös beszélgetésre invitálják a résztvevőket.

Az novemberi #olvasniszabad esemény vendége Kósa Eszter, aki 2001-ben született Nyíregyházán. Az ELTE TTK harmadéves, fizika alapszakos hallgatója fizikus specializáción. Jelenleg első verseskötetén dolgozik. 2020-ban KULTer stART díjra, 2021-ben Petri-díjra jelölték, 2022-ben Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíjat kapott. Szabadidejében fest, zenél, kutyát sétáltat és olvas.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 14-től november 20-ig

Pingvin ovi – Versfelolvasás Simon Mártonnal – November 17. 19 óra

Helyszín: Virág Benedek Ház

Az estén rendhagyó módon a Simon Márton által online elindított „Pingvin ovi” projektet igyekszünk ismét személyes jelenlétre cserélni egy válogatott versekből álló felolvasás keretében. Találkozunk ismert és ismeretlen klasszikusokkal, előkerülnek kihagyhatatlan darabok és friss találatok is, mindezt egy-egy kapcsolódó történettel keretezve. Versek, beszélgetés és közös merülés valaminek a mélyére, ami jó.

Simon Márton költő, műfordító, slammer, négy önálló verseskötete jelent meg eddig, a legutóbbi Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni címmel 2021-ben.

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 14-től november 20-ig

Változások követése – 5 éves a Versműhely – November 17. 19 óra

Helyszín: Malter (Debrecen)

A debreceni Versműhely azért jött létre, hogy a fiatal szerzőket támogassa a kortárs irodalom megismerésében, a saját költői hang megtalálásában, a készülő szövegek szerkesztésében, a publikációs tevékenységben, egyúttal megmutatkozási felületet, motiváló közeget biztosítson számukra. A 2017 novemberében tartott első alkalom óta harminc műhely valósult meg a MODEM Zöld kilincs kávézójában, ahol továbbra is rendszeresen zajlanak nyitott alkalmak.

A Malter bárban rendezett születésnapi eseményen, november 17-én (csütörtök) 19:00-tól a régről visszatérő műhelytagok olvasnak fel legjobb verseik közül, miközben visszaidéznek néhány, a közösséghez kapcsolódó fontos emléket.

Közreműködnek Aradi Vivien, Balogh Anett, Bokor Judit, Csatári Tímea, Darabán Enikő, Horváth Imre Olivér, Kepics Zsolt, Kovács Edward, Nagy Anna, Poór István, Rezes József, Szegedi Eszter, valamint Gyarmati Dominik, akinek az előadásában versmegzenésítések is hallhatók lesznek. Moderál Áfra János, a Versműhely vezetője.

A Malter bárban jövő hónaptól a műhelytagokat beszélgetős-felolvasós formában közelebbről is megismertető estsorozat indul, ahová szintén nagy szeretettel várunk minden érdeklődőt.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 14-től november 20-ig

Nagy Dániel // kötetlenül – November 17. 19:30

Helyszín: Kis Présház

Nagy Dániel 1994-ben született Gyulán. Jelenleg Budapesten él, élelmiszeripari mérnöki tanulmányokat folytatott. Verseit többek között a Jelenkor, az Apokrif és a Pannon Tükör közölte. Az est során a szerző ezekből is felolvas néhányat.

Az eseményt Horváth Florencia költő, kulturális újságíró moderálja.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 14-től november 20-ig

Közelítések a szöveghez – Az Eötvös Collegium Magyar műhelyének konferenciája – November 18. 06:00 – november 19. 14:00

Helyszín: Eötvös József Collegium

Az Eötvös József Collegium Magyar műhelye Közelítések a szöveghez címmel konferenciát szervez olyan alap-, mester-, osztatlan tanári, valamint doktori képzésben részt vevő hallgatóknak, akik irodalom- és kultúratudománnyal, nyelvtudománnyal, illetve ezek határterületeivel foglalkoznak. A konferenciára olyan előadásokat várunk, amelyek különféle nézőpontokból a szöveghez, a szöveg fogalmához, létmódjához vagy megnyilatkozási formáihoz, valamint annak változásaihoz kapcsolódnak. A konferencia célkitűzése az, hogy platformot biztosítson különböző, a szöveget eltérő módokon tematizáló kutatások párbeszédére, ezáltal elősegítve a fiatal kutatók közötti termékeny tudományos diskurzus kibontakozását.

A magyar nyelvű előadásokat a következő tudományterületekről várjuk:
irodalomelmélet, filológia, textológia, szöveg és interpretáció, a szöveg létmódjának lehetőségei (pl. színháztudomány, fordítástudomány stb.), nyelvelmélet és nyelvfilozófia, nyelvtörténet, leíró nyelvészet és funkcionalitás, nyelvtudomány és alkalmazási lehetőségei, továbbá magyarnyelv- és irodalomoktatás módszertana.

A konferencia időpontja: 2022. november 18–19.

Helyszín: Eötvös József Collegium, 1118 Budapest, Ménesi út 11–13.

A konferenciára 20 perc hosszúságú előadásokat várunk, amelyeket tízperces vita követ. A konferencia anyagából tanulmánykötet kiadását tervezzük.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 14-től november 20-ig

Családban marad – Kemény Istvánnal és Kemény Zsófival – November 18. 18:30

HelyszínJókai Anna Szalon

A sorozatban olyan családtagok ülnek egymás mellé, akik valamilyen módon kapcsolódnak az irodalomhoz. Beszélgetnek könyvekről, családi kapcsolatokról, a minket körülvevő világról és mindarról, ami színesebbé, jobbá teheti a mindennapokat.

Moderál: Szekeres Niki

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 14-től november 20-ig

Hadik Brunch Kemény Zsófival – November 19. 11 óra

Helyszín: Szatyor Bár és Galéria

Kemény Zsófi ereiben is irodalom csordogál. Megjelent verseskötete, több regénye, a magyar slam fontos alakja, ír dalszövegeket és dramaturgként diplomázott.
Hogy mit jelent neki a nyelv, hogy választ egy adott témához műfajt, milyen mások számára dalszövegeket írni és mennyire szereti a saját szövegeit előadni, arról a Hadik Brunchon beszélgetünk vele.

Legújabb regényét, Az aranykor fénykorát a helyszínen meg lehet vásárolni és dedikálni is fog a szerző.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 14-től november 20-ig

Téli Pagonyfeszt – November 20. 14 óra

Helyszín: Marczibányi Téri Művelődési Központ

A Facebook-esemény leírásából:

Készülj a legszebb mesékkel és játékokkal, kreatív foglalkozásokkal és színházi előadásokkal, koncerttel és közös élményekkel az ünnepekre! A Téli Pagonyfesztnek ezúttal a csodálatos Marczibányi Téri Művelődési Központ ad otthont, töltsük meg együtt melegséggel és szeretettel ezt a kedves helyet!

A fesztiválon a Pagony könyveket 20%-os, a -játékokat 15%-os kedvezménnyel vásárolhatod meg, 10.000 Ft feletti vásárlás esetén pedig ünnepi ajándék könyvek közül választhatsz. A friss szerzeményeidet pedig dedikáltathatod a kedvenc szerzőiddel és illusztrátoraiddal!

SZÍNPADI PROGRAM:

10:15 – Boribon koncert
11:00 – Szerzők és illusztrátorok bemutatkozása, dedikálás
11:15 – Maszat karácsonya felolvasószínház
11:30 – Julia Donaldson: A graffaló előadás Enyedi Évával és Bánki Gergellyel
12:00 – A kuflik és a puffpuding filmvetítés
12:15 – Sárkánytánc – Táncoljatok velünk!
12:45 – Tombola húzás

EGYÉB PROGRAMOK:

11:00 órakor Pitypang és a Mikulás interaktív mesejáték piciknek
Festékfújás Maszattal
Álomfogó készítés a Barkákkal
Pitypang keljfeljancsi alkotás
LEGO-sarok
Pagony társasjátékok maratonja, ahol megnyerhetitek a legújabb társasokat
Karácsonyi barkácsolás
Olvasókuckó

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 14-től november 20-ig