Június 10-én, az Ünnepi Könyvhét keretein belül adták át a Libri és a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum Év Gyerekkönyve díjait, valamint a kiemelkedő szerzői, illusztrátori vagy kiadói munkát elismerő HUBBY-díjakat. Az előző évben a koronavírus-járvány miatt nem tudott összeülni a gyerekzsűri, így visszamenőleg az általuk odaítélt díjakat is kiosztották.

f21

A szakmai elismerés egyben az alkotói sokszínűséget is ünnepli, hiszen az öttagú zsűri döntése alapján a díjat gyerekkönyvírói (a 0–6, illetve a 6–12 éves olvasóközönséghez szólva), ifjúsági írói, illusztrátori, műfordítói, továbbá innovációs és ismeretterjesztő kategóriákban adják át az előző évben megjelent, kiemelkedően színvonalas munkák készítőinek. A márciusban már nyilvánosságra hozott shortlistekről a szakmai zsűri mellett egy gyerekzsűri is kiválaszthatja a kedvencét és díjazhatja annak szerzőjét.

A szakmai zsűri

A független zsűri tavaly óta új rendszer szerint egymás után két „évadot” visz. 2022-ben a shortlistre került könyvekről és a nyertesekről Fábián László (az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumának magyar szakos vezetőtanára), Kérchy Anna (irodalmár, a Szegedi Tudományegyetem oktatója), Nádori Lídia (műfordító, a Magyar Műfordítók Egyesületének elnöke), valamint Szekeres Nikoletta (szerkesztő, kritikus, a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöke) döntött. Körükbe nem csupán a gyermekirodalomhoz kapcsolódó szakember kerülhet – ebben az évben ez a tag Gerhes Gábor képzőművész, egyetemi oktató.

A 2022-es Év Gyerekkönyve díjak nyertesei

A szakmai zsűri díjazottjai

Az Év Fordítója: N. Kiss Zsuzsa (Adam Kay: Testünk kívül-belül), Manó Könyvek

Az Év Ismeretterjesztő Könyve: Fenyő D. György: Útikalauz a vershez, Gráf Dóra illusztrációival; Boncsér Orsolya: Fotózni jó!, Magánkiadás

Az Év Ifjúsági Könyve: Takács Zsuzsa: Spirálfüzet, Turi Lilla rajzaival, Magvető

Az Év Leginnovatívabb Könyve: Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit! 3., Pagony

Az Év Illusztrátora: Nemes Anita (Illés Andrea: Mi leszek, ha nagy leszek? – Mesterségek, foglalkozások nagy mindentudója, Scolar Kiadó)

Az Év Gyerekkönyve (06 év): Bendl Vera: Matyi tigrissel álmodik, Szimonidesz Hajni rajzaival, Pagony

Az Év Gyerekkönyve (612 év): Laboda Kornél: Gavarin és az álomantenna, Jásdi Juli rajzaival, Pagony

év gyerekkönyve díj
(forrás: a Libri Facebook oldala)

A gyerekzsűri díjazottjai

Az Év Ismeretterjesztő Könyve: Kalas Györgyi: Sandwich grófja és a nápolyi pizza – Kedvenc ételeink története, Horváth Ildi rajzaival, Pagony

Az Év Ifjúsági Könyve: Péczely Dóra (szerk.): Szevasz! – 25 kortárs novella, Szinvai Dániel illusztrációival, Tilos az Á Könyvek

Az Év Illusztrátora: Nagy Norbert (Tóth Gyula Gábor: Mese a Mindenről, a Semmiről és más furcsa mesék), Csimota Kiadó

Az Év Gyerekkönyve (612 év): Tasnádi István: Helló, Héraklész!, Felvidéki Miklós rajzaival, Pagony

A 2021-es Év Gyerekkönyve Díj gyerekzsűrijének díjazottjai

Az Év Ismeretterjesztő Könyve: Vibók Ildi: Szeretnék egy aranyhalat!, Mayer Tamás rajzaival, Pagony

Az Év Ifjúsági Könyve: Dóka Péter (szerk.): Janikovszky Éva: Naplóm, 1938-1944, Móra Kiadó

Az Év Leginnovatívabb Könyve: Nagy M. Boldiszár (szerk.): Meseország mindenkié, Bölecz Lilla rajzaival, Labrisz Leszbikus Egyesület

Az Év Illusztrátora: Dániel András: Nincs itt semmi látnivaló, Pagony

Az Év Gyerekkönyve (612 év): Kiss Ottó: A bátyám öccse, Baranyai (b) András rajzaival, Pagony

HUBBY-díjak 

Baranyai (b) András

Baranyai (b) András grafikus, képzőművész. Könyvillusztrációi egyszerre idéznek fel egy ismerős világot valahonnan a nyolcvanas évekből, hangolják újra a régi görög mítoszokat vagy éppen lakják be a legmodernebb városokat. Talán nyugodtan kimondhatjuk, Baranyai (b) András egyike azon művészeinknek, akik alapvetően meghatározzák a kortárs gyerekkönyv illusztrációt, téve mindezt a legnagyobb szerénységgel és az állandó megújulás képességével. 

Pacskovszky Zsolt

Pacskovszky Zsolt író, fordító, szerkesztő. Gyerekkönyvei és kamaszoknak szóló írásai fontos problémákra világítanak rá. Fordítói munkájának köszönhetően olyan szerzők könyveit olvashatjuk magyarul, mint Thimothée de Fombelle vagy Jean-Claude Mourlevat, és nem mellesleg számos gyerek- és ifjúsági könyv alapos szerkesztőjeként is ismerhetjük őt. 


Az Év Gyerekkönyve Díj kiosztása a Libri Könyvesboltok támogatásával valósult meg. A Libri részt vesz a díj online és offline kommunikációjában, és hírleveleiben, kiadványaiban, kampányaiban és a bolthálózati kihelyezésekben kiemelt helyet ad a díjnyertes és shortlistes könyveknek.  

Kiemelt kép: f21.hu