Habár Bendl Vera Matyi tigrissel álmodik című gyerekkönyvének célközönsége a legapróbbakból áll, a tipikus, talán kissé magányosnak tetsző városi kisfiú rövid történeteiben épp annyi szórakoztató felnőttség húzódik meg, amennyi gyermekségnek az átlag felnőtt hétköznapjaiban is illene megbújnia.

f21

Bendl Vera nem elsőkönyves szerző, egyszerre ír kisebbeknek[1], kevésbé kicsiknek[2], illetve abszolút nem kicsiknek[3] is. 2021-ben, a Pagony Kiadó gondozásában megjelent könyve, a Matyi tigrissel álmodik az idei HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum által kiosztott Év Gyerekkönyve Díj 0–6 éves korosztályhoz szóló kategóriájának egyik jelöltje.

Főhősünk, a kissé szeleburdi, ám mindenekelőtt igencsak kíváncsi Matyi legjobban a tigrisektől fél, mígnem végre találkozik egy igazival. Bár a „találkozás” talán enyhe kifejezés, hisz a Szimonidesz Hajnalka döbbenetesen aranyos rajzaival illusztrált könyvben a „trópusi rémisztőként” aposztrofált kis nagymacska a semmiből ugrik az alvó fiúra. Kibontakozó barátságuk szöveg és kép kettőséhez hasonló: amint Bendl Vera személyes blogján vallja, „egy mesekönyv illusztráció nélkül nincs is”.

A Matyi tigrissel álmodikba tehát nem került színtelen dupla oldal, mindenhova jutott egy nagyvárosban is őserdőt idéző ábra, felvonultatva a szerző kreálta karakterek bájos sorát. E rajzok között érdekes és érdemes megfigyelni, hogy a borítón szereplő Matyi-Tigris-páros képén a fiú mosolyog, mígnem ennek az illusztrációnak a kötetbéli verzióján Matyi épp azon búsul, hogy a „kiskorú ragadozó” nem őt szereti legjobban a világon.

A mesék magjában megbúvó gyermek-felnőtt, ember-állat, szeret-nem szeret, boldog-szomorú kettősségek mellett kis komikus félmondatokban bújik meg az a huncutság, ami a legtöbb gyerek sajátja. A bátor kistigrisnek – azt nem feledve persze, hogy a valósában nem kéne rendelkeznie az emberi beszéd képességével – azt sem kellene tudnia, hogy ő óvodáskorú. Bölcsen tudatos kisállat ő, aki valamiért nem kedveli a krokodilokat, a kígyókat meg pláne, mégis az ő segítségével lesz barát Pepi, a magányos szomszédlány (mind ismerünk ilyen magányos szomszédlányt), Andor, a félelmetes kutya (mind ismerünk ilyen Andort), és menekül meg Artúr, a halálba kívánt nikkelzöld poloska (mind ismerünk ilyen Artúrt).

matyi tigrissel álmodik
Szimonidesz Hajnalka illusztrációja a kötetből. (forrás: nlc.hu)

A gyermeki szorongásokra egyébként igen finoman reflektáló kötet legelgondolkodtatóbb része felnőtt szemmel azonban minden bizonnyal a Matyi nagypapát akar című történet, melyben a csöppnyi címszereplő addig nyaggatja nagymamáját (ő egy kétnagymamás, nullanagypapás kisfiú), mígnem a minden felbukkanásakor csirkét pucoló néni fel nem megy a Fészbúkra (igen, így), és nem szerez egy vadidegen bácsi személyében nagypapát Matyinak.

Habár potenciális nagypapajelöltként felmerült előzetesen a tigris nagyapja, egy idős emu, sőt a négyéves Artúr kutya is, ebben a mesében valóságunkra lelhetünk. Voltaképp mindent találhat magának az ember online, létező jelenség ez, így jó, ha nem hallgattatik el a legfiatalabb történetszeretők elől sem, ám ez az epizód összességében eléggé kirí a korunk velejáróinak (kütyük, közösségi média és a többi) talán tudatosan kevés figyelmet szentelő történetek sorából.

A könyv hősei, legyenek emberek vagy állatok, rengeteget játszanak, fagyiznak, néznek mesét, ugrálnak pocsolyákban (Matyi szereti az esőt), tömegközlekednek és esznek mindenféle húsipari terméket. A célzott korosztály mindennapjait, vágyott vagy valós kalandjait letisztult, barátságos stílusban bemutató történetcsokor kedves világot teremt még sokkalta nagyobb figyelmet igénylő gyermekpszichológiai utalásaiban is (Matyi például nem mer beszélni tigrises rémálmairól, kis egzisztencialistaként viszont minél kevesebbet szeretne félni, és minél többet tapasztalni). A minden korosztály számára egyaránt mosolyokat ígérő Matyi tigrissel álmodik az a fajta gyerekkönyv tehát, ami megérdemli, hogy egyes szereplők szövege bátran, és szigorúan elváltoztatott hangon legyen felolvasva.

Az illusztrációk egy animált verzióját az alábbi linken Bánki Gergő felolvasása kíséri:

Ide kattintva, a Pagony Kiadó weboldalán pedig bele is olvashattok a kötetbe!


[1] A szerző Berci nem megy iskolába című karanténmeséje, valamint a Mihályi Csongor és az időgyurma 2020-ban, A galamb, aki megette az időgyurmát – Most én olvasok! 0. 2021-ben jelent meg, a Sanel, a legbátrabb galamblány – Most én olvasok! 1. pedig 2022-ben fog a kis olvasók elé kerülni.

[2] Bendl az Ezentúl lesz banán! – Novellák a rendszerváltásról című 2019-es ifjúsági antológia egyik szerzője.

[3] A párkapcsolati hűtlenség témakörét boncolgató novelláskötete, A másik férfi 2018-ban jelent meg.