Az elmúlt évtized a 2020-as évvel mintegy tetőzve bőven adott lehetőséget és okot a világ történéseinek átértékelésére, és a benne elfoglalt helyünk reflexiójára. Az Athenaeum Kiadó A világot szétszerelni pályázatára várja 35 év alatti írók és költők olyan műveit, amelyek a közvetlen jelen történéseiről és problémáiról szólnak.

Felkelsz. Megnyitod a híreket. Kinézel az utcára. Mit jut eszedbe elsőnek? Mi az, amit fontosnak tartasz a jövőnek elmesélni még ma? Mi az, amit csupán elrettentő példaként küldenél előre? Milyen szeretett tárgyakat, arcokat, helyeket zárnál időkapszuládba? 2020. Maszkok mögé vonult mosolyok. Falak közé zárt élet. Egyetemfoglalás. Tüntetéshullám. A nyugati part lángokban áll. Földrengés, hőségriadó, vulkánkitörések. Hogyan tudósítasz a káoszról, amikor épp a közepén állsz?”

Egy pályázó maximum 2, máshol még nem publikált művel (verssel, novellával vagy regényrészlettel) nevezhet: a prózaszövegek terjedelmi korlátja: 10 000 leütés (szóközzel). A pályázaton legjobb elbírálásban részesített szerzők szövegei a 2021 októberében megjelenő kötetben kapnak helyet. Az első három helyezett a publikáción túl az alábbi honoráriumban részesül:

  1. helyezett: 100 000 Ft
  2. helyezett: 80 000 Ft
  3. helyezett: 50 000 Ft

A pályaműveket 2021. július 15. éjfélig az athenaeumvilagpalyazat@gmail.com címre várják. A pályázat zsűrije: Fehér Renátó és Kustos Júlia.

Athenaeum Kiadó A világot szétszerelni
Fehér Renátó és Kustos Júlia (forrás: H+média és ugytudjuk.hu)

Fehér Renátó (1989) költő, a Hévíz folyóirat és a Csirimojó Kiadó szerkesztője. Verseit angol, cseh, francia, lengyel, német, orosz, román és szlovák nyelvre is fordították. Kötetei a Magvető Kiadónál jelentek meg (Garázsmenet, 2014, Holtidény, 2018).

Kustos Júlia (1996) költő, kritikus, író, 2020 őszétől az Athenaeum Kiadó szerkesztője. Versei és prózái 2015 óta jelennek meg irodalmi folyóiratokban, kritikákat 2018 óta publikál.

Kiemelt kép: Athenaeum Kiadó