A rockpiknik utolsó napjára az égiek is kegyelmükbe fogadták a fesztivál közönségét; végre kisütött a nap és a fesztiválozók szó szerint felhőtlenül szórakozhattak.

A zárónapon már kora délután hangolt a Smoking Frog zenekar, majd belecsapott a szombati buliba. Egymást követték a dalok, közben egyre nőtt azoknak a nézőknek a száma, akik a bennük lévő összes energiát felhasználták az őrületes tomboláshoz. Miután a srácok megadták a kezdőhangokat a napnak, négy leányzó lépett a színpadra.

Nem, nem tévedtek el, ők a Sniffyction zenekar. Elbűvölő, visszafogott lányok, legalábbis első ránézésre így tűnt. Aztán a mikrofonok és hangszerek mögött ez a vélemény mindenkiben teljesen megváltozott. Fergeteges műsor és hangzás a színpadon a felszabadult és boldog közönség előtt. A csajok igazán dögös hangulatot varázsoltak percek alatt a Rába-partra, amivel tovább tüzelték a felspannolt publikumot.

A csajok után egy négytagú chainsaw hardcore-zenekaré lett a főszerep: Don Gatto folytatta a megkezdett sort. A jó időnek köszönhetően tekintélyes tömeg állt a színpad elé, hogy az elmúlt napokban az eső miatt megspórolt energiáit az utolsó szuszig felhasználja. Tudta mindenki, hogy utolsó nap van, már nincs mit veszíteni, hiszen ilyen típusú rockfesztiválra a környéken legközelebb talán csak jövőre lesz lehetőség.

Don Gattoékat a Moby Dick váltotta. Az ő nevüket sokat lehetett olvasni pólókon, pulcsikon és rengetegen voltak kíváncsiak rájuk, hiszen nem ismeretlen név a műfaj kedvelőinek körében. Az 1980-as alapítás óta sok saját dallal örvendeztették meg a nagyérdeműt, amiből príma válogatást mutattak Körmenden, ezzel bizonyítva, hogy még mindig „Forog a rozsdás körhinta”.

Aztán megjelent a legenda is – eljött a Kalapács ideje, hogy azt a nagy létszámú nézősereget kielégítse, amely nagyrészt az ő nevük miatt érkezett ide. A majdnem másfél óra alatt elhangzottak az igazi „örökfekete” dalok – ahogyan a frontember, Kalapács József mondta. Emellett sok új számot is játszottak, amit csak azok a rajongók ismerhettek eddig, akik már megvásárolták az új albumot. A zenekar hozta a megszokott formáját és ismételten nem okozott csalódást a közönségének.

11 órakor aztán egy másik nagy név, az Aurora is belecsapott a rocklecsóba, hogy a rajongókkal együtt énekeljék el a zenekar legjobb dalait az elmúlt 35 évből. Hamisítatlan rockkoncert. Ezt várták és ezt is kapták a fesztiválozók, elégedetlen arc nem maradt. Végül a zenekar arra buzdított mindenkit, hogy folytassák a szórakozást, egészen egy „Halálos hajnalig”.

A nap és ezzel együtt az egész fesztivál utolsó fellépője a Kretens zenekar volt, akik megkoronázták a programot. Az ő munkásságuk is több évtizedes múltra vezethető vissza, éppen ezért tombolhatott az idősebb korosztály nosztalgiázva a fiatalokkal. A koncertek után a megszokott Golyó várta azokat, akikben még maradt néhány csepp erő bulizni.

Az első VasMaRock véget ért és végig nagyon jó hangulatban telt. Jöhetett bármilyen nehezítő körülmény, a szervezők és a közönség együtt mindent megoldottak és végül egy zúzós, vérbeli rockfesztivált csaptak. Ezután átadja a stafétabotot a nagytestvérnek, hiszen jövő héten kezdődik az AlteRába fesztivál és a programfüzetet elnézve ott sem fog unatkozni senki.

Az eseményt támogatta a Szerencsejáték Zrt. 

Herczeg Orsolya galériája