Csendes kávéházi szegletben beszélgettünk egy kisvárosi zenekarral, akik maguk sem tudják, egyáltalán milyen zenét játszanak. Talán a „garázsbanda” elnevezés illik rájuk leginkább. Próbálnak haladni, bár néha még így is leverik a dobos feletti garázspolcot.

Elmesélnétek, honnan jött az ötlet egy zenekarhoz?

Esztergályos Richárd: Zoli már keresett embereket korábban, Bencével zenélgettek is, de még nem volt olyan, akit megfelelőnek találtak volna erre a nemes célra… Igazából nekem már volt egy kis zenekarom, és egy akusztikus fellépést követően Zolival beszélgettünk, hogy összehozhatnánk valamit. Így lettünk hárman. Aztán beszélgettünk arról, hogy kéne még egy gitáros, aki megszínesíti a dolgot, mégiscsak úgy az igazi. Így jött Peti. Megversenyeztettük a régi zenekarom dobosával, aztán Peti vitte a pálmát. Így lettünk négyen. Mint a másnaposokban, a farkas falka négy főre bővült. Meg van egy „fő” vokalistánk.

Hogy jött, hogy szeretnétek egy lányt is? Mert ugye Ricsi énekel.

Horváth Zoltán: Igazából, miért ne?

Ferencz Nóra: Zoli barátnőjeként mindig jártam a próbákra, amúgy meg jártam énektanárhoz, és úgy gondoltuk, hogy megpróbálhatnánk, ha én lennék a vokál.

Közös dallal készültök? Mármint, nem coverrel, hanem amiben neked is saját részed lenne?

F.N.: Egyelőre úgy néz ki, hogy nem, de tervben van.

E.R.: Vokálozni nehéz, főleg rádolgozni, mert mást kell csinálnia, mint nekem, legalábbis akkor izgalmas szerintem, akkor jó, ha nem ugyanazt énekeljük így kánonban.

Mit gondoltok a műfajotokról, van egyáltalán? Hogyan definiálnátok a zenéteket? Mit játszotok?

F.N.: Mulatóst.

Nagy Péter: Igazából ezt elég nehéz így behatárolni. Motörhead is azt mondta, hogy rock and rollt játszanak, aztán mindent lehet rá mondani, csak azt nem.

E.R.: Majd megmondják, akik értenek hozzá.

Akkor a Motörhead az, aki inspirál titeket, vagy van egyáltalán ilyen zenekar?

E.R.: Nem, mindenki mást játszik, én szeretem a lazább, esztétikusabb dallamokat, de közben Peti és Zoli kicsit vagányabban játszanak, ez teljesen eltérő.

Ebből kiindulva, hogyan rakjátok össze a zenét? Játszotok egy kicsit, és hátha lesz belőle valami, vagy inkább írtok egy szöveget, és rápróbáljátok valamire? Van ennek egy folyamata?

E.R.: Volt ilyen is, hogy csak elkezdtünk bohóckodni, Zoli mondta az egyik számnál, hogy ez egy ilyen kis hülyeség, elkezdett pötyögni, aztán mondta, hogy váááárjunk. Abból összeraktunk egy komplett számot. Volt olyan is, hogy én hoztam az alapot meg a szöveget is, a többiek meg kiszínezték. A legtöbb most már inkább dzsemmelés, összeülünk, bohóckodunk, felvesszük, elküldjük egymásnak haza. Szöveget egyenlőre csak én írtam, de a többieknek is elég jó ötleteik vannak.

Úgy tudom, eddig hat saját számotok van.

E.R.: Saját hat, igen. Abból egy az intro, mert először kicsit így játszunk, aztán csak utána jön a duma. Úgy nem annyira unalmas.

A banda nevét az egyik dalszövegből emeltétek ki, vagy miként esett pont a Holttérre a választás?

E.R.: Nem, ez nálunk nem ilyen.

H.Z.: Válogattunk, utánanéztünk, van-e ilyen már. Mindig minden volt, de igazából ilyen is van.

E.R.: Megbeszéltük, hogy külföldi vagy magyar, de a magyar nyert, ha már ilyen szövegek lesznek, bár az angol se okoz gondot. A végén már volt, hogy háromnak tetszett, de kettőnek nem, négynek tetszett, egynek nem, mindig valaki megvétózta. Aztán ebben végülis kiegyeztünk.

H.Z.: Ez is csak ideiglenesnek indult.

Mennyire volt szempont, ha Youtube-on rákeresnek a névre, ne valami másfajta videót dobjon ki?

E.R.: Valószínűleg az autóvezetésnél pár dolgot kidobna a holttér.

H.Z.: Most rákeresek.

Említettétek, hogy Zoli fogta össze a csapatot, ezáltal ő a frontember is?

E.R.: Mivel én vagyok a mikrofonnál, ezért nem. De szervezésben, helyszín -és időpont egyeztetésben mindenki kiveszi a részét.

Mikor kezdtetek el zenélni?

H.Z.: Legkorábban én találkoztam először a zenével, nyolcévesen kezdtem el zenesuliban zongorázni, tíz évig azzal foglalkoztam, aztán később jött a gitár.

K.B.: Engem egy zenekar inspirált, nagyjából tizenöt éves koromban kezdtem el dobolni.

E.R.: Igazából engem mindig is érdekelt a zene, aztán tizennyolc évesen lett egy gitárom, de soha nem gondoltam volna, hogy ezt komolyan fogom tolni.

N.P.: Hát én először guitar hero-ztam, aztán így jött meg a kedvem hozzá tizenöt-hat évesen. De a triangulumot is egész jól használom.

Terveztek számot, esetleg kislemezt?

E.R.: Így lemezeket nem tervezünk, ahhoz még fejlődni kell, új számokat írni, utána szeretnénk csak komolyabb fellépéseket is szervezni. Most készülünk egy videóval, amit Youtube-ra ki lehetne dobni, talán később, ha lesz több dal, lehet menni koncerthelyért. Akkor lehet majd komolyabban gondolkodni.

Akkor nincs is a láthatáron fellépés?

E.R.: De, augusztus 18-én Vasalján lesz egy motoros találkozó. Várunk mindenkit szeretettel!

A kiemelt kép Herczeg Orsolya fotója