A VéNégy második napja az elsőhöz hasonlóan izgalmasan telt, az időjárás kegyes volt, a programfelhozatalra pedig senkinek sem lehetett panasza. A V4 mögött természetesen a visegrádi négyek állnak, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia. Az együttműködésnek hála a fesztivál négy napja alatt ezen országok lakói lépnek fel és szórakoztatják a közönséget. A napok során egymást váltják a koncertek és a különböző színdarabok, amelyeknek zárásaként az utolsó napon a négy ország színészei együtt lépnek színpadra egy közös darabbal. A fesztivál során az idelátogatók egy V4 füzetben kapnak tájékoztatást arról, hogy mit érdemes megnézni, ha az országok valamelyikébe látogatnak, akár a fővárosban, akár a környező településeken.

A második napon, a délutáni órákban az időjárás nagyon ígéretesnek tűnt, így a NYLOP GROUP UP! című darabot teljes mértékben élvezhették a nézők, amely egy A kis herceg által inspirált kortárs bábelőadás volt két női színésszel. A rendhagyó színdarab után ismét a Színházi sátoré volt a főszerep, ahol ezúttal egy Shakespeare-drámát láthattunk új köntösben, amelyet a Varsói Színházi Akadémia és a Chorea Színház ŁODZ közösen adott elő. A színdarab alapja a már jól ismert Hamlet, ám ez alkalommal Grotowski Hamlet esettanulmány című levéltári gyűjteménye látásmódjával áthatva vitték színpadra. Hamletet egy kis falu temetőjében láthatjuk, miközben ugyanazon társadalmi kérdéseket feszegetik a színészek, mint az eredeti darabban.

Amíg a koncertekre vártak az idelátogatók, egy hatalmas kivetítőn nyomon követhették a futball világbajnokság alakulását is sör és némi eperbor kíséretében. A második napon kicsit rockosabb előadók vették át a színpadot, például a Red Swamp és a cseh I Love You Honey Bunny. Az este szemérkélő eső sem állította meg az igazi rockereket, így a Supernem és a Tankcsapda is egymás nyakába ülős koncertélményt tudott adni az idelátogatóknak. A két fellépés között pihenésképp a Vonat Lembergből című előadást láthatták a szórakozni vágyók, ami két idős ember nosztalgikus visszaemlékezését mutatja be a 20-astól kezdve a 40-es évekig. Végül, aki nem fáradt ki a “rockos nap” után, a Tesco Disco koncertjén bulizhatott hajnalig.

A VéNégy Fesztivált július 4-e és július 8-a között, Vácon tartották.


Brehlik Bence galériája