Az idén is megrendezésre kerülő VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó most is tökéletes helyszínen, a Duna-parton kapott helyet. A V4 mögött természetesen a visegrádi négyek állnak, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia. Az együttműködésnek hála a fesztivál négy napja alatt ezen országok lakói lépnek fel és szórakoztatják a közönséget. A napok során egymást váltják a koncertek és a különböző színdarabok, amelyeknek zárásaként az utolsó napon a négy ország színészei együtt lépnek színpadra egy közös darabbal. A fesztivál során az idelátogatók egy V4 füzetben kapnak tájékoztatást arról, hogy mit érdemes megnézni, ha az országok valamelyikébe látogatnak, akár a fővárosban, akár a környező településeken.

A rendezvénysorozatot a prágai Svandovo Színház nyitotta meg a Sírj bébi, sírj! című vígjátékkal. Öt nő és egy tanfolyamvezetőjük közösen keresik a boldogságuk titkát, miközben a lelkük egyre mélyebb bugyraiba láthat bele a néző. A darab végére kiderült, hogy mind egy csónakban eveznek, nem számít mennyire más háttérrel és személyiséggel rendelkeznek, de hogy még a tanácsadónak is életvezetési gondjai legyenek, na arra senki sem számított. A színházi előadások idegen nyelven kerülnek bemutatásra a fesztivál során, a magyar nézőket szinkrontolmács és felirat segíti a megértésben.

A színházi sátor a fellépés után bezárja kapuit, és a fesztiválozóknak lehetőségük nyílik megismerni az otthonukat jelentő teret az elkövetkező négy napra. Akik üres gyomorral jöttek, azok a Gasztro Udvarban találhatnak különböző ételeket a lángostól kezdve a cseh sörös különlegességekig. Az estebéd elfogyasztásához jó körítés a Hangfoglaló színpad eltérő származású fellépői, akik a kezdő napon a magyar Sonya együttes és a szlovák Bad Karma Boy formáció voltak. A Déli színpadon az eső ellenére hatalmas bulit csinált a Belga, majd a Punnany Massifra várva az ukrán Voskresinnia Színház előadását láthattuk. A környezet lehetővé tette számukra a tűz, víz és egyéb nagy volumenű technikai eszközök bevonását a színdarabba. A késői órákban színpadra állt a Punnany Massif, akiknek a koncertjük alatt valóban befészkelte a szívünkbe magát a fesztivál-életérzés. Azokat, akik még éjfél múltán is elég energiát éreztek magukban, a Freakin Disco szórakoztatta tovább.

A VéNégy Fesztivált július 4-e és július 8-a között, Vácon tartották.


Brehlik Bence galériája