A Hónap Hangjai cikksorozatban az aktuális hónap elsősorban magyar nyelvű zenei terméséből készülünk nektek gondos válogatással. Az 5+1-es felállásban öt magyar és egy angolul megszólaló hazai könnyűzenei alkotást ajánlunk figyelmetekbe.

Grabovski – Elfogy a táj

Éjjel útnak indultál,
a tettes vagy, ki elbujkál.
Olyan messze jutottál,
hogy reggel elfogyott a táj.

A Grabovskinak májusban sikerült egy érezhetően önazonos, érett hangzással előállnia, amelyben a fogalmazásmód, az ének és az instrumentális elemek is határozott, jól megfogható stílussá állnak össze. Igazi rockzenekaros mechanika, minden hangszeres bőven beleteszi a magáét, és az élőzenés-hatás is markánsan létezik.

Konyha – Veletek jöttem

Mindent tudtunk az útról
És még semmit sem magunkról
Ha valamit összeszedtünk csupán
Az hogy dobjunk ki mindent a múltból

A magyar pop-piac egy előkelő helyéről zenél nekünk a Konyha, akik a magyar könnyűzenei színtér talán legizgalmasabb friss szövegeivel dalaik centrumában, választékos és okos zenéjükkel nagyon nagyot tudnak szólni.

Kristoaf – Óceán

Papíron más vagyok
De te azt úgyse láthatod
Elmondanám, ha tudnám
Hogy lesz újra szép az óceán

Magától értetődően működő, könnyed dal, gyermeki áhítatos érzésvilággal, ahol a hangszínek, a korszerű indie-s hangszerelés vezeti a téma esszenciáját.

Szalai Anna és Dorozsmai Gergő – Senki nem beszél

De mindig, mindig szebb a holnap
Csak nehogy ma még mást gondoljak.

Súlyos életuntság, túlzott frivolitás pazar barokkos zongoraszóval, és népies énekhanggal. Felettébb érdekes költemény, amelytől nem érzi magát jobban a hallgató, de furcsa módon talán egy kicsit elégedettebb lesz.

Fiúk – Megremeg

Ha elhagyott az asszonyod
Vagy elfogyott a jó borod
Majd még úgysem adok én
Nincs már

Talán a piacképes, steril popszférához intézi a dalait a Fiúk zenei társulata, de mégis számos helyen meg tudják csavarni az ismerős zenei képleteket. A korántsem egyértelmű szöveg, a merész és magabiztos énekek, a fúvósok, a jól összeállított hangzás jóval nagyobb szabadságot, eszköztárat biztosít a zenekarnak, minthogy azt egyszerű pop-toposznak állítsuk be.

DODO – Shinobazu

A nemrég a BBC Music Introducing műsorán debütált dal erősen atmoszferikus elszállást biztosít, Zsüddel és a mesésen sikerült szinti témával maximálisan sikerült kibontakoztatni a cyberpunk jellegű érzésvilágot.

Kiemelt kép: Grabovski Hivatalos YouTube-csatorna