Berg Judit Két kis dínó-sorozata az elmúlt évek egyik legnagyobb gyerekkönyves sikere, ami nem is meglepő, hiszen három népszerű témát egyesít: a meseregényt, a játékos ismeretterjesztést és persze a dínókat – amiket még mindig imádnak a gyerekek.

A két bolondos dinoszaurusz, Nyamm és Trikó hamar belopták magukat az ovisok és kisiskolások szívébe, hiszen pont olyanok, mint ők: kíváncsiak, szeleburdik és kotnyelesek. Kalandjaik során a történelem különböző, meghatározó szakaszaiba utaznak, ahol mindent felforgatnak és átrendeznek. Jártak már a zsírkréta-korban, Budapesten, Krétán, Amerikában Kolumbusz Kristóffal és a középkorban is, ezúttal pedig a honfoglaló magyarok körébe érkeznek. Ez már csak azért is különleges vállalás a szerző részéről, mert nem sok meseregény foglalkozik ezzel a korszakkal, noha a magyar történelem egyik legfontosabb mérföldköve. A kötetben találkozhatunk Árpáddal és a hét vezérrel, megismerkedünk a hiedelem- és mondavilággal: Emese álmával, Csaba királyfi legendájával… Megtudjuk, hogyan éltek, hol aludtak, miket ettek a honfoglaló magyarok, mindezt a szokásos mesés, vicces köntösben, amelyet már megszokhattunk a szerzőtől.

A Pagony gondozásában megjelent könyv két olyan műfajt egyesít, amik önmagukban is hatalmas népszerűségnek örvendenek: a meseregényt és a játékos ismeretterjesztő könyvet. Arról nem is beszélve, hogy főszereplői dinoszauruszok, ami azonnal érdekessé teszi minden gyerek számára. Ha az ovis és kisiskolás korosztállyal szeretnénk megismertetni történelmi korszakokat – vagy valójában bármit –, akkor a legfontosabb szempont, hogy szinte észre se vegyék, hogy éppen új ismeretekre tesznek szert – a meseregény forma ebben segít. Trikó és Nyamm pedig pont olyan lazák, mint a mai 7-9 éves gyerekek, nagy önbizalommal, bátorsággal és humorral veszik az akadályokat. Berg Judit pedig hihetetlen magabiztossággal, kifogyhatatlanul ontja magából a poénokat, és azt a fajta izgalmat, ami a kisiskolás korosztályt a könyv mellé cövekeli.

6-10 éves kor között ajánljuk.


Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Berg Judit két kis dínójával az UNICEF most indult, egész éven át tartó akciójában is találkozhatnak a gyerekek: Az UNICEF Magyarország új programjában Berg Judit és Kőszeghy Csilla kis dinói kelnek útra, és mutatják be nektek a távoli országokban élő gyerekek hétköznapjait. A program partnere a Pagony, és az előfizető családok egy éven át, havonta egy névre szóló levélcsomagot kapnak Berg Judit új, csak itt olvasható meséivel, térképpel, képeslappal és kreatív feladatlapokkal, így a család a két kis dinó és az UNICEF segítségével utazhatja be a világot.


A kiadó a könyvnek online és könyvesbolti bemutatót is tart ezen a héten.

Két kis dínó borító

Kiemelt kép: Pagony – Berg Judit Két kis dínó-sorozat