Hosszú kényszerpihenő után, – májusról szeptemberre halasztva – de elindult a The Vamps Cherry Blossom Tour néven futó koncertsorozata a COVID után éledező Egyesült Királyságban. 

Koncertkultúra az Egyesült Királyságban

Hamvaiból éled újjá a zeneipar a világ minden táján, így az Egyesült Királyságban is, ahol szigorú szabályozások voltak érvényben a többszörös karantén alatt, a júliusi „Freedom Day” azonban meghozta a teljes szabadságot. Jelenleg a két oltással vagy negatív teszttel rendelkezők számára korlátozások nélkül tarthatóak kültéri és beltéri rendezvények, így létszámtól függetlenül megrendezésre kerültek a nagy nyári fesztiválok, valamint újra megteltek a színházak és stadionok is, teret engedve a beltéri koncerteknek. 

Cherry Blossom Tour

A The Vamps Cherry Blossom Tour nevet viselő koncertsorozata eredetileg 2021. április-májusában söpört volna végig az Egyesült Királyságon, az akkor érvényben lévő korlátozások miatt viszont elhalasztásra került, így szeptember 8-20 között rekord tempóban pörgették végig a turné kilenc állomását, melynek hetedik, valószínűleg legnagyobb megállója volt a londoni Eventim Apollo.

A turné címadó lemeze, a Cherry Blossom 2020 októberében debütált a jövőre tíz éves banda ötödik stúdiólemezeként, és ahogy azt a címben megjelenő cseresznyevirágzás metafora is sugallja, óriási eltérés tapasztalható a Vamps korábbi albumai, és az új lemez hangzásvilága között.  

Mivel a körülbelül 5000 fő befogadására képes Eventim Apollo egy színház, nem pedig stadion, így nagy kivetítők nem voltak, de tulajdonképpen nem is volt szükség rájuk, mivel a kör alakú, magasított belső térben a leghátul ülők is tökéletesen láthattak. Kivetítők nélkül a színpadi képben inkább a fényekre terelődött a fókusz, mintsem a látványos háttérre. A koncert uralkodó színvilága a kék, zöld és természetesen a rózsaszín volt, melyhez a háttérben „elbújt” az albumborítón szereplő fordított V betű. 

Best of The Vamps

A neve ellenére viszont inkább volt ez egy „Best of The Vamps” turné, mintsem igazán Cherry Blossom, mert bár a tizenegy dalt számláló lemezből hét élőben is megszólalt, az összesen tizenkilenc számos, a banda legismertebb dalaiból összeállított dallistában kissé elvesztek az új lemez számai. Ez azonban aligha róható fel hibaként, sőt, rendkívüli ügyességgel illesztették bele a zenekar korábbi, mainstream pop stílusú dalai közé az új album különlegesebb, egyedi, rockosabb világú újdonságait.

A közel tíz év alatt összecsiszolódott, még mindig pofátlanul fiatal bandatagok olyan színvonalas, majdnem 100 perces műsort adtak, amely a hosszú és kellemetlen kényszerpihenő után valószínűleg a közönségnek és a zenekarnak is egy mély lélegzetvétel lehetett.

A kevesebb, mint 2 hét alatt lepörgetett Egyesült Királyságbeli dátumok után, amennyiben az európai országoknak sikerül egységes szabályozást bevezetniük, úgy várható, hogy a Cherry Blossom Tour Európában folytatódjon.  

Kiemelt kép: Eventim Apollo Facebook