„Tessék vigyázni, az ajtók záródnak!” Ezzel a minden pesti fül számára jól ismert mondattal indít Pelsőczy Réka Budapest, te! című előadása, ami 2021. július 23-án a Városmajori Szabadtéri Színpadon az Orlai Produkciós Iroda támogatásával került bemutatásra.

Szeptember 30-tól kezdve pedig az előadást a Belvárosi Színházban tekintheti meg a közönség. A darabot a „zenés városnézés” műfajmegjelöléssel illették, ami már első hallásra is igencsak egyedinek hat. Az alkotók nem kevesebbre vállalkoztak, mint hogy megidézzék az országszerte mitikusként emlegetett fővárosi miliőt.

A szöveget Zöldi Gergely dramaturg állította össze, szereplőkként pedig Járó Zsuzsa, Radnay Csilla, Péter Kata, Gombó Viola, Nagy Dániel Viktor, Takács Zalán és Börcsök Olivér karakterei tűnnek fel a színen.

Péter Kata és Nagy Dániel Viktor a Budapest, te! előadásban
Péter Kata és Nagy Dániel Viktor a Budapest, te! előadásban (Forrás: https://orlaiprodukcio.hu/index.php)

A színpad közepén álló letisztult stílusú, forgó díszlet frappáns megoldást kínál ahhoz, hogy bármilyen helyet bármilyen időben megjelenítsen. A darab ugyanis apró, kiragadott mozaikdarabkákon keresztül évtizedeket ível át Budapest történetéből, amit a jelmezek is hűen tükröznek.

A felcsendülő dallamokban ismert, régi magyar slágerekre ismerhetünk – Pest megér egy estet; Pala Pala Palatinus; Egy régi nótát hoz Budáról át a szél, és még sok más –, Bodor Johanna tánckoreográfiái pedig a pezsgő belvárosi élet érzelmes nosztalgiáját, izgalmait vagy épp komikus életképeit jelenítik meg.

Mindemellett az elhangzó prózai monológokban itt-ott felfedezhetünk Pereszlényi Erika, Török András, Maros András, Nádasdy Ádám, Háy János és Erdős Virág írásaiból idézett részeket, illetve a darab szövegének jelentős része a pesti utcákon elkapott beszélgetésekből és összefésült töredéktörténetekből született, ami még inkább hozzájárul a budapesti légkör és hangulat életre keltéséhez.

Itt nincs egy tisztán megfogható vezérfonal. A lényeg a teljes egész, a sok kicsi történet együtt: a társadalmi problémák, sztereotípiák – mert ugye tudjuk, nem mindegy, hogy valaki budai vagy pesti – és az ismerős élethelyzetek bemutatása, amikkel az ember Budapest forgatagában nap mint nap találkozik.

Legyen az egy balhé a villamoson, egy kutyagumi szagú utca lakóinak siralmai, egy galamb nyolc életének balladája, vagy az ifjú – kívülről talán kíméletlenül határozottnak mutatkozó – BKK ellenőr szorongásai. Sem a szereplőknek, sem a jeleneteknek nincs szoros kapcsolata egymáshoz, a társaság színes és mindenki egyedi. Pont, mint maga Budapest.

Budapest, te! - Előadáskép
Budapest, te! – Előadás (Forrás: https://orlaiprodukcio.hu/index.php)

Pelsőczy Réka a Theater Online-nak adott interjújában a következőképp nyilatkozik az előadásról:

„Eljutunk éttermekbe, fürdőkbe, utazunk a metrón, vannak szörnyű autósok, de látunk bolondokat, hajléktalanokat… Csak föl kell vetni valamit, mert a néző úgyis asszociál. Megpróbáltunk nem ítélkezni, hiszen a város mi vagyunk, és a mi viselkedésünk, a mi félelmeink határozzák meg azt, hogy hogyan élünk egymással. Benne vagyunk a város zajában, folytonosan ingerek érnek minket és feszültek vagyunk, s miközben járunk az utcákon, sokszor nem tudjuk, hogy mik történtek ott. Egy dalban fölidézzük azt, hogy kivezényelték az embereket, és belelőtték a Dunába – ez a rész teljesen spontánul alakult egy 100 szóban Budapest szövegből meg egy dokumentumfilmből kivett részletből. Itt megmutatjuk egy dalba belefűzve, hogy a múlt nem felejthető történései hogyan bukkannak fel a jelenben. A próza és a dalok, valamint a mozgások teljesen egyenrangúan adják ki azt a képet, amit szerettem volna megjeleníteni.”

(Forrás: https://www.theater.hu/hu/irasok/interjuk–1/nem-szeretem-a-szelsoseges-gondolkodast-probalom-kozeliteni-a–16961.html )

Pelsőczy Réka az előadás próbáján
Pelsőczy Réka a Budapest, te! előadás próbáján (Forrás: https://orlaiprodukcio.hu/index.php)

Képek forrása: https://orlaiprodukcio.hu/

SZEREPLŐK:

Járó Zsuzsa

Péter Kata

Radnay Csilla

Takács Zalán

Nagy Dániel Viktor

Gombó Viola

Börcsök Olivér

STÁB:

Dramaturg: Zöldi Gergely

Díszlettervező: Kálmán Eszter

Jelmeztervező: Keszei Bori

Koreográfus: Bodor Johanna

Zenei vezető: Wagner-Puskás Péter

Rendezőasszisztens: Kis-Kádi Judit

Rendezőasszisztens: Kovács Henrietta

Plakáttervező: Csáfordi László

Rendező: Pelsőczy Réka

Producer: Orlai Tibor

Kiemelt kép: https://orlaiprodukcio.hu/index.php