Tegnap kezdetét vette a 2018-as EFOTT Fesztivál, amelynek már a “mínusz első” napján többen vettek részt a megszokotthoz képest. Akusztikus koncertek, közös fociVB-nézés és tábortűz fogadta a fesztiválozókat.

A kánikula ellenére már reggel tízkor rengetegen álltak sorban a fesztivál bejáratánál, pedig a beléptetésre csak pontban 17:00-kor került sor; rá egy órával már kezdetét is vették a fellépések. Az első napon akusztikus koncertek váltották egymást az ELTE-Civil Színpadon. A Blahalouisiana nyitotta az EFOTT hivatalos programját, akik régi számaik, illetve feldolgozások mellett friss dalaikat is játszották a közönségnek. Utánuk következett a Magashegyi Underground, akik szintén régi és új számaikat adták elő az egyre csak gyűlő fesztiválozóknak.

Az egy-egy órás koncertek után következett az ezekben a hetekben mindennapjaink szerves részét képező VB elődöntője, amelyet élőben közvetítettek a THOMSON-TrollFoci VB Aréna kivetítőjén. Rengetegen gyűltek az óriásképernyő elé, és családias légkörben szurkolták végig a mérkőzést.

Noha már a beléptetés után beborult az ég, az eső végül nem eredt el, azonban hatalmas szél volt, emiatt kérdésesnek bizonyult, hogy megtartják-e a tábortüzes akusztik-koncertet, amely a “mínusz első” nap utolsó hivatalos programja volt. Végül szerencsére hűek maradtak a tervekhez és tűzoltók szigorú felügyelete mellett meggyújtották a fesztivál közepén felállított tűzrakást. Ezzel együtt kezdetét vette Gyurácz Tamás akusztikus koncertje, aki retro dalokkal, majd később híres mese-betétdalokkal szórakoztatta a közönséget. A dalok éneklésébe szépen lassan mindenki becsatlakozott és dülöngélve énekelte a Micimackót a hatalmas tábortűz mellett.

Kihasználva, hogy az első napon még kevesebben voltak, bejártam a szinte üresen tátongó sátrakat. Első körben az élelmiszerekre, illetve az italokra koncentráltam, mert szerencsére ezek a standok már a kezdetektől üzemelnek. A korábbi évekhez hasonlóan idén is megtalálunk a Lidlt. Az egyik sátruk az élelmiszerbolt, kiegészítve a fesztiválhoz szükséges kellékekkel (pl. polifoam), illetve nassolni valókkal, mindezt rendes bolti áron. A mellette lévő másik sátrukban pedig önkiszolgáló mikrohullámú sütőket helyeztek ki, amelyeket szabadon használhat bárki a boltjukban vásárolt élelmiszerek melegítésére. Hasonlóan örülhetünk a Rossmann kitelepült boltjának is. A fesztivál területén számtalan meleg ételt kínáló büfét találhatunk hatalmas választékkal: lángos, húsételek, vegán ételek, hamburger, gyros stb., ezt a területet még alaposabban tervezem feltérképezni.

Az EFOTT 0. napján, azaz a mai napon fellép többek között Richard Twenty, DJ Deli, a Kozmix, majd pedig éjszaka számtalan parti vár a bulizókra.


Balsay Dorina galériája