Sajtótájékoztatóval indult a 9. Alterába Fesztivál. A színpadon a lényegi részt, az első nap zenei felhozatalát a Das Modell DM Cover Band nyitotta, utána következett a Müller Péter Sziámi AndFriends, az F.O. System, majd a nyitónap legnagyobb nevének számító Hiperkarma zárta az estét egy kissé esős, ám annál jobb hangulatú fellépéssel.

Az első koncert előtt a sajtó képviselőinek tartottak tájékoztatót, ahol Hegedüs László ‘Hege’, a fesztivál főszervezője elmondta, hogy szerdára az összes napijegy elfogyott az online jegyértékesítés keretében. Az egyik napra abszolút telt házat várnak, és mivel kivették a tematikus rock napot, hiszen megszervezték a VasMaRock Pikniket, így erősebb line-up-ot tudtak összeállítani alternatív zenekarokból, nyolcvan százalékban a közönség kívánsága szerint. Hozzátette, egyáltalán nem mellékes információként, hogy természetesen gőz erővel készülnek a következő évi jubileumi (tíz éves) Alterábára is.

A feldolgozásokkal operáló, február óta együtt próbáló Das Modell DM (Depeche Model) Cover Band nyitotta az első nap koncertsorozatát. A színpad előtt prezentatív jelleggel gyűlt össze a közönség, néhány láb és fej mozgott a zene ütemére, jelezve ezzel a fesztivál kezdetét. Közben a természet keltett kisebb riadalmat, feltámadt a szél, ennek hozományaként lehűlt a levegő, ami, mint később kiderült, egy vihar előjelei voltak. De ebben nincs semmi meglepő, valahogy az Alterábázással mindig együtt jár az eső.

Ezután a Müller Péter Sziámi AndFriends foglalta el a színpadot, Ha előre látó csecsemő lettél volna című számukkal megalapozták az egész koncert hangulatát. A Körmenden már sokszor megforduló, nagy rutinnal érkező zenekar értő fülekre és a soraikat lelkesen éneklő emberekre talált, így ezen a koncerten már kialakult egyfajta zenei szimbiózis zenészek és rajongók között. Zárjuk ezt a bekezdést egy 2018-ban kiadott dalból vett frappáns idézettel, ami szerint időnként jó lenne élni: “Cukortükör, nevess magadra vagy, ha mégse, akkor magadra vess!”.

Fotó: Herczeg Orsolya

A nagyszínpados átállások, hangolások szüneteiben a kisszínpadon a már a húszas éveit taposó Malacka és a Tahó szórakoztatta elmés szövegeivel a nagyérdeműt.

Akik szeretik az F.O. System (F.O. rövidités a Fuck Off szavakat rejti) zenéjét, azoknak az idén az Alterábára kellett látogatniuk, hiszen a banda kizárólag körmendi koncertjét vállalta el. Inkább az idősebb korosztály ismerheti a zenekart, hiszen első aktív évük bőven a rendszerváltás előtt, 1986-ban volt; a Mátyás Attila és Jerabek Csaba által alapított felállás manapság már csak limitált mennyiségű fellépésre mond igent. Igazi időutazásban és hangutazásban lehetett részük az embereknek a nyolcvanas évek egyik meghatározó zenekarával.

Végül megérkezett az égi áldás, pont az est legjobban várt fellépése, a Hiperkarma előtt. De még egy kis csendes eső se tudta a sátor alatt tartani a rajongókat, volt aki esőkabátban, mások csuklyás pulcsival vagy pőre fejjel élvezték, táncolták végig a másfél órás koncertet. A legtöbb szám a Délibáb (2017) lemezről hangzott el, de nem hiányozhattak olyan klasszikusok, mint a Dob+basszus, vagy a Fekete Péter sem. Éjszaka volt, esett az eső, a zenészek Bérczesi Róbert vezetésével mégis Napsütötte résszé varázsolták a Vas megyei kisváros egy szegletét az Alterába Fesztiválon.

Néhány érdekesség a 9. Alterába Fesztiválról: Eddig minden évben fellépett a Vad Fruttik és a 30Y is, nincs ez másképp idén se, az előbbi szombaton 21:40-től lép fel, míg az utóbbi csütörtökön 21:20-tól. A Zaporozsec először lesz nagyszínpados fellépő, szintén csütörtökön 17:00-kor kezdődik a koncertjük. 2010-ben az első fesztivál még csak három napos volt, és motorostalálkozó is színesítette a programot.

Akik pedig a további programokra, fellépőkre kíváncsiak, ezen a linken megtekinthetik.

Az eseményt támogatta a Szerencsejáték Zrt. 

Herczeg Orsolya galériája