Szombat délután nem pihentek a fülek a Szimfónia Kávézó környékén, ugyanis egész délutánt átívelő tehetségkutatót rendezett a Jam Music és az Öröm a ZENE csapata. A fellépők között több generáció is felsorakozott, nagyon sok zenei stílust felölelve. A nap végén a szakmai zsűri a döntőbe jutó csapatot is kiválasztotta.

A tehetségkutatóra jelentkező tizenegy csapat javarészt már korábban bemutatkozó tehetségekből és a város zenei vérkeringésébe már rég bekerült előadókból állt, viszont így sem volt felfedezésmentes a délután. Prieger Szabolcs külön kiemelte, hogy minden zenekartól hallott már anyagot, de a nagyszerűen szereplő Eticatt még neki is meglepetés volt. A zenekaroknak negyed óra állt rendelkezésükre bebizonyítani, hogy ott a helyük, ahol éppen állnak, s érdemesek arra, hogy képviseljék a megyét a döntőben. Erről Lombos Márton, Podlovics Péter és Prieger Szabolcs döntöttek, akik szigorú szemmel és füllel figyeltek egész délután.

A sort A Gátnál zenekar kezdte egy elképesztő húrszaggatással, de senkit nem zavart, hogy a tűző napfényben perzselő reflektorok árjában hallgattuk a zúzást. Amit ráadásul a Red Rockets is folytatott, akik este a Végállomásban még egyszer a húrok közé csaptak – sokkal otthonosabban hozva a stílust. A két energiabomba csapat után A Gátnál volt gitárosának új formációja következett, mely az Eticatt nevet viseli. A négy srác blues, metál és jazz iránti érdeklődéséből születtek a versenyre nevezett dalok, melyeket a stílus mellett olyan hétköznapi sztorik szültek, mint például egy-egy szerelmi csalódás. A kiemelkedő teljesítmény alapján még biztosan hallunk a csapatról.

Többen meglepetéssel fogadták a Meggie és az Epizód zenekar fellépését, mi önmagában Meggie-t is elhallgattuk volna szívesen, hiszen az énekesnő már megmutatta – nem egy epizódban – a tehetségét. A hangulat viszont igazán illett a kellemes nyárdélutáni ücsörgéshez, bár mi kissé háttérzenének kezdtük érezni az andalgós muzsikát. Viszont a Smoking Frog felébresztette mindenki hallójáratát, s a színpadi összkép is kielégítő látványt nyújtott. A srácok nemrég a Vipers 15. születésnapján is felléptek  számos zenekar társaságában, úgy gondolom, remek főpróbának könyvelhetjük el azt is. A szünet és a két meghívott vendég előtt az Újvilág Utca lépett fel utolsóként, akiket nem engedett el a zsűri egykönnyen, Emma című számukat kérték ráadásként.

A zsűri félrevonulásakor a kikapcsolódás megteremtéséhez a Koalabell és a Massza zenekar kölcsönözte a háttérzenét, bár mindkét banda kivívta magának a figyelmet más és más jellegzetességével. A tehetségkutató a PNR rockband műsorával folytatódott, akikben én valamiért nem tudtam felfedezni igazán a tüzet, a látványt pedig sehogyan sem tudtam a hallott zenéhez társítani. A Gargantua szövegvilága viszont annál inkább felkeltette az érdeklődést. Egy dalnak csak a javára válik, ha van is alapja, nem csak klisékkel dobálózva lóg a levegőben.

A délután egyik kiemelkedő alakja Kovács Pali volt, aki egyszálgitáros műsorát hozta el a zsűrinek, mellyel minden bizonnyal korosztálya szívét éjjel-nappal hódítja. Szerelmes dalai mellé csak ennyi a kommentár: zenekart a srác mögé. Most. Pali után igazán érdekes irányt vett a rendezvény a 11 év zenekarral. Ki gondolta volna, hogy e mögött a név mögött ténylegesen tizenegy éves fiúk állnak? No, én nem. Ráadásul egy duóról van szó, akik életkoruknak megfelelő témákat dolgoztak fel nagyon kedves öthetes zenekari formációjukkal, melyben az egyik fiú szintetizátorral, társa pedig a dob, hegedű és az ének kombinációval járult a zenei egészhez. A fiúknak még nagyon sokat kell gyakorolni, de aki ilyen alapokkal indul, annak csak sok sikert kell kívánni. A 11. zenekar a fiatalság után egy családi zenekar, a már városszerte ismert Háklár banda volt. Dóri angyalhangjához és öccse jobbnál jobb szövegeihez nem is lehet mit hozzátenni. De, talán mégis: még!

A zsűri pozitív értékelése megkoronázta a délutánt, minden zenekar felkészült, ami nagyon tetszett a szakmai füleknek, viszont egy kicsivel több hangsúlyt fontos lenne fektetni még a látványra is. Homogénebb színpadkép és zenei világ szükséges néhol, de a dicséret mindenkit illet.

Végül a legfontosabb lista következik: a nyerteseké.

A Pistons Pub fellépési lehetőséget kínál a Gargantua, a Smoking Frog és a PNR zenekaroknak

A Végállomásban fellép az Eticatt és a Gargantua

Az Agora szervezésében felkérést kapott a Szent Iván éji forgatagba egy nagyszínpados koncertre az Eticatt és a Smoking Frog.

Az Agora a jövő évi gyermeknapi programban szeretettel várja a 11 év zenekart.

A kiemelkedő zenei tehetségért díjat, melyet Újfalusi Gáborról neveztek el, Paukovics Gergely, az Eticatt gitárosa érdemelte ki.

A kialakult dobogó pedig:
1. Újvilág Utca
2. Eticatt
3. Smoking Frog 

A fellépésekhez nagyon sok sikert kívánunk a zenekaroknak, az Újvilág Utcának pedig külön gratulációnkat küldjük, hiszen ők képviselik Vas megyét októberben a Hangfoglalás döntőjében.

forrás: vaskarika.hu