Soha nem hallott Kispál-, Quimby-, Hiperkarma-, Európa Kiadó-, Cseh Tamás-dalok egy lemezen? Az Elkövetlek albuma az underground nagyjait idézi meg egyedi, profi és izgalmas koncepcióban. Kis hazánk nagy zenéi az f21-en!

A Neurotictól a Csík Zenekarig

Darvas Benedek (Vasárnapi Gyerekek, ex-Európa Kiadó) és Czitrom Ádám (Jazzékiel) egy lemez erejéig a hazai alternatív szcéna ikonikus zenekarai előtt tisztelegnek saját számaikkal és szövegeikkel, melyek megtévesztésig hasonlítanak a választott előadók stílusához. A zenekarok korszakokban és ismertségben is sokfélék – a már említett előadókon kívül például Trabant, Bizottság és I Love You stílusú dalok egyaránt megfértek a karikatúralemezen.

Hasonlóság

A széles merítés nem csak a kiválasztott zenekarok dimenziójában igaz. A dalok egytől egyig teljesen más hangszerelésűek és hangzásúak, melyeket a lehető legjobban a „másolt” stílushoz hasonlóvá komponáltak. A hasonlóság sokszor annyira magas fokú, hogy nem egyértelmű, hogy karikatúrának kellene-e nevezni a hallottakat.

Benedek és Ádám így nyilatkoznak szerzeményükről:

Ez egy zenei karikatúra-album, amely az elmúlt 30 év ikonikus magyar underground zenekarait és előadóit idézi meg. Paródiának azért nem hívjuk, mert nem eredeti dalokat írtunk át, hanem saját számokat és szövegeket alkottunk az adott zenekarok stílusában. Ez nem puszta utánzás, hanem egy párbeszéd, amelyből nem zártuk ki saját hangunkat és zenei világunkat. Legfontosabb, hogy azokat a zenekarokat választottuk, amelyeket a leginkább szeretünk. 

Laza profizmus

A két zenész felkészültségét mi sem jelzi jobban, mint a dalok minősége. Ezek nem (pusztán) viccnek, vagy viccből készült számok, mindegyik több ennél – nemcsak nagyban hasonlítanak „eredetijükhöz”, de egyben kreatívak és bátrak is. A hangszeres játékok kiválóan tükrözik az eredeti hangulatot, ám mindez nem jelenti azt, hogy Benedek és Ádám teljesen beáldozta volna zenei egyediségét az autentikusság oltárán.

Figyelemre méltó azonban a kísérteties hasonlóság, ahogy Benedek dalról dalra formálja énekhangját az eredeti énekesekhez sokszor szinte teljesen egyezővé.

Esszencia

Mitől kispálos a Kispál? Mitől olyan kiadós az Európa Kiadó? Mitől annyira quimbys a Quimby-hangzás? Talán ezek voltak a legfontosabb kérdések a dalírások alkalmával: mi a lényeg az adott előadó hangzásában? Erre tizennégyféle helyes és meglepően pontos választ kapunk a Láttalak, Hallottalak, Elkövetlek lemezen.

Az összes track esszencializálása az előadóknak, melyekbe a zenészek megpróbálták a kiválasztott zenekar legjellegzetesebb jellemzőit humorosan, de magas fokú zenei intelligenciával és tökösséggel beágyazni, így a dalok többsége akkor is tökéletesen megállná a helyét, ha nem ismernénk az eredeti előadókat.

A kész felvételeket Benedek és Ádám elvitte a „másolt” zenekarok elé, ők pedig így reagáltak a dalokra:

Fedezd fel az Elkövetleket!

Az album Spotifyon is hallgatható, és ha tetszik, Bandcampen itt támogathatod az Elkövetleket. A sorozat előző része itt olvasható.

Albumborító: Cseh András