Petruska András tavaly jelentette meg Reláció című nagylemezét, melynek záródalához, A házhoz készült videoklip. A forgatás mikéntjeiről, körülményeiről, mondanivalójáról kérdeztem őt, valamint arról, hogyan birkózik meg a jelenlegi helyzettel, mely mindannyiunk életébe változást hozott.

Milyen érzés, hogy egy év után a dalhoz videoklip is készült? Izgatott vagy a megjelenés kapcsán?

Nagyon! Az mindig egy fantasztikus érzés számomra, amikor egy dalom más ember kreatív energiái által új életre lel. Ilyenkor új színeit, új arcát látom én is a munkámnak, és amolyan „büszke szülőként” figyelem, milyen utat tud bejárni egy-egy szerzeményem.

Te hogyan élted meg a forgatás izgalmait? Részt vettél a helyszíni forgatásokon, vagy inkább a háttérmunkálatokon dolgoztál?

Jobban esett most a háttérben ötletelni. A rendező Kathy Zsolttal amolyan lélektani pingpongozás során dobáltuk az ötleteket oda-vissza, egymást inspirálva. Én vittem a dalt és a háttérsztoriját, ő pedig nagyon hamar rákapott az ízére. Egyébként annak, hogy én magam nem szerepelek a klipben, az az óriási előnye, hogy szerénytelenül dicsérhetem a produkciót!

Milyen volt együtt dolgozni a menedzsereddel, Kathy Zsolttal, aki mint rendező volt jelen a munkafolyamatokban?

Úgy érzem, hogy hasonló alkotótársamra leltem, mint a legtöbb dalomat társszerzőként jegyző Babarci Bulcsú, vagy A ház megírásában is partnerem, Bársony-Németh Péter. Zsolt nagyon gyorsan képes felismerni, mik a művészi szándékaim, és a lehető legérzékenyebben ragadja meg ezeket. Ez hatalmas kincs, és nagyon inspiráló. És közben még menedzsel is!

A jelenlegi helyzetben talán még inkább igaz lehet a dal és klip együttes mondanivalója. Mi az a motívum, amit leginkább kiemelnél a videoklipből, ami motivációt vagy megnyugtatást adhat a hallgatóságnak?

Szerintem ez a dal mindig aktuális. Az életről szól, a maga közhelyszerű szépségeivel. És pont ez a lényege. Évekig hajtottam a nagy álmokat, a „majd, ha odaérek”-elvű jutalmazást, s közben leesett, hogy akármibe is csomagolom a nagy vágyakat, lecsupaszítva valójában mind ugyanoda vezethető vissza, amit évezredek óta keres az ember: szeretet, elfogadás és biztonság.

Számodra mit jelent maga ,,A ház” ?

A dalt profán módon valóban egy lakásfelújítás inspirálta, de ennél természetesen jóval többet jelent: leginkább azt a környezetet és körülvevő szeretetet, ami a házat lelki és fizikai formában is igazi otthonná teszi számomra.

Hogyan éled meg most a mindennapokat? Mi az, ami tartja benned a lelket?

Én ezt igyekszem lehetőségként felfogni. Annyi mindent szerettem volna már régóta tanulni, vagy fejleszteni zenében és azon túl is, de az aktív koncertezés rohamtempója sok ilyen lehetőségtől visszatartott. Na, most van idő nagy levegőket venni, átértékelni az elmúlt tíz évet, és talán egy kicsit kiegyensúlyozottabban tervezni. Azért félek is persze, hogy mi lesz a kultúrával és a gazdasággal a vírust követően, de a lehetőségekhez képest jól viselem.

A videoklip május 8-án debütált a Maradj Otthon Fesztivál keretein belül, illetve a Szeretlek Magyarország oldalán.

Vasárnap este – Petruska András zenél

Kiemelt kép: Láng Péter fotója