A mözKondás Instagram-oldal ötlete két magyar lány fejéből pattant ki, majd lassan meghódította az arra fogékonyakat. A ma már több mint 11 ezer követőt számláló oldal nap mint nap humoros és játékos módon facsarja és fordítja ki a magyar közmondásokat, szólásokat, bölcsességeket vagy más, a köztudatban rögzült fordulatokat. A Kondás által vezetett oldal kétségkívül üdítő színfoltja a magyar Instagram-felhozatalnak, eredetiségével és a már-már fájdalmas poénokkal csal mosolyt a követők, vagy ahogy ő nevezi, a Konda arcára. A Kondás játszi könnyedséggel terelgeti ízlésünket, vezet be minket a magyar hagyományok és a kultúra világába, miközben ezt szinte észre sem vesszük, annyira bolondos ez az utazás.

„Annyi történt, hogy ültünk az irodában és fél közmondásokat kezdtünk el összeilleszteni egymással, amik teljesen értelmetlenek voltak, de többen is jól szórakoztunk rajta. Aztán ez először ennyiben is maradt. Eltelt egy kis idő mire megérett az Insta-oldal ötlete. Végül az egyik munkatársammal, Koppányi Ritával találtuk ki a koncepciót, ő mondta, hogy legyen mözKondás az oldal neve, én meg gyorsan összefirkantottam egy logót és feltöltöttem az első pár posztot.” – avat be minket az indulás rejtelmeibe Kondás.

Minden kezdet nehéz, gondolná ez ember; de nem a Kondásnak. Már az első pillanattól kezdve nagy sikere volt a kezdeményezésnek, a rövid, de annál viccesebb szövegeknek és az azokat kiegészítő rajzocskáknak.

„Az induláskor nem nagyon volt cél, de motoszkált bennünk, hogy talán ez egy kicsit nagyobb dolog is lehetne, főleg, hogy az első kommentek között szerepelt, hogy ’kéne egy ilyen póló’. Akkor baromi izgatottak lettünk. Alapvetően egyébként annyi volt az elképzelés, hogy ne csak magunkat szórakoztassuk, hanem másokat is. Sok pozitív visszajelzés érkezik, szóval nekem úgy tűnik, hogy ez megvalósult.”

És hogy ki is az a Kondás? Ő az a lány, akinek a kézírását a képeken is olvashatjuk, és akivel a profilról beszélgethettünk. Az utóbbi időben neki köszönhetjük a jobbnál jobb kontenteket: „A nevem Leé Andrea. Az Insta kezelését nagyrészt már az elejétől fogva én intézem, egy ideje a tartalomkészítéssel is hasonló a helyzet, szóval a Kondás mögött, mondhatni, az utóbbi pár hónapban már egyedül állok.”

A követők már tűkön ülve várják a mözKondás idézetekkel ellátott pólókat és vászontáskákat, viszont sajnos mostanában nem sokat hallottunk e felől a Kondástól, így bennünket is érdekelni kezdett, hogyan állhat most ez a projekt. „Szerettem volna, ha a tavaszi budapesti kézműves vásárokra ki tudok menni, de sajnos a vírus ezt most keresztbe húzta. És bár lehet, hogy színt vinne az emberek mindennapjaiba egy-egy póló a jelenlegi helyzetben is, annyira most nem érzem szükségét, hogy útnak indítsam ezt a projektet. A háttérben azért igyekszem felkészülni a boldog békeidők eljövetelére.”

Andrea időnként játékokkal is megörvendezteti a követőit. Legutóbb a „keresd a cicát” játékban vehettünk részt, amely során a leleményesebbek kideríthették, ki áll a posztok mögött. A Kondás által az oldalon elrejtett morzsákba kapaszkodhattak, majd ezek segítségével juthattak el a szerző valódi profiljához a keresők: „A cicás játék teljesen random jött, a szabadidőmben egy csomószor bolyongok az Instán – emlékszik vissza Andrea, mert szerintem egy baromi jó felület, ha nem csak bambulva görget az ember. Gondoltam, valószínűleg sokan vannak hasonlóan, úgyhogy ez ugrott be szórakoztatás gyanánt.”

A kíváncsiságunkat legjobban az izgatta fel, hogy miként készülhetnek ezek a rém egyszerű, de annál zseniálisabb kis rajzok, amikről szerintem nem túlzás, ha azt mondjuk, a mözKondás védjegyévé váltak.

„Igazából nem nagy varázslat, iPaden rajzolok, hozzá való ceruzával egy appban. A bonyolultabb dolgokat, például a költősablonokat is úgy készítettem, hogy beraktam a fotót egy alsó rétegre az appban, és azt másoltam át, próbáltam eltalálni az arc karakterét adó vonalakat. Ha pedig valami egyéb dolgot kell illusztrálni, ahhoz is többnyire szoktam képeket nézegetni, és abból próbálom összeollózni több-kevesebb sikerrel, ami éppen kell. Ennek az az oka, hogy egyébként a házikóig és a pálcikaemberig terjed a rajztudásom, szóval így oldom meg…” – ironizál kissé a posztok szerzője.

Bár az oldalt ma már Andrea egyedül viszi, mözKondásokban most sincs hiány. Érdekes lehet az is, hogy vajon kifogyhatatlan-e ez az ötlettár. A Kondás pedig, mint a többi kérdés során, erre is készséggel válaszolt: „Én folyton azt érzem, hogy nincs feljebb, meg nincs viccesebb. Aztán valahogy mégis lesz, mert vagy bevillan valami egy óvatlan pillanatban, vagy valaki beküld egy szöveget. Ami biztos, hogy erőlködésből nem lesz jó kontent, az input meg jelenleg elég kevés. Habár alapvetően nem vagyok egy örökmozgó, a bezártság nálam is megadja az alaphangulatot.”

Ha pedig eddig azt gondoltad, hogy a közmondások unalmasak és bénák, vagy csak szeretnél egy jót szórakozni, és gazdagodni pár sablonnal a kedvenc költőidről, ez az Insta-oldal kétség kívül téged is rabul ejt majd.