Az összművészeti kínálatban mindenki találhat kedvére valót.

A karantén miatt kialakult helyzetben nehéz dolga van a művészeknek, hogy továbbra is életben tartsák a kulturális életet. A színházak újabb és újabb előadások felvételeit teszik virtuálisan elérhetővé, amire láthatóan nagy igénye van a műkedvelő közönségnek. Emellett számos új művészeti kezdeményezés is indult, melyek közül kiemelkedő az Első (és azóta egyetlen) Magyar Karanténszínház megalakulása a Batthyány-tér közelében, a Dunán horgonyozó TRIP hajón. A társulat március végétől kezdve folyamatosan azon munkálkodik, hogy minél sokszínűbb online közvetítésekkel ragadja meg a nézőket. A szűkre szabott lehetőségek ellenére kreatív, eredeti megoldások születtek az aktuális és egyben nagyon szokatlan élethelyzetre hangolva. Színdarabok, koncertek, sorozat, tánc, irodalomi estek – mindez egyaránt megtalálható az összművészeti kínálatban: mindenki találhat kedvére valót. A következőkben ezekből hozunk egy kis ízelítőt.

M.I.T. – Az ember tragédiája rövidítve

A Karanténszínház indulása után a társulat az elsők között tűzte programra Magács László rendezésében Madách Imre Az ember tragédiája című drámájának előadását, rövidített verzióban. A szöveget Fabacsovics Lili dolgozta át, valamint az egyes színek közé már az aktuális helyzetre utaló, humoros, improvizáció jellegű átvezetőjeleneteket is beékeltek.

Az előadók, Staub Viktória, Baki Dániel és Georgita Máté Dezső szinte üres térben viszik színpadra a darabot. Ötletes megoldásaikat látva a nézőnek még sincs hiányérzete, a kívánt hatásokat, úgy tűnik, minden nehézség nélkül elérik. Sem díszletre, sem jelmezre nincs szükségük ahhoz, hogy szellemes, lendületes előadást teremtsenek, amely a fiatalokat is megszólítja. Sőt mi több, még interaktivitást is sikerült belecsempészniük az előadásba, mikor a nézők a Facebook kedvelt hangulatjeleinek segítségével foglalhattak állást az egyes szituációkban. Három ember, két létra és egy óra: mindössze ennyi kellett hozzá, hogy összeálljon a TRIP színpadán a magyar irodalom egyik legnehezebb, legösszetettebb műve.

A teljes írást és a karanténszínház kínálatát az ART7 Művészeti Portálon olvashatják el.

Kiemelt kép: Kárpáti Fanni fotója