Az Alterába Fesztiválon nem áll meg az élet, reggeltől estig és estétől reggelig zajlanak a programok. Igaz, nem mind a szervezők jóvoltából, a kreatív fesztiválozók, ha épp nincs jobb dolguk, feltalálják magukat.

A hajnali napzárás után a kempingben már reggel megkezdődött az élet. A sátrakból sorra másztak elő az álmos fejek, hogy az esti őrületes buli után kicsit rendbe szedjék magukat. Egy zuhany, egy kávé, vagy a reggeli torna, mindenki a maga módján készülődött, hogy a délutáni programokra ismét “partyképes” legyen. Mivel az eső éjszaka és a délelőtt folyamán is úgy esett, mintha dézsából öntenék, a szervezőknek nem maradt más választásuk, mint a délutáni kisszínpados koncerteket lemondani, így a kezdés hat órára csúszott át. A kempingezők azonban ezen sem keseredtek el, és feltalálták magukat: előkerült egy elektromos gitár mikrofonnal és egy komplett dobfelszerelés. Rögtönöztek maguknak élőzenét és elkezdtek hangolódni az esti koncertekre; rövid időre még mi is beálltunk közéjük egy kis örömzenére. A kemping más pontjain pedig különböző játékokkal múlatták az időt, így voltak, akik összeültek egy asztalhoz pókerezni, mások pedig, miután az eső elállt és kisütött a nap, a füvön twistereztek.

A nagyszínpadot a második napon az Ozone Mama avatta fel. A zenekar főleg a hatvanas és hetvenes évek rockzenéit kedvelőket hozta lázba, ám a fiatalos lendület mindenkit a színpadhoz csalogatott. Nemrég történt változás a zenekarban, ugyanis pár hete az énekesi pozíciót Szeleczki Dávid tölti be, akit a nagyérdemű még a Megasztárból, vagy a nem is olyan régen feltűnt Jaggers zenekarból ismerhet. Kérdésemre elmondta, hogy először jár itt, de nagyon tetszik neki a hely hangulata és a fesztivál képe, szívesen jönne máskor is. Végül a zenéjük annyira csábító volt, hogy a koncert végére egy egész szép tömeg gyűlt a színpadhoz.

Ezután indult meg az igazi nagy roham, elvégre a „hazaiak” játszottak. Nem fociról van szó, hanem a körmendi gyökerekkel rendelkező Soulwave zenekarról. Éppen ezért nagyon sokan voltak kíváncsiak, hogy mi lett a cserebogárból és a pár éve országos ismertségnek örvendő zenekar, mit tud adni a sajátjainak. Természetesen a szövegeket a legtöbben tudták és nagyon jól érezték magukat a koncert alatt. Fodor Máté énekes többször is elmondta a színpadon, hogy mennyire nagy öröm nekik, amikor hazajöhetnek Körmendre fellépni. A már-már megható találkozás végül felszabadult tánccal és énekléssel ért véget, amikor utolsó dalként elhangzott a zenekar sikerének első főbb állomása, a Kalandor is.

A koncertek közti átállás és beállás idejére, hogy senki ne unatkozzon, a kisszínpadon a Nyughatatlan zenekar zenélt. Majd az este legjobban várt bandája következett: a rutinosak már a Soulwave után sem jöttek el a színpad elől, hogy biztosan legyen helyük a Kowalsky meg a Vegára. Mint kiderült, teljesen jogos volt az aggodalmuk, hiszen tényleg hatalmas tömeg gyűlt össze, ekkorra érkezett meg az ígért teltház. A zenekar hozta a szokásos formát és igazán nívós koncertet adott rajongóinak. Ám talán a legnagyobb műsorszám így is az volt, amikor az Egy világon át című dal után a fesztivál hivatalos fotósa és egyben a zenekar jóbarátja feljött a színpadra, hogy magához szólítsa kedvesét, letérdeljen és feltegye a nagy kérdést. Mindenki nagy örömére a leányzó igennel válaszolt. Innen is kívánunk sok boldogságot!

Fotó: Herczeg Orsolya

Az érzelmek, a hangulat és maga a fesztivál második napja is a tetőfokára hágott, ezek után mire van még szükség? Egy kis humorra és felhőtlen szórakozásra. Ezt garantálta a Belga zenekar az egyébként fogyni nem akaró tömegnek. Az ismertebb dalokat mindenki szívből énekelte a bandával, így a Fizetésnap című számot is. A srácok a színpadon pedig nem csak a dalokkal, de a ruházattal és a műsorral is elkápráztatták a publikumot. Az est zárása pedig a Firkin osztályrésze lett. Ám ez sem egy levezető, gyenge koncertecske volt, hanem egy igazán ütős, ír zenés buli. A közönség eszeveszett táncba kezdett és abba sem hagyta, amíg a zenekar le nem ment a színpadról.

Legvégül, ahogyan eddig is, most is Golyó zenélt a kisszínpadon kifulladásig. Ezzel a második nap is lezárult, de még mindig nagyon sok szórakozást tartogat a fesztivál, gondoljunk csak a holnapi 30Y vagy Supernem koncertekre.

Az eseményt támogatta a Szerencsejáték Zrt. 

Herczeg Orsolya galériája


Éjszakai, csendes esős “Napsütötte rész” – Elstartolt a 9. Alterába Fesztivál