Az egyre ismertebb, zúzós-dühös-dallamos alterrockot játszó Óriás zenekar az idén tíz éves Jön című albumukat ünnepli június 20-án, a Fishing on Orfű fesztiválon. A tavaly öt tagúvá bővült zenekar a koncert erejéig visszatér az eredeti trió felálláshoz. Az elejétől a végéig elhangzik majd a Jön – itt élnék a lehetőséggel, hogy egy rövidebb visszatekintő kritikával megemlékezzek az albumról, melyről kiválogattam azt a hat dalt, amelyek különösen közel állnak hozzám, és jól leírják a banda karakterét.

 

Az a kellő hő

Az első szám magasra teszi az elvárásokat: friss, kemény és fülbemászó dallamok, a magyar rockzenei múlthoz képest szokatlanul kreatívan tálalva. Már itt felszínre tör a zenekar „odalépős”, egészen különös ritmika kezelése.

Ólompehely

Húzós-zúzós szám, érdekes felépítés. A refrénben meglepően erős, csontig hatoló aljas gitártéma, melyhez szinte hozzánő Peti ordítása: „Hagyd abba!” 2:23-nál a zenekarra később is jellemző, bekúszó dúros témák, melyeket aztán kiválóan le lehet ütni egy váratlan zúzással.

Üdv itt újra a szárazon

Az első lírai szám az albumon. Nyugalom, szép és jól építkező gitártémák, nehezen értelmezhető szöveg. Ritmikai felezések, duplázások – kettősség: a zenekar kemény és érzelmes oldala.

Nem szól

Csak zajos, serceg, és nem szól.” Azt hiszem, a legegyszerűbb track az albumon. Pár akkordból építkező punkos düh… Szóval ezt a gitárerősítő elromlásáról szóló dalt szeretettel küldöm mindenkinek, akinek már voltak problémái az erősítőjével. Persze, biztos, hogy valami teljesen másról szól…

Fát dönteni

A zenekar egyetlen slágere, régebben még a Petőfi rádió is játszotta. Az Óriás esszenciája.

Szájon át

Már-már giccsesbe forduló szépelgés, de a zenekar még ezt a hangulatot is simán átértelmezi egy kemény, aljas riffel 3:11-nél.

Forrás: www.shortscore.net /Jakab Péter fotója

Összegezve

Az album minimum a hangzása miatt kiemelkedő: egészen elképesztő, ahogy Egyedi Peti szakállas-karcos hangja egybeolvad a Fender Jazzmaster gitár duruzsoló-éneklő hangszíneivel. A Jön tele van okos, újszerű megoldásokkal, eredeti harmónia-kezelésekkel, de a mélyről jövő dühös zúzás is friss, hatásos, jól átgondolt.

A banda június 20-án, a PMFC színpadon játssza el az anyagot várhatóan 21:50-től. A koncertet meleg szívvel ajánlom azoknak, akik szeretnének kimozdulni a megszokott, mainstream rockzenei korlátok közül.

Facebook esemény itt.

 

Kiemelt kép: langologitarok.blog.hu