Az előzetes várokozásoknak megfelelően, az utolsó két napra szintén forgalomnövekedés következett be, a sátrak még kinyitottak, és a völgyhétvégék zsúfolt hangulata köszönt vissza ránk a Művészetek Völgye utolsó napján.

f21

Kivonulás

Kezdésként úgy döntöttem, elhagyom a völgyet és a túraútvonalakat. Hogy miért tettem? Mert nyolc nap után egész egyszerűen a legtöbben már némi kimozdulásra vágytak, akár csak Királykőig is. A túra vizsgálata közben áttetsző nyugalom fogja el az embert. Ilyenkor jön az érzés, amikor az író felülről szemléli a világot és átgondolja azt a 2029 programot, amelyek közül választhatott. A tábor maga két kilométer, és a tájegységek sokszínűsége mintha a völgy allegóriája lenne. 

A délelőtt kánikulás ellen egy remek eseménnyel akartam védekezni, így ellátogattam a Pest-Buda udvarba, hogy meghallgassam a Minden napra egy mese! elnevezésű programot, ahol Hobo olvasott fel a kisgyerekeknek egy mesét. Önmagában az is érdekes kontraszt volt, ahogy az idősödő rocker leül olvasni, de kedves meséje a szívek mélyére hatolt. Meglepetésekből, érdekes eseményekből sosincs hiány a Völgyben. Sokan mondták, hogy ők már gyermekkoruk óta ellátogatnak ide, már itt szocializálódtak, s valóban, szinte minden korosztállyal összefutottunk ittlétünkkor. 

Este a Margaret Island koncertje előtt megnéztük a Toxikoma című filmet. A Szabó-Csernus viszonyról készült film első húsz perce a modern magyar és európai egyik ékköve. Utána viszont egy monoton visszaesés vette kezdetét, és bár pillanatokra úgy tűnt, visszatér a mélység, végül a befejezés sok kérdést hagyott maga után. 

Később viszont a Margaret Island koncertje kedves kitekintés volt. Még nem ment le a nap, mikor egy kellemes, kicsit álmos koncerten lelket találtunk az emberekben.

Műhelyezés

A Mank Nonprofit KFT. tartott fotóműhelyt, valamit az eljárás alapos megismerése után az érdeklődők olyan lemezeket készíthettek, amelyeket például a Post Mortem című filmben is használtak.

Este a Bagossy Brothers Company tölthette meg utoljára a Panoráma színpadot, ezzel a programmal zárult a 31. Művészetek Völgye fesztivál.

Találkozunk jövőre, ugyanitt, ugyanekkor!

Stamler Emma galériája