15 nap múlva, vagyis augusztus ötödikén kezdődik a XXXI. nyári olimpiai játékok, a megrendező pedig a játékok történetében az első dél-amerikai város, Rio de Janeiro lesz. 206 ország jelezte részvételét, Dél-Szudán és Koszovó először képviselteti magát sportolókkal. 28 sportág, 306 versenyszám. Egyetlen korábbi olimpia se kapott ennyi negatív reklámot, mint a riói.

2009-ben derült ki, hogy Rióban rendezik a 2016-os olimpiai játékokat, Madrid, Tokió és Chicago elől vitte el a rendezés jogát. Már akkor felmerült a kérdés, jó helyszín-e Rio de Janeiro a legnézettebb, legtöbb sportágat felvonultató világverseny megrendezésére. Két évvel ezelőtt, 2014 nyarán Brazília rendezte a labdarúgó világbajnokságot, akkor a Zika-fertőzés még sehol nem volt, vagy legalábbis nem kapta így fel a média. De nem csak ez az egyetlen probléma van az olimpia helyszínével: ott van például a víz szennyezettsége. A kajak-kenu, nyíltvízi és hosszútávúszás helyszíne hónapokkal ezelőtt még alkalmatlan volt egy verseny lebonyolítására és nem csak azért, mert szemét és döglött halak lebegtek a víz színén, hanem mindenféle baktériumok, paraziták is éltek (élnek) az éltető elemben.

Viszont mindenképpen a Zika a legnagyobb aggály, hiszen híres sportolók a fertőzéstől félve sorra mondják vissza a részvételt. A golfsport négy legjobbja nélkül rendezik meg (ráadásul összesen húsz golfozó fog hiányozni), mert családalapítás előtt állnak, féltik szeretteiket vagy csak egyszerűen nem akarnak kockáztatni. Három magasan jegyzett teniszező is visszamondta az indulást, Milos Raonic, aki idén wimbledoni döntőt játszott, Thomas  Berdych, akinek Grand Slam győzelme nincs, de rendre a legjobb nyolc-négy között végez, míg a nőknél a világranglista ötödik Simona Halep hagyja ki az olimpiai játékokat. Sokan pedig lefagyasztatják a spermájukat, illetve nem viszik ki a családot – elég ha ők vannak veszélyben.

Több kutató arra kérte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy halasszák el az olimpiát vagy tartsák meg más városban, erre azonban nem került sor. A világtörténelemben háromszor maradtak már el ötkarikás játékok, igaz, mindhárom esetben a világháborúk miatt – 1916-ban (Berlin), ’40-ben (Helsinki) és ’44-ben (London), de az sem első eset lett volna, hogy más város ad otthont a sporteseménynek: 1906-ban a Vezúv kitörése miatt Londonban rendezték meg az olimpiát, az olasz kormány a játékokra szánt költségeket az újjáépítésre használta fel.

Biztos vagyok benne, hogy a rendezők, az ország illetékesei, a WHO mindent megtesz a versenyzők, újságírók, a nézők és az országba, városba látogatók biztonságáért. A brazil katonaság, haditengerészet és légierő 220 ezres személyzetét vetették be, hogy részt vegyenek a vírussal való küzdelemben, míg a közszférából 315 ezer alkalmazott próbálja megfékezni a vírus terjedését. Ellenszert viszont még mindig nem fejlesztettek ki. Vajon elég intézkedést foganatosítottak legalább az olimpia idejére és az a több tízezer ember biztonságban lesz?