Csempe, Ribeira-negyed, Pastel de nata, egy pohár portói, Atlanti-óceán. Ez Porto, vagyis ennél még sokkal több és titokzatosabb. Legutóbbi utazásomon Portóban jártam, erről az élménybeszámolóm második részét olvashatjátok.

Hegymászás és portói

Porto óvárosát és a Vila Nova de Gaia oldalt az I. Lajos király híd (Dom Luis I. híd) köti össze. Az I. Lajos híd egy kétszintes, fémből készült ívhíd. A felső szinten keresztül közlekedik az egyik metró, illetve a turisták áradata is itt sétál át egyik oldalról a másikra. Átérve a Gaia oldalára egy kis parkba ér az ember, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a túloldalon látható Ribeira-negyedre. Egy elég meredek utca vezet le a folyópartra, így mi úgy döntöttünk, hogy lefele sétálunk és felfele pedig kipróbáljuk a Gaia felvonót.

Leérve a folyópartra éttermek széles kínálata tárult elénk. Nehéz volt olyan helyet találni, ahol csupán úgy tudtuk megkóstolni a portóit hogy ne kelljen valamilyen ételt is rendelnünk, de szerencsére sikerült egy ilyen helyet kifognunk, így a Douro folyó partján, naplementében, utcai zenével és a hangulatos kis étterem külső részén tudtuk kiélvezni a pohár portóinkat. Mivel nem a vörösborok vannak nálam első helyen, ezért azelőtt még sosem ittam portóit. A Graham’s Fine Ruby port borát kóstoltam meg, mikor belekortyoltam egy kellemes, kissé erős és édes ízvilág fogadott. A portói borokat a Douro-völgyében termő szőlőből készítik, a Graham’s pedig a világon az egyik legkedveltebb portói borház.

A kellemes kis folyóparti borozás után beültünk a Gaia felvonóba és elindultunk felfelé, a Gaia hegy tetejére. Egyszer mindenképpen megéri kipróbálni ezt a libegőt, mert még jobban be lehet látni azt, ahogyan a folyó kanyarog, illetve innen a város egészére kilátás nyílik. Felérve a Gaia tetejére elindultunk a Serra do Pilar kolostorba, amely az UNESCO világörökség része, ahogyan Porto Ribeira-negyede is fel lett véve az UNESCO listájára. A kolostort 1537-ben kezdték el építeni, és egyik különlegessége az, hogy maga a kolostor épülete kör alakú. A legszebb panoráma szerintem innen tárul rá a városra, mert be lehet látni az egész völgyet. Mi szürkületre értünk fel, így még félig világosban, de már mesterséges fényekkel együtt tudtuk megcsodálni az előttünk fekvő várost. Lenyűgöző látvány volt, ahogyan a kivilágított híd összekötötte a két oldalt, és a túloldalon kigyulladtak – a parton és a házakban egyaránt – a fények.

portoeste_f21

A Ribeira-negyed titkai

Az utolsó teljes napunknak Porto Ribeira-negyedében található nevezetességek megtekintését szenteltük. Először Porto és egész Portugália szimbólumává váló barokk stílusú Clérigos-tornyot tekintettük meg. 75 méter magasban, 360 fokos panorámát biztosít annak, aki megmássza a szűk csigalépcsőket. A toronyhoz tartozik még egy múzeum és a templom is. A templomot 1732-ben kezdték el építeni Nicolau Nasoni tervei alapján és 1749-re fejezték be, belülről márványoszlopok és márványpadló található, illetve arannyal vannak díszítve az oldalfalak és az oltár is.

Utunk ezután a portói katedrálisba vezetett. A katedrálist a 12. században kezdték el építeni, de az évszázadok alatt többször renoválták, illetve hozzáépítettek, így keveredik az alapvetően barokk stílusú katedrálisba román és gótikus stílus is. A katedrálisban található kolostorban a kerengő falai azulejo csempével vannak borítva, melyek a Biblia egyes jeleneteit ábrázolják. A kerengőből kis kápolnák nyílnak, illetve a templombelsőbe is innen lehet bejutni. A katedrálisnak a tornyából szintén gyönyörű kilátás nyílik a Vila Nova de Gaia oldalra.

portokatedrális_f21

A katedrális után a Bolsa palotát, vagy más néven Tőzsdepalotát jártuk körbe, ide sajnos nem jutottunk be, így, ha legközelebb Portóban járnánk, akkor ide mindenképpen betérnénk. A palotát 1842-ben kezdték el építeni neoklasszicista stílusban. A palotától egy pár méterre található az Assissi Szent Ferenc templom, mely gótikus stílusjegyekkel készült templomot a 13. században kezdték el építeni. A templom mellől indul a villamos is, melyet szintén legalább egyszer ki kell próbálnia annak, aki Portugáliába utazik.

A világ egyik legszebb könyvesboltja és az elsüllyeszthetetlen „Titanic”

A macskaköves utak vezettek át minket a dimbes-dombos városrészeken, mígnem elértünk arra a térre, ahol a Livraria Lello könyvesbolt található, mely belülről egy faragott falépcsőből és könyvespolcokból áll. A polcokon a könyvek különleges kiadásai találhatóak meg Jane Austentól Mihail Bulgakovon és Frank Herberten át, egészen Lyudmila Ulitskaya-ig. J.K. Rowling Harry Potter című könyvsorozatának külön két sarok van fenntartva, hiszen az írónő egy pár évig Portóban élt, és angolul tanított, miközben elkezdte írni Harry Potter történetét. Ő is sokszor megfordult a könyvesboltban, melynek tetőtéri ablaka színes üvegekből áll, közepén a „Decus in Labore” felirattal, ennek jelentése: „erény a munkában”.

portokönyvesbolt_f21

A város egy másik igen érdekes építészeti alkotása a Casa de Musica, vagyis a zene háza. A Casa de Musica-t a holland építész, Rem Koolhaas tervezte közreműködve több építészvállalattal együtt. Az épület poliéder alakú hajótörzset ábrázol, melyet nagy, fehér cementtáblák és hatalmas üvegablakok borítanak. Az épület számos koncertnek és színházi előadásnak ad helyet, illetve a rooftop részén egy étterem is található.

Bohém rapszódia

Azt hiszem Portóra valóban a megosztottság szó a legkifejezőbb. Építészetében is gyakran megmutatkozik a stílusok keveredése, a városképben is megjelenik a modern és történelemről bizonyságot tevő épületek összemosódása, a portói borban is a házasítás – mely különböző fajtájú borok vegyülését, és azonos termőhelyen való szüretelését jelenti – jelenik meg. A város egyszerre elegáns, szenvedélyes és bohém, mert egyszerre nyújt kellemes látványt, harmóniát, automatikusan vált ki belőlünk sok érzelmet. Emellett rendezetlen, néha szabálytalan, de közben őszinte marad és teljes arcát láttatva fordul a turista felé. Szívből ajánlom Portót egy nyári vagy kora őszi utazásra.

Aladi Lili galériája

Források:

bortarsasag.hu

boraszportal.hu

culturanorte.gov.pt

torredosclerigos.pt

introducingporto.com

palaciodabolsa.com

localporto.com

livrarialello.pt

oma.com

A kiemelt képet Aladi Lili fotója