A második OFF-Biennále szeptember 29-től november 5-ig nem csak Budapesten, az ország számos városában hivatalos, de nem intézményi keretek között fut. Idei témája a Gaudiopolis, vagyis az öröm városa, amely egy második világháború utáni történetre vezethető vissza.

Sztehlo Gábor evangélikus lelkész alapított az árván maradt gyermekek számára egy pedagógiai kísérlet-szerű közösséget, egy gyermekköztársaságot. Ez ihlette a hívószót, illetve az ebből kibontható egyetemes érvényű, ám igencsak aktuális gondolatokat, mint a nyitott szeretet, befogadás, nagylelkűség, felelősségvállalás, egymás iránti bizalom.

A gyermekek városa törvényszerűen rámutat számos jelenkori problémára, mint az oktatás, a liberális gondolkodás válsága, a közösség vagy annak hiánya. Feldolgozás céljából számos esetben a játékhoz, a pszichológia kedvelt eszközéhez nyúltak a projektek, amelyeknek műfaji meghatározása igen színes. Színházi, pedagógiai, filmes és hagyományosabbnak mondható programok várják az érdeklődőket a fővároson kívül Egerben, Nagykanizsán, Dunaújvárosban.

A szó szerint eredeti szándék az OFF-Biennálé előtagjában keresendő: a szervezők a helyszíneket illetően igyekeztek kikerülni az állami fenntartású intézményeket, helyettük magánházak, közterek, akár üzlethelyiségek látják vendégül a néhány hétig tartó programsorozatot. Amint azt a programlistából gyorsan leszűrhetjük, az első évhez képest némileg változott a koncepció, de a fő irányvonal megmaradt. A kompromisszum az állami intézmények ha nem is bevonásával, de helyenkénti használatával köttetett meg, azonban többek között a finanszírozás tekintetében egy másik állam, Németország felé nyitottak a hazai források helyett.

Szombathely ugyan a hivatalos programhelyszínek között (egyelőre) nem szerepel, elég csak a Weöres Sándor Színház repertoárjára pillantani, hogy feltűnjön két hatalmas OFF-felirat. Elsőként a pénteken 18 órakor a színház aulájában megnyíló OFF-kiállítás, majd a 19 órakor kezdődő Oblom-off premierje kapcsolta ki a telefonokat(remélhetőleg). Rendhagyó jelentésünk mindkét programmal kapcsolatban szavakra szorítkozik ezesetben és egyelőre, hogy időt adjunk a későn értesülőknek kimozdulni a mérsékelt vénasszonyok nyarában. A tárlat november 4-ig látogatható a színház nyitvatartási idejében, de összekötni az Oblom-offal sem elvetendő ötlet. A tíz műből álló OFF éppen étvágygerjesztő egy hosszabb élmény előtt, és a Thea-tér sorozat folytatását jelzi. A megnyitót Barták Balázs irodalmár tette műélvezetté, ízlésesen röviden, velősen. Az A János és az orosz irodalom viharos viszonyával ahogy Oroszy Csaba mondta, a tizenegyedik lebegő OFF került a zsebekbe.

Baki Orsolya, Bonyhádi Károly, Hegedüs Adrián, Kaczmarski Ágnes, Rasperger Dávid, S. Horváth Ildikó, Sztranyák Zsófia, Tillmann Hanna, Trifusz Péter és Valló Berta sejtelmesen várja Önöket a falakon.