2018. június 23-ai Múzeumok Éjszakáján mi is kíváncsiskodtunk, és aki hozzánk hasonlóan felkereste a Kiscelli Múzeum játékos zugait, vagy az Országos Széchényi Könyvtárat, az csodás rejtvényekre akadhatott. Ráadásul azokat, akik még fél 12-kor is kitartottak, az Anna and the Barbies különkiadású, akusztikus koncertje fogadta a Magyar Nemzeti Galériában.

Egy társasjáték kiállításra tartottunk a Kiscelli Múzeumba, aminek már a megközelítése sem volt szokványos. Aki még nem járt itt, készüljön fel! Ugyanis a múzeumot óriási fák takarják egy emelkedő tetején. Tisztelt hölgyek, ha gyalog akarjátok megközelíteni, semmiképpen ne vegyetek fel magassarkút! Kalandos, egy cseppnyi természetközelség.

A múzeum rengeteg programmal várta az érdeklődőket. A társasjáték történeti kiállítás előtt, útközben egy nyomda workshopba futottunk bele, ahol a gyerekek kedvükre sajátíthattak el egy-két képgrafikai technikát. Meséltek a présről is, mellyel a workshopot tartották. Ez az óriási „nyomtató” a híres Landerer nyomda tulajdona volt, amivel valószínűleg a 12 pontot nyomtatták. A társasjáték kiállításról kifelé a múzeum állandó tárlata vezetett, ami pedig híres cégérekkel ért véget. A tárlatvezetések alatt egész nap koncertek és játékok fogadták még a látogatókat.

A Csaknekedkislány koncertje után sietve el is indultunk az Országos Széchényi Könyvtárba, ahol kisebb csoportok vehettek részt a Széchényi-kód nevű játékban. Amire sajnos időhiány miatt csak a végén értünk oda. Ezen kívül rengeteg program közül lehetett választani: köztük volt az apumegőrző – avagy meccsnézés a könyvtárban, könyves turkáló, hímzés, könyvkötés, színezés. Óránként még kalandtúrát is tartottak a könyvtár toronyraktáraiban, melyet zseblámpával végig lehetett bóklászni.

A kerek nap zárásaként, az i-re is felkerült a pont. A Magyar Nemzeti Galériában százak ültek a lépcsőn, hallgatva a fél tizenkettőkor kezdődő Anna and the Barbies akusztikot.

Sok – sok csodás dolog, aminek valóban csak a peremét érintettük. De figyelem! Az ígéretek szerint jövőre is hasonlóan széles lesz a programkínálat mindenhol!

Addig is mindenkinek ajánljuk az augusztus 20-ig megtekinthető társasjáték történetéről szóló interaktív tárlatot, ahol a felsorakoztatott játékokat a látogatók szabadon ki is próbálhatják!