Október 4-én, szerdán, 13.00 órai kezdettel ismét útjára indult a Mindentudás Középiskolája előadássorozat a SZMSZC Gépipari és Informatikai Műszaki Szakgimnáziumának előadójában.

A rendezvény célja a tudomány népszerűsítése; ezért hat héten keresztül, szerdánként különböző matematikai, történelmi, nyelvészeti, fizikai, kémiai, irodalmi előadásokat látogathatnak középiskolás diákok és tanáraik; a 7. alkalommal pedig előre regisztrált csapatok mérhetik össze tudásukat és emlékezőképességüket egy, az előadássorozatra épülő vetélkedőn. A szervezők kivétel nélkül jó témákkal készülnek, hogy mindenki megtalálja a neki tetszőt.

Első körben Molnár Zoltán, az iskola matematikatanára tartott egy órás előadást arról, miként használjuk a matematikát a mindennapokban. Olyan kérdések vetődtek fel, és lettek megválaszolva, mint például, hogy milyen összegben kell vásárolnunk ahhoz, hogy egy matrica-gyűjtőalbum összes elemét megszerezzük; akkor lesz forróbb a teánk, ha rögtön beleöntjük a tejet, aztán várunk, vagy éppen fordítva; ki az esélyesebb a nyerésre malomban, amőbában és sakkban. Ez természetesen csak töredéke a megválaszolt kérdéseknek; egy ilyen alkalmával néhány doboz alkoholmentes sör is gazdára talált a közönség soraiban. Na és hogyan lehet a logaritmussal egeret fogni? Ez is kiderült. Csupán három dolog szükségeltetik hozzá: egy egér, egy logarléc és reflex. Ezzel a tanulságos és humoros előadással a tanár úr rádöbbentette a közönséget arra, hogy “A matematika mindenhol ott van.”. Ez egy erős kezdés volt, és a további programoktól is legalább ezt a színvonalat várhatjuk.

A további előadások listája:

  • Október 11. 13.00

Putz Margit: Biztos, hogy azt jelenti? Vigyázz, átvernek! – A nyelvek egymásra hatása a nyelvtanulás során

  • Október 18. 13.00

Geröly Péter: Ha büdös, akkor kémia, ha pedig mozog, akkor fizika – Fizikai és kémiai “átváltozások”

  • Október 25. 13.00

Varga Hedda: “Szex, drog és rock and roll” – Avagy mi mozgatja a történelmet?

  • November 8. 13.00

Dr. Vig Károly: Hogyan lesz a hernyóból lepke? – Az átváltozások világa a természetben és a művészetben

  • November 15. 13.00

Károlyi Nóra: “Ki vagyok én? Nem mondom meg…” – Rejtőzködés, szerepjáték és archaizálás a XX. századi és kortárs magyar irodalomban

  • November 22. 13.00

Vetélkedő az előadások ismeretanyagára építve

Minden érdeklődőt sok szeretettel vár a SZMSZC Gépipari és Informatikai Műszaki Szakgimnázium; a korlátozott férőhely miatt azonban előzetes regisztráció szükséges, melyhez az űrlap a Mindentudás Középiskolája Facebook-oldalán található.

A fotókat Szép Kornélnak köszönhetjük.