2009-ben, Szentendrén a Kedves Kávézóban, 17 embernek (akik mind a barátai voltak) tartotta az első kvízestjét. Azóta országos szintűre nőtte ki magát Bartha Álmos QuizNight.hu vállalkozása. Magyarországon túl még másik 4 országban, például Írországban és Szerbiában is szerveznek kocsmakvízeket. Az eleinte hobbiként induló kocsmakvíz események miatt Álmos számos munkáját elengedte (eredetileg közgazdász), de mostanra a kvízestek szervezése vált a munkájává. Bartha Álmos könyvbemutatóján és kvízshow-ján jártunk.

November 22-én a Quizstudio-ban mutatta be Bartha Álmos a sajtó részére A Nagy Fotelkvíz című új kötetét. A Szinyei Merse utcában található Quizstudio-ból már halk beszélgetés hallatszik ki mire odaérek. Belépve a stúdióba néhány újságíró már az asztaloknál ül, valaki a szerzővel beszélget, jópáran a kihelyezett pogácsákból majszolgatnak. A helynek kellemes atmoszférája van, nem a kocsmai hangulatot idézi, de a tévés vetélkedőkhöz sem teljesen hasonlítható. Álmos a stúdió tulajdonosa (mely nemrég lett kész), erről tanúskodnak a polcokra kiállított tárgyak, mint például a Lego autó.

A szerző elmondása szerint egy olyan helyet szeretett volna létrehozni, ahol vannak nyomógombok, lehet játszani a fényekkel és nagy képernyőn tudja mutatni a kérdéseket, feladványokat és a csapatok számára az állást is. A hely alkalmas családi, baráti társaságok számára egy játékos vetélkedőhöz, de akár lánybúcsút is lehet tartani a stúdióban. Álmos szerint egyébként minden eseménybe belefér a kvíz, melynek célja a figyelemfelkeltés, az elgondolkodtatás, a történetmesélés és a szórakozás is.

Az eseményen a 21. Század Kiadó társtulajdonosa, Rényi Ádám és A Nagy Fotelkvíz szerkesztője, Harrach Judit is ott voltak. Az est első felében Rényi Ádám beszélgetett Bartha Álmossal az új könyvvel kapcsolatban, a kvíz iránti szeretetéről és az itthoni kocsmakvíz megalapításáról, a covid alatti időszakról és arról, hogy Álmost miért nem lehet elérni hétfőnként. Utóbbi kérdésre a válasz nagyon egyszerű: ekkor rakja össze Álmos a kérdéssorokat az esti vetélkedőre, mert ugyanaz a kérdéssor kerül kiküldésre minden egyes városba (pl. Magyarkanizsára, Győrbe), ahol hétfőnként kocsmakvízeket tartanak.

barthaálmos-f21
Bartha Álmos, a QuizNight.hu alapítója

Álmos kvíz iránti szeretete onnan jön, hogy tág az érdeklődési köre, így szeret elmélyedni az őt érdeklő kérdésekben, majd ezeket szereti a játékosok elé vinni. Megtudhattuk, hogy Álmos Kínában élt, mikor először találkozott a kocsmakvíz fogalmával, az ott eltöltött idő alatt a barátaival a csütörtök esti programjuk az volt, hogy kocsmakvízekre jártak. Arra a kérdésre, hogy itthon hogyan és miért indította el, a következő volt a válasza: „Néztem, de nem volt sehol”. A Szentendrén 17 fővel induló kocsmakvíz-esemény mára akkora népszerűségnek örvend, hogy például a 2017-es döntőre a Tüskecsarnokot kellett kibérelnie, 220 csapat számára.

Álmos korábban megjelent könyve, A Nagy Kocsmakvízkönyv mára elfogyott a boltok polcairól. Az új kötet, A Nagy Fotelkvíz esetében az alapjáték ugyanaz maradt, mint egy kocsmakvíznél, de kiegészült számos plusz játékkal, mint például villámkérdésekkel, és tematikus játékból is sokféle került be a könyvbe, amik közül a játékosok saját ízlésük szerint tudnak választani. A könyv célja, hogy otthon, mint egy társasjáték funkcionáljon a könyv, mely során a világban rejlő kérdésekre választ kaphatunk, ezáltal növelve tudásunkat.

A beszélgetés során szóba került az is, hogyan élte meg Álmos a koronavírusjárvány okozta bezártságot. Az online térben való találkozás, beszélgetések, a hétfő este nyolc órakor tartott online kvízestek segítettek Álmosnak átvészelni ezt az időszakot. Minden héten új kérdésekkel jelentkezett be a virtuális közegbe, és hálás azért, hogy ebben az időszakban sem kellett elengednie a munkáját, annak ellenére, hogy a covid alatt azt gondolta, hogy most van az a pillanat, mikor el kellene engednie ezt a dolgot, azonban a közönség igénye meggyőzte őt abban, hogy ennek még nem jött el az ideje.

Az est második felében Álmos számunkra (újságíróknak) készült egy kvízesttel. Négy, körülbelül hatfős csapatokat alkottunk, négy olyan asztalnál, ahol rögzítve volt a piros lenyomó gomb. A piros gombot leggyorsabban megnyomó, vagy soron levő csapat feje fölött fehéren világítottak a fények. Alapvetően pedig mind a négy csapat feje felett a saját színe szerint égtek a lámpák. Kipróbáltuk a villámkérdéseket, az anagramma- és a tematikus játékot, a kapcsolati kör nevű játékot és a listát is, amelyben öt helyes válaszért 10 pontot is kaphatott a csapat.

A tematikus játékon belül 2-4-4-4-6 pontos feladatok közül választhattunk, egyszer lehetett passzolni és egyszer duplázhattunk is. A témakörök között megtalálható volt: a tech, a gasztro, a történelem, a F1, a sport, az irodalom és a logika (amely a covid alatt született témakör, ahol nem a kérdés nehéz, hanem rájönni a feladvány logikájára). A villámkérdések nevű játékban olyan kérdések voltak, mint például: Milyen nemű Micimackó? Melyik a világ legnagyobb gumiabroncs gyártója? Utóbbi kérdésre nem lövöm le a helyes megfejtést, bár a válasz megdöbbentő.

Bartha Álmos kvízmesterként (Fotó: Káldy Márton)

A teljes élményhez Álmos személyes történetei, hozzászólásai, magyarázatai segítettek hozzá. Ettől válik ez a játék igazán izgalmassá: nem csak nyerni szeretne az ember, győzedelmeskedni a másik csapat felett, hanem új információkat megtudni a világról, használni a már meglévő tudását, gondolkodni és logikát találni abban, amit nem tud. Mindezt a szerettei körében teheti, akikkel egy jót szórakozhat, most már nem csak kocsmákban, éttermekben, hanem otthon is.

Bartha Álmos új könyve, A Nagy Fotelkvíz már kapható a könyvesboltokban.

A kiemelt képet a szerző készítette.