Hatalmas port kavart a „pedofiltörvény” címszó alatt elhíresült törvényjavaslat, melyet keddi ülésén 157 igen szavazattal el is fogadott az országgyűlés. A rendelkezés nemcsak összemossa a pedofília és a melegség kérdéskörét, hanem mindezt jószándékúként feltüntetett, gyermekjogi védelemre hivatkozva teszi meg. A törvényt nemcsak szakmai szervezetek bírálták, hanem számos közszereplő is elítélően reagált.

Gyermekjogi védelem a pedofília ellen

Az elmúlt napokban több ezren vonultak utcára Budapest-szerte, és a médiában is számos közszereplő adott hangot nemtetszésének az újdonsült pedofiltörvénnyel kapcsolatban. A rendelkezés elsősorban a pedofília területét érinti: többek között egy ügyfélkapus adatbázist készítenek majd a pedofil bűncselekmények elkövetőiről, amely biztosítaná, hogy a pedofilok ne tölthessenek be olyan állásokat, amely gyermekközeliséget feltételez. Egészségügyi és oktatási területen már korábban sem dolgozhattak pedofil bűncselekményt elkövetők, a tiltólistás helyek sora azonban tovább bővül a vidámparkokkal, állatkertekkel és strandokkal. A rendelkezés ezen területe gyermekek jogait hivatott védeni, és ugyancsak ezt szolgálja a Büntetőtörvénykönyv módosítása is, amely szigorítja a pedofil bűncselekmények büntetéseit.

Orosz vonások

Magyarország fokozott szimpátiája a keleti államok felé nem újkeletű dolog, elég a Fudan Egyetem-projektre, vagy a számos, Magyarország által megvétózott EU-törvényjavaslatra gondolni, amelyet a Kína-párti politika motivált. A pedofiltörvényt is keleties szellemiség és ideológia hatja át, a rendelkezés kísértetiesen hasonlít a 2013-as orosz propagandatörvényre, amely ellehetetleníti a szexuális kisebbségekről történő felvilágosító munkát az országban. A 2013-as rendelkezés óta drasztikusan megnőtt a transz- és homofóbia jelenléte az országban, ugyancsak nőtt az öngyilkosságok száma az LMBTQ+ közösségen belül, általánosak a sztereotípiák, kirekesztések és hátrányos megkülönböztetések.

A magyarországi pedofiltörvény valami egészen hasonló gondolkodásmódot közvetít: megtiltja, hogy a 18 éven aluli fiatalok bármilyen forrásból – legyen szó egy tévéműsorról, sorozatról, vagy éppen iskolai felvilágosító óráról – értesülhessenek a szexuális kisebbségek jelenlétéről. A magyar iskolarendszerben gyökeresen jelenlévő kirekesztések, és a diszkrimináció mérséklése, az érzékenyítés és az elfogadásra buzdítás helyett tovább mélyülő szakadékot eredményez az újdonsült pedofiltörvény.

 „A magyar LMBTQI emberek 42%-a gondolt már az öngyilkosságra, és 30%-uk meg is kísérelte azt. Az ILGA-Europe kutatása is kimutatta, hogy LMBTQI fiatalok túlnyomó részben azért követnek el öngyilkosságot, mert kilátástalannak gondolják a helyzetüket: a családon belül, oktatásban, kortársi vagy vallási közösségükben tapasztalt kirekesztést és zaklatást elviselhetetlennek tartják.” – fogalmaz a Társaság a Szabadságjogokért, civil szervezet.

 „Sakkbábuként játszanak emberi életekkel” – Közszereplők reagáltak a pedofiltörvényre

A törvényjavaslat felmerülését követően többezres tüntetés szerveződött a főváros utcáin, ahol számos közszereplő is megjelent az ügy támogatása érdekében, vagy éppen közösségi média-felületein fejtette ki gondolatait. Színes zászlóval vonult többek között Szentesi Éva szerző, a wmn.hu újságírója, míg Antal Éva, Vászonzsákoslányként ismert, környezettudatos-tartalomgyártó Instagram-feedjében osztotta meg következő történetét:

Antal Éva, Vászonzsákoslány (forrás: Instagram)
Antal Éva, Vászonzsákoslány (forrás: Instagram)

„…Én felnőttként jöttem rá, hogy biszexuális vagyok. Tinédzser koromban szerelmes voltam egy lányba, aki akárhányszor szembejött velem az iskolában, fülig pirultam, ha hozzám szólt, megnémultam. De sosem mertem elhívni randira, mert féltem, hogy mit szólt volna. Azt gondoltam, hogy ez lehetetlenség és ezért elnyomtam magamban, ami azt illeti, éveken keresztül. (..) Nagyon megérintett és lesújtott az új, bevezetésre kerülő törvény, és bele se merek gondolni, milyen következményei lesznek. Sakkbábuként játszanak ártatlan emberi életekkel. A gyerekek védelmének nevében hoznak olyan döntést, amivel gyerekek életét keserítik meg.”

Alföldi Róbert, színész, rendező az országgyűlés ülése előtt Facebook-bejelentkezésében szólt az ellenzéki pártokhoz, és ahogy ő fogalmazott, „egyszerű, magyar állampolgárként” arra kérte a politikusokat, hogy a „hamis, zűrzavaros, egy bűncselekményt a szabad, emberi választással összemosó” törvény ellen szavazzanak. A neves rendező mellett számos tartalomgyártó, énekes és színész csatlakozott az együttműködéshez, többek között Szinetár Dóra, színész és énekes, Magyarósi Csaba, youtuber, Döbrösi Laura, színésznő és még sokan mások fejezték ki támogatásukat egy-egy Instagram-poszttal, vagy egy színes profilképpel.

Tatár Csilla műsorvezető, riporter szintén Instagramon osztotta meg gondolatait, kiemelve, a rendelkezés nemcsak az LMBTQ+ családokat és gyermekeket, hanem egy komplett társadalmat tesz tönkre.

Tatár Csilla, műsorvezető és riporter (forrás: Instagram)
Tatár Csilla, műsorvezető és riporter (forrás: Instagram)

Emlékeztek, hogy mit írtam 2 nappal ezelőtt..:
“Egyszer baj lesz abból, ha elváltál, egyszer partvonalra kerülsz, mert nem vállaltál gyereket, egyszer megbélyegeznek, mert a macskáddal élsz, egyszer ciki lesz a társaságod, mert nő létedre rövid a hajad, egyszer kellemetlen lesz az ismerősödnek lenni, mert férfi létedre, hagyod, hogy az asszony dolgozzon. Egyszer baj lesz abból, amiben hiszel… Egyszer mindenki sorra kerül..”
A jövőidőt és egyben az illúzióinkat hagyhatjuk is a fenébe.. Ez tegnap 157 aljas igen volt, olyanoké, akik arra akarják tanítani a gyerekeket, hogyan kell gyűlölni, hogyan lehet kitaszítani és ha mindez megvan, akkor hogyan lehet büszkén veregetni majd a vállukat, hogy oké, nekem ez megy, nem tartozom a “mások” közé, tehát egy felsőbb, elit kaszt tagja lehetek. (ismerős valahonnan?)

Reagált a zeneipar, a tévé, de az Amerikai Nagykövetség is

Az RTL Magyarország tévécsatorna közleményben bírálta a rendelkezést: úgy fogalmaznak, a törvény alapján csak késő este, 18 éven felülieknek lehetne sugározni olyan népszerű alkotásokat, mint a Bridget Jones naplója, a Harry Potter sorozat, vagy éppen a Jóbarátok. Nemcsak nemzetközi műsorokat sújtana a rendelkezés, hasonlóan tiltólistára kerülne a magyar gyártású Szomszédok, vagy éppen a Barátok Közt jónéhány epizódja.

Az RTL Magyarország számára kiemelt fontosságú a családok és a gyermekek védelme, nemcsak műsoraiban, de társadalmi szerepvállalásában is. Azt is valljuk azonban, hogy fontos európai érték a sokszínűség és a tolerancia, ezért aggasztónak tartjuk, hogy egy múlt héten beterjesztett törvénytervezet súlyosan sérti a szólásszabadságot, valamint az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai uniós egyezmény diszkrimináció tilalmáról szóló rendelkezéseit is.  (…)

A tervezet a médiapiac minden hazai szereplőjének jelentős gazdasági károkat okoz, és minden állampolgár számára megnehezíti egyes tartalmak elérését, de ennél is fontosabb, hogy a tervezett szabályozás tulajdonképpen kirekeszti a szexuális kisebbségeket a tömegmédiából, ezzel ellehetetleníti a velük szemben a társadalomban élő negatív sztereotípiák elleni küzdelmet.
Büszkék vagyunk arra, hogy munkatársaink közössége sokszínű, ahogy a társadalom is, így számos nem heteroszexuális dolgozónk és nézőnk is van. Így miattuk is tiltakoznunk kell az ellen, hogy a tervezett törvény miatt a többségitől eltérő nemi identitású embereket csak olyan kitételekkel és olyan késő esti idősávban lehetne ezentúl bemutatni, ahogy például horrorfilmek szereplőit.
#rtlmagyarország
” – írja a csatorna Instagram-oldalán. Az RTL Klubhoz hasonlóan az HBO és a Music Hungary szövetség is közleményben reagált a törvényjavaslatra.

Az Amerikai Nagykövetség Facebook-bejegyzésben osztotta meg véleményét a törvényjavaslatról, a közlemény angol és magyar nyelven is olvasható:

Amerikai Nagykövetség (forrás: Facebook)
Amerikai Nagykövetség (forrás: Facebook)

Az Amerikai Nagykövetség mély aggodalmát fejezi ki a parlament által ma elfogadott törvény LMBTQI+ ellenes részei miatt. Az Egyesült Államok szerint a kormányok kötelessége a szólásszabadság előmozdítása és az emberi jogok védelme, beleértve az LMBTQI+ közösség jogait is. Ahogy Biden elnök az LMBTQI+ jogvédők felé a Pride-hónap alkalmából június 1-én tett nyilatkozatában fogalmazott, “Látunk titeket, támogatunk titeket, és inspiráló a teljes egyenlőség elérése érdekében mutatott bátorságotok.”