Az f21.hu csapatának egyik legfontosabb idei célja, hogy az írott sajtón és a fizikai szervezéseken túl megteremtsen a Youtube-on is egy minőségi, független, formabontó, izgalmas kulturális felületet. Ennek első lépéseként a magyar költészet napja alkalmából készült videósorozatunk került fel a csatornánkra, emellett már visszanézhető a Polc előtt debütáló beszélgetése Vida Kamillával, április 24-én pedig premierben mutatjuk be legújabb sorozatunkat, a Szemmértéket, melynek első vendége Demeter Szilárd lesz. 

Új sorozatok, új témák, új felület

Az elmúlt egy évben szembesült csak igazán a kulturális szféra azzal a ténnyel, hogy mennyire nehéz és egyben milyen fontos az online térben teremteni és ezzel egyben archiválni is a kultúrát. Legyen szó a művészeti produktumok digitalizálásáról, beszélgetések közvetítéséről vagy a kultúra területeinek népszerűsítéséről, a lassú és nehézkes átállás egyben elérhetőbbé is tette ezeket a témákat, ágazatokat. Az f21.hu fiatal csapata már a pandémai előtt céljául tűzte ki a Youtube-csatorna megteremtését, amin már korábban is találkozhattatok videókkal, de mostantól már nem csak archivumként fog szolgálni, hiszen rendszeresen találkozhattok majd különböző sorozatokkal, videókkal, témákkal és projektekkel a csatornánkon.

f21.hu youtube
Az f21.hu Youtube csatornája 

Első nagykaliberű tartalomként a három költészet napi videónk került fel, melyekben meghívott vendégeinkkel beszélgettünk az erdélyi líra jelenéről, a kortárs magyar költészet elmúlt öt évéről és a gyerekköltészet megítéléséről, helyzetéről. Emellett az április 13-án bemutatott Polc előtt című, kötet előtt álló szerzőket fél órában bemutató videósorozatunk első része is megtekinthető már a felületen.

A következő tartalom a Szemmérték című videosorozatunk első beszélgetése lesz, amiben a kulturális szféra meghatározó szereplőivel beszélgetünk munkáik üdvözlendő vagy épp kártékony vetületeit egyaránt tematizálva. A Szemmérték debütáló részében Demeter Szilárd lesz Bándi Máté (az f21.hu Kortárs rovatának vezetője) vendége, akivel többek között a Petőfi Irodalmi Múzeum szerepéről, az állami ösztöndíjak és a kultúratámogatás mentén kialakult vitákról, illetve az irodalom és politika kapcsolatáról beszélgetnek.

A Szemmérték első része Youtube-premierben lesz megtekinthető április 24-én, 17 órakor.

Frissen megjelent Youtube tartalmaink: 

Az erdélyi líra jelene // Költészet napi szemle az f21-en

A kötészet napja alkalmából André Ferenccel, Codău Annamáriával, Horváth Benjivel, Kemenes Henriette-tel, valamint Mărcuțiu-Rácz Dórával beszélgettünk az erdélyi líra jelenéről.

A beszélgetést moderátorai: György Alida és Nagy Zalán.

,,Amikor kortárs magyar líráról akarunk beszélni, akkor kihagyhatatlan, hogy a határon túli magyar líráról is beszéljünk. Erdélyben van egy nagyon erős mag, amire érdemes odafigyelni. A nemrég szerkesztett Címtelen föld antológia is erre erősít rá, ahová huszonhat fiatal szerző versei kerültek be. Ezeknél a szerzőknél egyedi kísérletező jelleg figyelhető meg, amely eltér a magyarországi líranyelv fősodrától. A másféle szocializációs közeg által a kérdésfelvetések egy eltérő nézőpontból születnek meg. A kétezres évek közepén jelenlevő hiány után az elmúlt fél évtizedben több mint tíz tehetséges fiatal alkotó jelentkezett kötettel. A digitális világ miatt azt hinnénk, hogy kisebbek lettek a távolságok, de mégis méltatlanul kevés figyelem irányul a határon túli szerzőkre. Arról mindig érdemes beszélni, ami jó” — vallja a romániai magyar irodalomról György Alida író, a beszélgetés egyik moderátora.

Hol állunk most? // Költészet napi szemle az elmúlt öt év lírájáról

Meghívottak: Visy Beatrix, Péczely Dóra, Beck Zoltán, Csete Soma

A beszélgetés moderátorai: Eszenyi Fanni és Vincze Bence

Milyen szempontok alapján választja ki és értékeli a versesköteteket a mai irodalomkedvelő? Milyen változásokat figyelhetünk meg az irodalomnépszerűtési tendenciák terén? Fontos-e a közösségépítés? Lehet-e költészetből brandet építeni? Miben változott és merre tart a kortárs magyar líra? Emellett szó lesz az Általatok választott top 10 verseskötetről, a fiatalok költészethez való közeledési lehetőségeiről, a kritika és a kritikai nyelv szerepéről, a hagyományos irodalmi platformokról és koncepciókról, az elmúlt öt év legfontosabb irodalmi eseményeiről és persze a kortárs magyar líra jövőjéről. Röviden: megpróbáljuk körbejárni, hol is állunk most.

Gyerekköltészetről a költészet napján

Miben különbözik a gyerekköltészet a „rendes” költészettől? Milyen a kortárs gyereklíra, egyáltalán hol van a helye a klasszikusok uralta kánonban? Milyen utakon juthat el egy szöveg a gyerekekhez? És a gyerekversek tényleg csak gyerekeknek szólnak? – ilyen és ehhez hasonló kérdéseket járunk körül a magyar költészet napja alkalmából rendezett beszélgetéssorozatunk harmadik részében.

Az f21.hu és a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum közös szervezésében megvalósuló kerekasztalbeszélgetés során a kortárs gyereklíra helyzetét szerzői, szerkesztői, kutatói, kritikusi és pedagógiai nézőpontból térképezzük fel, miközben igyekszünk mindenkit arra sarkallni, hogy ne higgyen annak, ha valami komolytalanul hangzik, hiszen a legkomolyabb dolgokról is lehet – sőt, kell – néha komolytalanul beszélni.

Résztvevők: Kollár Árpád, Szekeres Nikoletta, Vojnics-Rogics Réka, Katona Alexandra

 

POLC ELŐTT Vida Kamillával

Az f21 költészet napi programsorozatának utolsó eseménye debütáló interjúsorozatunk első epizódja, a Polc előtt, ahol megjelenés előtt álló kötetek szerzőivel beszélgetünk fél órában.

A Polc előtt debütáló részében Vida Kamillával beszélgetünk első kötete, a Konstruktív bizalmatlansági indítvány (Magvető, 2021) kapcsán generációzásról, közéletiségről, zenéről és iróniáról.

A beszélgetést vezeti: Kovács Boglárka