Tavaly óta igencsak feszült a helyzet a Távol-Keleten: Kína összetűzésbe keveredett az Egyesült Államokkal – mindezt egyetlen Hongkonggal szimpatizáló Tweet idézte elő.

Szerző: Agárdi László Lehel

1949. október 1-én kikiáltották a Kínai Népköztársaság megalapítását. 2019 őszén óriási ünnepségsorozatot rendeztek, hogy megünnepeljék ennek a 70. évfordulóját – számolt be erről a BBC. Az eseményekből az a Hongkong sem maradhatott ki, ami 1997 óta ismét Kínához tartozik, ugyanakkor önálló politikai és gazdasági rendszerrel rendelkezik. Tavaly tavasszal a hongkongi parlament elé terjesztettek egy javaslatot, ami módosította volna a Kína irányába érvényben lévő kiadatási törtvényt. Ennek következtében tüntetések kezdődtek, júniustól pedig egyre gyakrabban és egyre többen vettek részt ezeken.

Időközben a törvényjavaslatot visszavonták, a tüntetéssorozat pedig átalakult nemzetszabadsági mozgalommá, hiszen Hongkongban egyre több ember gondolta úgy, hogy Peking túl nagy befolyással rendelkezik felettük. A történelem folyamán számtalanszor előfordult, hogy egy jelentős évfordulón, ünnepségen zavargások törnek ki, az viszont már nem mindennapos, hogy emiatt 15 metróállomást le kelljen zárni, illetve 6000 rendőrt kelljen kivezényelni. Az egyik oldal Molotov-koktéllal támad, a másik könnygázzal. A feszültség eszkalálódni látszott a Népköztársaság kikiáltásának évfordulóján. Az erőszakos cselekmények általánossá váltak, a rendőrség sokszor brutális eszközökkel igyekezett megállítani a háborgó tömeget.

Ez az egy Tweet elegendő volt ahhoz, hogy USA–Kína konfliktus legyen a Hongkong–Kína ügyből (Forrás: truehoop.com)

Október 4-én Daryl Morey, a Houston Rockets NBA csapatának általános igazgatója – mint oly sokan mások – arra a döntésre jutott, hogy kifejezi Twitteren az együttérzését Hongkonggal: megosztotta a fenti képet. Ez azonnal közfelháborodást keltett Kínában, politikai ügy lett az esetből, lévén az észak-amerikai kosárlabdaliga rendkívül népszerű az országban. A helyzetet tovább súlyosbította, hogy pont ahhoz a Houston Rocketshoz kötődött az eset, amelynek 2002 és 2011 között Yao Ming volt a sztárja. Talán nem túlzás azt állítani, hogy Ming minden idők legismertebb kínai sportolója. Mivel a Houstonban játszott, hazájában a Rockets lett a legnépszerűbb csapat, és ez a visszavonulása után sem változott.

Október 6-án a CCTV bejelentette, hogy a továbbiakban nem közvetítik a Rockets meccseit – számolt be erről a BBC. A Kínai Kosárlabda Szövetség – aminek Yao Ming az elnöke – beszüntette a csapattal történő együttműködést. A Li-Niang sportszergyártó cég megszakította az NBA-s kapcsolatait, és nem ők voltak az utolsók a sorban. A Houston tulajdonosa, Tilman Fertitta elhatárolódott Morey megnyilvánulásától, míg a csapat sztárja, James Harden egy nyilatkozatában bocsánatot kért, és elmondta, hogy szeretik Kínát. A Brooklyn Nets tulajdonosa egyenesen károsnak nevezte Morey bejegyzését. Az NBA sajnálatosnak titulálta az esetet, legalábbis az angol nyelven közzétett közleményében – a kínaiul kiadott állásfoglalásukban viszont sokkal élesebben fogalmaztak.

Október 7-én Morey egy másik bejegyzésében kifejtette, hogy a korábbi megnyilvánulása nem a kínai emberek ellen irányult, továbbá megjegyezte, hogy ő ebben a helyzetben nem képviseli sem az NBA, sem a Houston Rockets véleményét. A történések ekkor kezdtek igazán érdekessé válni, ugyanis a Business Insider beszámolója alapján több amerikai politikus is felszólalt amellett, hogy az NBA nem megfelelően reagálta le a helyzetet. Úgy gondolták, hogy Morey a szólás- és véleménynyilvánítási szabadságával élt akkor, amikor állást foglalt Hongkong mellett, az NBA pedig azért kért bocsánatot Kínától, mert egy amerikai állampolgár élt az alkotmányos jogaival, illetve azért, mert fél, hogy elveszít néhány szponzort.

Ted Cruz, Texas szenátora is kiállt Morey mellett (Forrás: chron.com)

A CNBC összefoglalójából kiderül, hogy nem kevés pénz forgott kockán. Az NBA adatai szerint Kínában mintegy 300 millió ember kosárlabdázik valamilyen szinten, és körülbelül ennek a duplája, hogy hányan követik az NBA közvetítéseit. A különböző közösségi oldalakon 178 millió követője volt a ligának. 2015-ben 500 millió dollár értékű szerződést kötöttek a Tencent vállalattal a helyi közvetítési jogokról, majd 2019 nyarán ezt meghosszabbították. Az új megállapodás értelmében az NBA öt év alatt összesen 1,5 milliárd dollárt kap tőlük. A Tencent Sport felmérése alapján 2019-ben 490 millió ember követte rajtuk keresztül az NBA küzdelmeit.

Az amerikai politikusok felszólalása után hirtelen ismét megváltozott az NBA álláspontja. Október 8-án a liga vezetője, Adam Silver arról nyilatkozott, hogy semmilyen módon nem fogják korlátozni, hogy mit mondhat egy játékos, vezető vagy tulajdonos. Hozzátette, hogy az NBA sokkal többről szól, mint a pénz. Ettől a naptól fogva a mérkőzéseken elkezdtek feltűnni olyan szurkolók, akiknek a pólói a Hongkong melletti kiállásra figyelmeztettek. Az előszezon során a Guangzhou Loong-Lions csapata két mérkőzést is játszott az Egyesült Államokban, ezeken pedig szintén több szurkoló hangot adott a véleményének. Ezzel párhuzamosan a Los Angeles Lakers Kínában turnézott, és kérdésessé vált, hogy le tudják-e játszani a korábban bejelentett bemutatómérkőzéseket.

Az NBA 11 kínai nagyvállalattal állt szponzorációs kapcsolatban. Október 9-ig bezárólag mindannyian felszámolták az együttműködéseiket. Október 10-én a Nike levette a kínai üzleteinek a polcairól a Rocketshez kapcsolatos termékeket. 14-én a Lakers sztárja, LeBron James arról nyilatkozott, hogy az emberek valóban szólásszabadsággal rendelkeznek, de Morey alulinformált volt a témában, ezért nem lett volna szabad véleményt nyilvánítania ebben az esetben. Hongkongban a szurkolók elkezdtek LeBron-mezeket égetni. Október 17-én Silver azt nyilatkozta, hogy Kína arra szólította fel őket, hogy rúgják ki Morey-t az állásából. Ennek sem a liga, sem a Houston Rockets nem tett eleget. Morey a mai napig a Rockets általános igazgatója. Geng Shuang, a kínai külügyminisztérium egyik szóvivője tagadta, hogy valaha is ilyet kértek volna.

LeBron James nyilatkozatával nem mindenki értett egyet, Hongkongban a mezét is felgyújtották (Forrás: businessinsider.com)

Október 22-én az NBA-legenda Shaquille O’Neal nyilvánosan megvédte Morey-t, és élő adásban kijelentette, hogy szerinte igaza van Kínával kapcsolatban. Aznap este kezdetét vette a 2019/2020-as idény, de Kínában csak limitáltan láthatták ezt a rajongók: a CCTV végül nemcsak a Rockets meccseit vette le a műsoráról, hanem a többi csapatot is, míg a Tencent a korábbiakkal ellentétben mégsem kínálta a teljes választékot a szurkolóknak (ahogyan Európában a League Pass), hanem legfeljebb három mérkőzést tett elérhetővé minden játéknapon. És hogy ez mennyire jelentős probléma az NBA számára? A Yahoo Sport információi alapján a 2019-es döntőt többen nézték Kínában, mint az Egyesült Államokban.

Az események nagyrészt egy hónap alatt lezajlottak, azóta viszont sokkal kevesebb hír jelenik meg arról, hogy történt-e valamilyen változás az Egyesült Államok, valamint Kína viszonyában. Január 30-án Adrian Wojnarowski NBA-s szakíró jelentette, hogy a várthoz képest 1 millió dollárral kisebb lesz a következő évi fizetési sapka, köszönhetően annak a bevételkiesésnek, amit Morey bejegyzése okozott. Februárban Adam Silver arról nyilatkozott, hogy számításaik szerint 400 millió dollárnál kisebb lesz a kiesés a Tweet következtében, és hozzátette, hogy korábban úgy számoltak, hogy ez az összeg meghaladhatja az 1 milliárd dollárt is. Hogy nem ez történt, talán azt mutatja, hogy konszolidálódik a helyzet. Más történések is ugyanezt mutatják. Még október végén készítettek egy felmérést sportvezetők körében, és ebben 66% azt válaszolta a vonatkozó kérdésre, hogy öt éves távlatban nem, vagy csak elhanyagolható módon lesz kihatással az eset az NBA és Kína kapcsolatára.

Egy-egy nemzet közötti viszályt sokszor olyan külső események tesznek másodlagossá, amik sokkal nagyobb jelentőséggel rendelkeznek, mint a konfliktust kiváltó eset. 2020. január 26-án Kobe Bryant, a Los Angeles Lakers korábbi játékosa tragikus hirtelenséggel elhunyt. Másnap Cui Tiankai – Kína nagykövete az Egyesült Államokban – kinyilvánította a részvétét, és kihangsúlyozta, hogy Bryant mennyi mindent tett az amerikai és a kínai emberek barátságáért. A nagykövet ezt követően egyre gyakrabban szólalt fel a két nemzet közötti barátság érdekében, ugyanakkor nagyon hamar más témában kellett napi szinten megnyilvánulnia. Mint manapság szinte minden történetet, úgy ezt is a koronavírus terelte más mederbe.

Huang Ping főkonzul sokat tett a kapcsolatok javításáért (Forrás: chinadaily.com.cn)

Az NBA február elején 1,4 millió dollár összértékű adományt juttatott el Hubei tartományba, ezen belül 285,000 dollár értékű eszközöket Wuhan egyik kórházának. Huang Ping, New York kínai főkonzula nyilvánosan mondott köszönetet az adományokért, külön kiemelve azt, hogy az Egyesült Államok is segít Kínának a vírus elleni küzdelemben. Ez a megnyilvánulás egy nappal azt követően történt, hogy a kínai külügyminisztérium szóvivője, Hua Chunying kritizálta az amerikai kormány működését, mivel szerintük túlzott pánikot keltenek a koronavírussal kapcsolatban. Huang Ping erre is kitért, és kihangsúlyozta, hogy megértik az Egyesült Államok aggodalmait és intézkedéseit, de úgy gondolja, hogy az Egészségügyi Világszervezet útmutatását kellene követni.

A két ország közti feszültség némileg talán enyhült, de ez nagyrészt annak is köszönhető, hogy a koronavírus átvette a mindennapok feletti uralmat. Egy fontos kérdést viszont még meg kell válaszolni: mi a helyzet Hongkonggal? A zavargások 2019 végéig folytatódtak, majd december 31-én a helyi kormány figyelmeztette a lakosságot arra, hogy Wuhanban megjelent a vírus. Ezután a zavargások száma is csökkent. Március elején az Egyesült Államok Külügyminisztériuma elkészítette a jelentését a tavalyi történésekről. Ebben a dokumentumban többek között az szerepel, hogy a helyi rendőrök túlzott erőszakot alkalmaztak a tüntetések során, és súlyosan sérültek az emberi jogok. Hongkong kormánya nem hagyta válasz nélkül a jelentést, és kijelentették, hogy a tüntetők példa nélküli erőszakossággal léptek fel.

Több mint öt hónappal Morey megnyilvánulása után Kína és az Egyesült Államok kapcsolata látszólag kezd megenyhülni, és arra lehet számítani, hogy az NBA kapcsolatai is helyreállnak Kínával. Hongkong helyzetében ugyanakkor nincs érdemi változás, hacsak azt nem tekintjük annak, hogy a külügyminisztérium jelentésén keresztül az Egyesült Államokkal is szembe kerültek.

Források:

bbc.com

bbc.com

twitter.com

businessinsider.com

cnbc.com

news.cgtn.com

nbcnews.com

consent.yahoo.com

theguardian.com

marketcast.com

twitter.com

scmp.com

scmp.com

Kiemelt kép: scmp.com