Május 12-én kezdődik a magyar férfi kézilabda-bajnokság döntője, oda-visszavágós párharcban. Az első mérkőzés Szegeden lesz (alapszakasz második helyezettjének otthonában), a másodikat (május 20-án) vívják a csapatok a Veszprém Arénában (alapszakasz győztes otthonában). A Szeged legutóbb a 2006/2007-es szezonban ért fel a dobogó legfelső fokára, akkor a Veszprém hatszoros győzelmi szériáját törve meg ezzel, azóta a Veszprém minden alkalommal (tízszer) a Szegedet felülmúlva megnyerte a bajnokságot, és összesen 25 elsőségnél jár. De az is szembetűnő adat, hogy 1991-től csupán három bajnokság végén nem a királynék városának csapata örülhetett. Ha csak a döntőket vesszük alapul (kupát is legutóbb 2007/2008-as szezonban sikerült nyernie a Tisza- partiaknak), akkor az elmúlt években a Szegednek nem sok sikerélménye volt a Veszprém ellen, konkrétan semmi. Azt is mondhatnánk, hogy az övék az örök második hely, de vajon így lesz ez idén is, vagy sikerül győzedelmeskedniük az ősi rivális felett? Egy kis esélylatolgatás, pár nappal a döntő első meccse előtt.

A két együttes idén háromszor mérkőzött meg egymással. Szegeden tükörsimán nyert a Veszprém, 21-30-ra, amivel gyakorlatilag el is dőlt az alapszakasz elsőség kérdése. Veszprémben a Szeged 31-32-ra legyűrte ellenfelét, 15 év után sikerült a pirosak otthonában diadalmaskodniuk. Míg a harmadik összecsapás semleges pályán zajlott, a Magyar Kupa fináléjában, Debrecenben mérkőztek meg, ahol az az Alilovic védte ki a Szegediek szemét, aki a következő idényben már a Szeged játékosa lesz, az ő hathatós közreműködésével nyert a Veszprém két góllal, 23-21-re. Ha ebből a három mérkőzésből indulunk ki, akkor sokkal okosabbak nem leszünk.
A Szeged bizonyította, hogy nem bevehetetlen a rettegett Veszprém Aréna, ellenben a Veszprémiek könnyedén is le tudják győzni az ősi riválist, kulcsszituációkban jobban játszani, jobb helyzeteket kialakítani és ami a legfontosabb, kevesebbet hibázni.

Fotó: MKSZ / Kovács Anikó

Az alapszakaszban lejátszott két mérkőzés nem mérvadó, a Szeged valószínűleg nem fog még egyszer hazai pályán 9 góllal kikapni, az a bajnoki esélyeiket a nullára redukálná. A Veszprém pedig extra motivált lesz, míg az alapszakaszban a Szegeddel szembeni második mérkőzésén nem ez volt a helyzet a 9 gólos előnyüknek köszönhetően, ha nem is dőltek hátra, de nem nyomta őket semmilyen tét. Bár az azt követő Skjern elleni fiaskó jelzésértékű, idegenbeli 7 gólos vereség után a hazai pályán elért 34-29 csak a szépítésre volt elegendő, így kiestek a Bajnokok Ligájából. Már a nyolcaddöntőben, amire utoljára 2012-ben volt példa. Ez is jelzi, időnként akadozik a gépezet, nem úgy működik, ahogy az új edző, Ljubomir Vranjes megálmodja. A “rohanós kézilabdát” nem sikerült átültetnie az elmúlt idényekben, 5 évig spanyol stílusban kézilabdázó klubban. Illetve a szakértők szerint a keret, a korábban igazolt játékosok hiába a világ legjobbjai, nem illeszkednek ebbe a szisztémába.
A Mol-Pick Szegednél nincs új edző, évek óta, 2013-tól a spanyol Juan Carlos Pastor a vezetőedző, az ő elképzelései szerint folynak az építkezések, de eddig (a 2013/2014-es EHF Kupát leszámítva) címekben, legcsillogóbb érmekben, kupákban mérhető eredmény elmaradt. Mert nagy meccseket képes nyerni a Szeged, és nem csak a hazai kézilabdás porondon, hanem nemzetközi szinten is, talán a kiegyensúlyozottság, ami hiányzik, nem képesek egy egész szezonban a csúcsformájukhoz a legjobban megközelítve teljesíteni. Idén pont a Veszprém elleni 9 gólos vereség után omlottak össze, sorra jöttek vereségek, a nem várt kudarcok, amit a játékosok is egyre nehezebben viseltek. Szegeden egyértelműen az a cél, hogy végre sikerüljön legyőzni a legnagyobb, legsikeresebb magyar klubcsapatot és elorozni előlük a bajnoki serleget. Míg Veszprémben a jó sorozatot akarják továbbvinni, zsinórban tizenegyedszer bajnokoknak lenni és kimondva, kimondatlanul is egy kicsit menteni a szezont, hiszen a Final Fourba jutás (az elmúlt négy évben a bakonyi gárda részvételével rendezték meg a kölni négyes döntőt) talán minimum elvárás volt a vezetőség, a szurkolók részéről. A bajnokság megnyerésével enyhíteni lehetne a kudarc faktort. Május 12-én és 20-án eldől, melyik csapat emelheti magasba a bajnoki serleget.

Kiemelt kép: m4sport.hu