Most hétvégén rendezik a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjét Budapesten, a Papp László Sportarénában. Szombaton az első elődöntőben (15:15) érdekelt a Győri Audi ETO KC, a CSM Bucuresti (román) csapatával mérkőznek meg a döntőbe jutásért.  Míg a másik párharcban (18:00) a Vardar Szkopje (macedón) és a Rosztov-Don (orosz) lép pályára. A bronzmérkőzés és a döntő egy nappal később, szintén 15:15-kor és 18:00-kor veszi kezdetét.

Két lépés a címvédés, de két óriási lépés. A szakértők, játékosok egybehangzó véleménye, hogy az idén megrendezésre kerülő az eddigi legerősebb női négyes döntő. Négy top klub, a világ legjobb játékosaival, edzőivel, érdekesség, hogy a legnyugatibb csapat éppen a Győr,  hiszen macedón, román, orosz együttes van még itt Budapesten.

A jövőre széteső Vardar Szkopje (a következő szezontól fiatal macedón tehetségekkel indulnak, sztárjaik más meghatározó európai klubokba igazoltak),  tavaly döntőt játszott, és éppen a Győri Audi ETO KC ellen kapott ki egy végtelenül izgalmas, kiélezett mérkőzésen, hosszabbítás után 31-30-ra. Most extra motivált lehet, mert a keret, az évekig együtt kézilabdázó játékosok utolsó két mérkőzésüket játsszák, így, együtt.  A Vardar női csapatának az ötödik Final Four-ja lesz, de eddig nem sikerült elhódítaniuk a trófeát, tavaly jártak legközelebb hozzá, előtte a 2013–14, 2014–15, 2015–16-os szezonokban egyaránt a bronzérmet szerezték meg. Valószínűleg évekig (vagy talán mint klub, soha) nem lesznek újra négyes döntő résztvevői, szóval ebbe a szalmaszálba, a trófea megnyerésének lehetőségébe a végsőkig kapaszkodnak majd.

Persze először a legmesszebbről érkező csapatnál kell jobbnak bizonyulniuk, a Rosztov -Donnál. Ahova szintén kerülnek Vardar játékosok, de a győri edző, Ambros Martín is átteszi székhelyét Rosztovba, 1+1 éves szerződést kötött. Hat év és számtalan siker után (közte mostanáig három Bajnokok Ligája győzelem a Győrrel) hagyja el a Rába-parti várost, amit második otthonának nevezett, imádta a szurkolókat, a játékosokat és viszont. Döntésének okát teljes mértékben nem ismerjük, de ígéretet tett rá, hogy a szezon végén tiszta vizet önt abba a bizonyos pohárba.

Ambros Martín (bal oldalon) a jelenlegi vezetőedző, mellette Danyi Gábor, a másodedző, aki a következő szezontól irányítja a csapatot. (fotó: MTI – Kovács Anikó)

De akkor térjünk rá a szombati első mérkőzésre, ami magyarként minket a legjobban érdekel. A két idei szezonban rendezett találkozóból nem indulhatunk ki, vagyis nem sok támpontot kapunk ahhoz, mi lesz az elődöntőben. Romániában nyert a Bucuresti (28-22), Magyarországon a Győr (28-24). Valószínűleg szoros, kemény küzdelem lesz, ahol a sokszor emlegetett nüanszok döntenek majd. Eggyel több védés, eggyel több belőtt hétméteres, eggyel több bedobott ziccer. A CSM Bucuresti kerete teljes, míg a Győrben lesz három hiányzó, Tomori Zsuzsa, Jana Knedlíková és Nora Mörk. Nora Mörk pótlására igazolták az Érdről a spanyol Mireya González Álvarez-t, aki mindent megtesz a csapatért, de valljuk be, egyedül Nora Mörköt nem lehet pótolni, csapatként kell ezt a feladatot megoldani. Ahogy a jobb szél problémáját is, hiszen azon a poszton egyedül maradt Bódi Bernadett, aki inkább egy félidős játékosként bizonyított mostanában. Az idegenbeli mérkőzésen Nora Mörk nyolc gólt szerzett, Tomori Zsuzsa pedig hetet, míg itthon Nora már nem állt a vezetőedző rendelkezésére és mégis sikerült nyerni, így ettől se lettünk okosabbak. Remélhetőleg a Papp László Budapest Sportaréna inkább a Győrnek lesz hazai pálya. Igaz az is, hogy a Bukarest nyert már Bajnokok Ligáját a sportarénában a 2015/2016-os szezonban, a Győri Audi ETO KC-val döntőztek és büntetőkkel győzték le Görbicz Anitáékat.

A fogadóirodák kevesebb pénzt fizetnek a Győr győzelmére, tehát esélyesebbnek látják a magyar csapatot. De ezek úgyis csak spekulációk, mindig az a fontos, ami a pályán zajlik. Május 12-én a csapatok úgyis eldöntik egymás között, hogy a szezon végén ki van jobb formában, melyik csapat jut a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjébe. Az első mérkőzésen eldől, lesz-e esély a címvédésre, Ambros Martin távozása előtt esetleg tovább gyarapítja-e Bajnokok Ligája győzelmeinek számát, és hogy a győri játékosok a döntő után az egész évben áhított trófeát a magasba emelhetik-e. Ne szaladjunk ennyire előre, tehát akkor még egyszer: május 12., 15:15 CSM București- Győri Audi ETO KC.

Kiemelt fotó: MTI / Krizsán Csaba