„A Michelin-szimbólumokat valójában csak a köznyelv nevezte el csillagoknak, de az ábrák tulajdonképpen inkább egy hatszirmú virágra hasonlítanak. A jelenleg is használt három csillagos rendszert csak 1931-ben vezették be, addig csak egy csillagot adtak, vagy egyet sem.”

Nádas Péter Budapestje gasztronómiával fűszerezve

A tegnap esti díjkiosztó gálán Rácz Jenő séf két étterme, a Rumour és a Costes Ráday is Michelin-csillagot kapott. A séf így nyilatkozott saját oldalán:

Szavakkal leírhatatlan érzés, hogy a mai napon mindkét éttermem a Rumour és a Costes Ráday is Michelin csillagot kapott! Nagyon hálás vagyok a csapataimnak, akik nélkül ez soha nem történhetett volna meg. A legcsodálatosabb emberek vagytok. Köszönjük továbbá a Michelin Guide-nak, a bizalmat! Köszönjük a vendégeinknek, akik tartották bennünk a szenvedélyt a vendéglátás iránt!! Nem utolsó sorban a Costes cégcsoport dolgozóinak, akik a háttérből segítik a munkánkat nap mint nap a működésünkben! Megtettük a Rumourral az első lépést, a Costest pedig a hamvaiból élesztettük újra. Gratulálunk továbbá a Gudie-ban lévő többi éttermeknek!!”

A Michelin Guide (a legrangosabb gasztronómiai elismerés) először jelentetett meg étteremkalauzt Magyarország egészéről, amely vidéki magyar éttermeket is kitüntetett a Michelin-csillag minősítéssel.

A tatai Platán Gourmet és a budapesti Stand immáron második Michelin-csillagát tudhatja magáénak. Magyarországon összesen hét étterem nyert el egy Michelin-csillagot: Esztergomból a 42, Budapestről pedig a Babel, a Borkonyha, a Costes, az Essencia, a Rumour és a Salt.

A kiváló ár-érték arányú éttermeknek járó Bib Gourmand díjat az encsi Anyukám Mondta, a balatonszőlősi Casa Christa, a balatonszemesi Kistücsök, az egri Macok, a móri Mór24 és a balatonfüredi Sparhelt érdemelte ki.

A fenntartható gasztronómiáért járó Zöld Csillag díjat a hosszúhetényi Almalomb, a poroszlói Graefl Major Kétútköz, a budapesti Onyx Műhely és a Salt kapta. Ezen gasztronómiai egységek tiszta energiát használva, saját termesztésű termékeik bevonásával próbálják csökkenteni karbonlábnyomukat napjainkra és a jövőre tekintettel.

Forrás: mtu.gov.hu

mindmegette.hu

index.hu

Kiemelt kép: turizmus.com