Mindenki fél valamitől. Nem biztos, hogy retteg vagy iszonyodik, csak tart tőle, ez a félelem enyhébb formája. Van azonban egy pont, ahonnan kezdve már kórosnak tekinthető ez az érzés  ekkor beszélhetünk fóbiáról. A leggyakoribbakat mindenki ismerheti, de léteznek igen különös típusai is, amelyek megkeseríthetik egy ember életét. Hogyan alakul ki ez a kontrollálhatatlan félelem? Vajon lehetséges fóbiáink legyőzése?

Mi is az a fóbia?

Az intenzív, olykor testi tünetekkel is járó félelemérzetet, szorongásos állapotot jelenti, amelyet egy helyzet, tárgy vagy valamely állat vált ki az egyénből. Továbbá fóbiáról beszélünk akkor, ha a félelmet kiváltó dolog mások számára nem feltétlenül ijesztő vagy visszataszító, de a szenvedőnek olykor megnehezíti vagy akadályozza életvitelét, mindennapjait. Ezt a betegséget már az ókori görögök is ismerték, hiszen a szó görög eredetű, de maga a probléma valószínűleg már az evolúció kezdete óta jelen van.

Agorafóbia – ha nem mered elhagyni a lakásodat sem

Ez az egyik leggyakoribb formája a fóbiáknak. A félelem miatt az egyén nem mer nagyobb tereken mozogni, sem a magasságokban, vagy akár az úttesten való áthaladásban sem érzi magát biztonságban. Ebből adódnak a speciálisabb félelmek is, amelyek akár az utazásnál is jelentkezhetnek. Nézzünk egy drasztikusabb példát: valaki retteg a villamosoktól, soha nem szállna fel egyre sem. Ez később nagyobb teret nyerhet, és kibővül az összes tömegközlekedési eszközre is, mert rossz élmények fűződnek hozzá, végül pedig már a háza elhagyásától is viszolyogni fog a szenvedő, ha nem kap megfelelő segítséget. Ebbe a kategóriába tartozik a magasságtól való félelem, amit sokan tévesen tériszonynak nevezünk, valójában azonban akrofóbia a megnevezése. Továbbá gondoljunk bele, milyen nehéz lehet egy olyan embernek, aki fél a hidakon való átkeléstől, ugyanis ilyen is létezik. Nekik nem élmény Pest és Buda között átsétálni vagy autózni egy hídon, inkább kínzásként tekintenek rá.

fóbia

Forrás: mindsetpszichologia.hu

Csak ne kelljen társaságba mennem…

A szociális fóbiák csoportja szintén gyakran jelenik meg az életünkben, hiszen kisebb lámpaláza mindenkinek van, ha szerepelnie kell több ember előtt. Ez teljesen normálisnak számít, vannak azonban durvább fokozatai is, mikor az egyén nemhogy előadni vagy szerepelni, de elvegyülni sem tud a tömegben. Akár olyan mértékig fajulhat a rettegés, hogy a szenvedő attól is fél, hogy néhány fős társaságokban beszélgessen, esetleg étkezzen. Emellett a munkahelyi, akár baráti kapcsolatokban is hátrányba kerül ezzel a problémával nem küzdő társaival szemben. Talán az egyik legjobb szemléltetése egy erősen szociális fóbiás embernek az Agymenők című sorozatból Rajesh Koothrappali volt barátnőjének, Emilynek az esete. A lány annyira fél a társas eseményektől és kapcsolatteremtéstől, hogy képes elszökni egy ablakon keresztül az étteremből, csak hogy ne kelljen megmondania a pincérnek, rossz az étele. Az ilyen mértékű szorongás és megszégyenüléstől való irtózás szintén abba a csoportba tartozik, amelyet már csak szakember segítségével lehet legyőzni, az ilyen személyeknek még nehezebb azonban, mint más fóbiás társaiknak, hiszen magától az idegenekkel való társalgástól is tartanak.

Tényleg lehet félni a Naptól?

A speciális fóbiák csoportja foglalja magába mindazokat a félelmeket, amelyek valamilyen tárgyhoz, állathoz, vagy akár életeseményhez köthetők. Szinte nincs is olyan dolog, amelynek ne lenne megnevezett fóbiája, például aki a Naptól fél, az heliofóbiás, aki pedig a mikroorganizmusoktól retteg, mysofóbiásnak mondhatja magát. Valamint az állatoktól való tartásnak összefoglaló nevén zoofóbiának nagyon sok változatát ismerjük, ez az egyik legnagyobb csoportja a félelmeknek. Az arachnofóbia, azaz a pókoktól való iszonyodás nagyon gyakori, emellett a madarak, hüllők, és kutyák is megijeszthetik az embereket, de rengeteg más fajtól is kialakulhat ez az állapot. Kutatások szerint mégis az ilyen típusú félelmekkel a legkönnyebb együtt élni, mert nem feltétlenül okoznak problémát a mindennapok során. Gondoljunk csak bele, aki fél a zenétől, egyszerűen nem hallgatja, aki pedig a házasságtól retteg, egyszerűen csak nem tart esküvőt, és semmi problémája sem lesz a továbbiakban.

fóbia
Forrás: vettimes.co.uk

Ki kell lépni az ördögi körből!

Valójában nincs olyan ember, akinek ne lenne valamilyen félelme, a különbség csak a kontrollálhatóságban rejlik. Ahogy az előzőekben említettem, az elfajult fóbiákat nem szabad kezelés nélkül hagyni. Bár a szenvedők jelentős része tisztában van félelmével, egyedül nem tudja leküzdeni azt, hiszen nem magán a félelem tárgyán van a hangsúly, hanem az önmaga feletti kontroll elvesztésén és az ettől való rettegésen, ezt pedig csak hozzáértők segítségével lehet áthidalni. Speciális esetekben gyógyszeres kezeléseket is alkalmazhatnak, de különböző terápiákat is felhasználhatnak a szenvedők érdekében. Fontos, hogy a problémát a gyökereitől kezdve kell felgöngyölíteni, tehát fel kell tárni a szorongás valódi okát, és azt kell orvosolni először.

Kiemelt kép: pixabay.com


A cikk eredetileg az f21.hu karbantartásának idején, október 26-án jelent meg Facebook-jegyzet formájában.