Ha hihetünk a népi bölcsességeknek, sorsdöntő év következik az f21 számára, hiszen a hetes szám különleges helyet foglal el a kultúránkban. Misztikus, veszélyes és reményteli egyszerre. Egy új korszak kezdetét jelöli. 

A 2022-es évet világszinten és hazánkban is annyi fontos közéleti esemény tarkította, hogy szinte zavarban vagyok, amiért privát történetekkel, személyes élményekkel foglalkozom. Miközben persze mindez nemcsak ránk tartozik: az f21 története, fejlődése egyszerre nagyon tipikus és kifejezetten sajátos. 

Hét évvel ezelőtt néhány fiatal gondolt egy nagyot, és létrehozta ezt az oldalt, akkor még blog formátumban. A kezdetben csak néhányak által olvasott platform mára a magyar kulturális élet meghatározó fórumává vált: a tavalyi év során nyomtatott folyóiratok, könyvkiadók, streamingszolgáltatók és filmforgalmazók egyaránt hivatkoztak ránk és cikkeinkre. Emellett büszkén mondhatjuk, hogy manapság szinte minden jelentős kulturális és közéleti orgánumnál dolgozik olyan újságíró, aki nálunk bontogatta először szárnyait. A figyelemért, a támogatásért nem lehetünk elég hálásak olvasóinknak és szakmai partnereinknek!

Mindeddig persze nagyrészt olyasmiről beszéltem, amiben nem, vagy csak érintőlegesen vettem részt. Az oldal az első lépéseit nélkülem tette meg, így amikor 2020 tavaszán az akkori gyakornoki program hirdetése szembejött velem, már egy olyan orgánum képe rajzolódott ki, amely alkalmas lehet arra, hogy megtegyem első lépéseimet a sajtó világában. 

Első lépés; ez a szókapcsolat nem véletlenül kerül elő sokadszorra. Azt gondolom, hogy az f21 a legtöbbek számára ezt jelenti. Belegondolni is hihetetlen, hogy az elmúlt hét év során több száz újságíró jelentette meg nálunk debütáló írását, és szerencsére máig folyamatosak a megkeresések.

Természetesen az is hatalmas öröm, ha már beérkezett, nagyra becsült szerzők tisztelnek meg minket a munkáikkal, de számunkra mindig az lesz a legnagyobb sikerélmény, ha egy útját kereső pályakezdő a szemünk előtt válik saját hanggal és markáns értékítélettel rendelkező újságíróvá. 


Mindeddig arról volt szó, hogy mi marad a régiben, de a címben már utaltam arra is, hogy több fontos változás következett be az elmúlt esztendőben. Ennek kapcsán pedig hova máshova nyúlnék, mint generációnk egyik kulturális igazodási pontjához, a Harry Potterhez, aminek értelmezése kapcsán gyakran felmerül, hogy tulajdonképpen egyfajta fordított messiás-történetről van szó, hiszen az epizódok során a főhősnek rá kell jönnie, hogy nem oldhat meg mindent egyedül. Valami ilyesmi történt most nálunk is. 

Vincze Bence, oldalunk alapítója – aki bár biztos tiltakozna ez ellen, de ennek a felületnek ő a főhőse  – úgy döntött, hogy átadja nekem a főszerkesztői feladatokat, és az f21-et is magába foglaló Nyolc Ág Stúdió művészeti vezetőjeként és igazgatójaként tevékenykedik tovább. Az oldal napi működéséért ősz óta – a kitűnő szerkesztőségi csapat mellett – én felelek. A döntés eredményeként tisztultak a feladatok, többi idő jut az egyes részterületekre, épp ezért számtalan újdonságot tudunk majd bejelenteni a hét további részében. 

Mindeközben a szerkesztőség összetételében is több változás történt, és elindult egy új rovat, aminek fontos szerepe lesz az idei év tematikájának kidolgozásában. A társadalom és kultúra rovat régi álmunk megvalósulása, fontos lépés a kulturális sajtó klasszikus keretrendszerének kitágítása felé. 

Visszatérve a kezdetekhez, az idei év valóban sorsdöntő lehet az f21 szempontjából. Bár a motivációval ennél az oldalnál sosem volt gond, nem túlzok, ha azt állítom, hogy a csapat még sosem volt ilyen jó állapotban – szakmailag és morál szempontjából egyaránt. Jöjjön hát, aminek jönnie kell!