Átérsz a Baross hídon, elhaladsz a neobarokk stílusban épült városháza mellett, közben végig az óratornyot figyeled és hirtelen elkap az az ismerős érzés, hogy megérkeztél.

Győr a maga körülbelül 130 ezer fős lakosságával a Nyugat-Dunántúl legnépesebb települése, az országhatártól nem messze helyezkedik el. A találkozások városának is nevezik, a Rába, a Rábca és a Mosoni-Duna torkolatánál fekszik. Számos középiskola van Győrben, köztük például a nagy múltra visszatekintő Czuczor Gergely Bencés Gimnázium. A fiatalok számára – főleg a belvárosban – rengeteg szórakozóhely és kocsma érhető el, amik között persze vannak ár- és minőségbeli különbségek. Cikksorozatunkhoz hűen az alábbiakban kikértük öt fiatal véleményét Győr éjszakai életéről, valamint rákérdeztünk a saját szórakozási szokásaikra.

Szubjektív ifjúsági véleménykutatásunk három évvel ezelőtt már járt Győrben, ide kattintva elolvashatják, hogy akkor miként láttuk a várost.

Hova jártok a városban szórakozni? A zenés helyeket, kocsmákat, esetleg házibulikat részesítitek előnyben? Van ezekben választék, lehetőség?

Dorottya (21): A zenés helyeket részesítjük inkább előnyben, a Laposra szoktunk gyakran járni, ott mindig sok ismerőssel és korunkbelivel lehet találkozni. Kocsmákba is szeretünk beülni, főleg télen, nyáron azonban az olyan helyeket preferáljuk, amiknek van szabadtéri része is, hiszen ilyenkor éjjel is jó idő szokott lenni.
Luca (19): A zenés helyeket és a kocsmákat kedveljük jobban a lányokkal. Legtöbbet a Kulisszában, a Sohóban, illetve a Rómer Házban fordulunk meg. Az itallapon megtalálható minden, a közkedvelt shotoktól elkezdve a különböző borokig, és ha bárki megéhezik az este folyamán, akkor egy jó melegszendvicset vagy éppen egy nachost is megtalál.
Bálint (23): Legtöbbször egy jól bevált, viszonylag csendes helyre megyünk (Bástya – Bastion vendéglő). Házibuliba szívesen megyek, de nem annyira szívesen adok helyszínt egy ilyen összejövetelnek…
József (22): Általában kocsmákba, Bástyába, Muriba, Üvegesbe. Az itallapon nagy a választék, mindemellett néhány csemegével is tudnak szolgálni az alkoholtól megfáradt gyomornak.
Márk (23): Üveges és Elixir, de csak mert az egyetem közepén van. Amúgy inkább lejárunk a partra, vagy valakihez beülünk. Rendezvények alkalmával Bridge. Ezenkívül a Bar of Legends-cet látogatjuk alkalmanként.

Mik a szórakozási trendek, népszerű helyek, hóbortok a lakóhelyeteken? Milyen és mennyi alkoholt isztok, ha éjszaka szórakozni mentek? Mennyit vagytok hajlandóak költeni egy ilyen alkalommal?

Dorottya: Győrben a korombeliek körében a Lapos, illetve nyáron a Mundo a népszerű. Vertigóba inkább a fiatalabb korosztály jár. Mindig annyit igyekszünk inni egy ilyen este alkalmával, hogy pont jól érezzük magunkat, bátrabban énekeljünk, vagy ismerkedjünk egy-egy buli során. Természetesen olcsóbban jövünk ki, ha inkább boltban veszünk valamilyen alkoholt és otthon egy beszélgetős, nyugis ráhangolódás alkalmával megisszuk, azonban Győrben is megvannak a pénztárcabarát helyek, ahova szívesen jár az ember.
Luca: A legtöbb fiatal inkább a Rába-parton vagy esetleg a tereken tölti az estét. A barátnőimmel mi a borozgatós, pletykás esteknek a hívei vagyunk, de ha megindulunk az éjszakába, akkor jöhet a kakastól a vodkaalmán keresztül a különböző röviditalokon át bármi, mint például tequila vagy Tatratea.
Bálint: Ha szórakozni megyünk, akkor általában a közelben lévő Bahnhof Lapos Tanszékre esik a választás, mert nincs belepő, olcsó a sör és az ízlésemnek megfelelő a zene. Egy ilyen estén körülbelül 4-5000 Ft a plafon, amit elköltök.
József: Ha jó idő van nyáron, a fiatalok kisebb-nagyobb csapatokban viharozzák meg a rakpartot, ahol jól érzik magukat, bár általában mindig felfordulást hagynak maguk után. Általában longdrinkeket iszok, de sajnos ez nem túl pénztárcabarát.
Márk: Az egyetemistákkal tartva általában maradunk a campuson belül vagy a környékén tartott rendezvényekre (bográcsozás, karestély, SZEN) készül mindenki jobban, két ilyen dolog között csak a szerdák és a péntekek adnak okot a masszív alkoholfogyasztásra. Mi általában 3-4 korsó sört/cidert iszunk, nem igazán a piálós fajták vagyunk. Kivéve SZEN-en. De hát ott meg muszáj.

Mennyire érzitek biztonságban magatokat a városban éjjel? Hallottatok-e balhékról, bűnesetről? Találkoztok-e az éjszakai kalandok során kábítószerekkel?

Dorottya: Én személy szerint biztonságban érzem magam, szerintem Győr a nyugisabb, biztonságosabb városok közé tartozik, de persze itt is, mint mindenhol, megvannak a balhék és a bűnesetek, de szerencsére nem találkoztam még ilyennel személyesen.
Luca: Teljesen biztonságban érezzük magunkat. Nem balhézunk, de ha bármiféle szócsatába kerülünk, akkor azért összeszólalkozunk. De különösebb, nagy összetűzésben nem volt részünk. Az alkoholon és a cigin kívül más szerekkel nem találkoztunk és nem is szeretnénk!
Bálint: Soha nem kerültünk komolyabb atrocitásba, általában szóváltásnál nem ment tovább a történet. Győrt elég biztonságos városnak tartom. A kábítószerek elérhetők, de nem tukmálják az emberre nyíltan.
József: Teljes mértékben biztonságban érzem magam. Olyan volt, hogy két héttel később hallottam, hogy valakit megvertek, de egyébként nem. Cigin és alkoholon kívül más szerekkel nem találkoztam.
Márk: Alapvetően nincs gond az éjszakai élettel, szerintem biztonságos a város. Bár az egyik barátomat egy hete beginázták a Malibúban. Bár hazajutott egyben, szóval ez is csak alátámasztja, hogy nem igazán szoktak gondok lenni.

Forrás: hellogyor.hu

Hogyan és kikkel mentek szórakozni, majd miként juttok haza? Gyalog, taxival, esetleg tömegközlekedéssel? Melyik a legpraktikusabb?

Dorottya: Barátaimmal, általában nagyobb társaságban járunk szórakozni, mindig mindenki odafigyel a másikra, igyekszünk nem szem elől veszíteni egymást. Én soha nem közlekedek egyedül az éjszakában, ha épp nem tud senki hazakísérni, akkor mindenképp taxival megyek haza.
Luca: Barátnőkkel megyünk mindig és általában taxival.
Bálint: Mivel a kedvenc szórakozóhelyünk közel van, ezért általában gyalog jövünk haza. Taxi akkor jöhet szóba, ha nagyon rossz idő van.
József: Ez attól függ, hogy a társaság tagjai hol laknak, valaki taxival, valaki gyalog megy haza.
Márk: Egyetemi társakkal szoktunk mászkálni. Mivel itt nem igazán vannak távolságok, gyalog megoldjuk, vagy valaki vállalja a sofőr szerepét.

Mesélj egy rövid történetet, személyes sztorit az éjszakai élettel kapcsolatban. Örömök és bánatok is jöhetnek!

Dorottya: Nem jut eszembe semmi izgi sztori…
Bálint: Nehéz kiragadni egyet a sok közül. 19. szülinapomon kaptam 19 felest az este kezdetekor, még délután, és utána még két további kocsma következett. A tortám 19 bulanga shot volt, ami akkor már nem számított sokat. Állítólag buliztunk 3-ig, de nálam éjfél körül már lement a redőny.
Luca: Többször megkaptam, hogy dolgozhatnék biztiboyként, a szókimondó, határozott énem miatt, illetve jól kezelem a helyzeteket. Talán ez a legpublikusabb, amit így elmondhatok.
József: Nem jut eszembe semmi különleges, soha nem raktak ki sehonnan, nem ütköztem semmi atrocitásba. A barátaimmal mindig jól érezzük magunkat.
Márk: Egyszerűen túl sok van, hogy egyet kiemeljek. Valami számunkra vicces mindig történik.

Jellemzően csak hétvégén jártok el szórakozni, vagy esetleg hétköznap is megesik?

Dorottya: Hétköznap nem vagyok Győrben, mert másik városban tanulok, így inkább pénteken vagy szombaton szoktunk eljárni, nyáron azonban akármelyik nap előfordulhat egy-egy iszogatás.
Bálint: Mivel ,,dógozó” ember vagyok, ezért csak péntek és szombat jöhet szóba.
Luca: Általában hétvégén, de ritkán előfordul, hogy elcsábulunk egy szerdai Laposra vagy Bridge-be.
József: Jellemzően hétvégén, pénteken vagy szombaton, mert a társaság nagyobb része dolgozik.
Márk: ,,A legjobb péntekek szerdán kezdődnek!” Asszem, ezzel válaszoltam.

Mit gondoltok, mi hiányzik Győr éjszakai életéből? Lennének ötleteitek ahhoz, hogy min lehetne változtatni?

Dorottya: Győr éjszakai életéből szerintem egy igazán jó szórakozóhely hiányzik, valahol a belváros közepén, esetleg a Széchenyi tér vagy a Dunakapu tér körül, hogy a belvárosi kocsmákból ne kelljen Laposra vagy pedig buszokkal a Győr melletti Mundóba kijárni.
Luca: Jobban odafigyelnék a korhatárokra, azaz 16-17 év alatt semmiképp sem szolgálnék ki senkit alkohollal, mert sajnos itt Győrben elég sok fiatal illuminált állapotban mászkál esténként a városban. És talán lehetne nyitni egy olyan helyet, mint az Instant és a Fogas keveréke Pesten, hogy különböző zenei stílusú termek legyenek, ezáltal mindenki megtalálja, ami a legjobban fekszik neki. Győrben az a baj, hogy a legtöbb helyen egy stílus szól, ha pedig nem, akkor ronggyá hallgatott számok.
Bálint: Lehetne több kulturált disco, ahova nem engedik be a 15 éveseket.
József: Hosszabb nyitvatartás és a szórakozóhelyek állapotának javítása. Márk: Szerintem alapvetően nincs gond a győri éjszakai élettel.

Ferenczi Diána, Szőnye Alexandra írása

Kiemelt kép: pecsma.hu