Magyarország különböző pontjain, ha idegen emberekkel kezdtem el beszélgetni és megemlítettem, hogy Sopron mellett élek, gyakran kaptam ezt a választ, csillogó szemekkel: „Igen! A Gyógygödör az egy zseniális hely!”. Mindig mosolyt csalt az arcomra, hogy egy olyan hangulatos italozó hely van a városomban, amely, ha bárhova megyek az országban, azt biztosan ismerik. Éjjel a városban cikksorozatunk következő állomása a boros-sörös Sopron.

Tulajdonképpen ez már jelentősen kapcsolódik a város jellegzetességéhez, hiszen rengeteg kocsma található itt a sörözőktől a borozókig. Mindegyik ágazat becsülettel képviselteti magát a piacon, ami a Soproni sört és a Soproni Kékfrankost illeti. Azonban az italok mellett Sopron különlegessége, hogy a „Civitas fidelissima” azaz „A leghűségesebb város” címet viseli, hiszen a trianoni békeszerződés után népszavazással döntötték el a város sorsát, hogy hova tartozzon, Ausztriához vagy Magyarországhoz.

Az épített örökségek esetében az egyik ékessége és fontos szimbóluma a Tűztorony, ami az éjszakai órákban mindig fényes pompába van öltöztetve. Rengeteg templom található a városban, amelyek közül érdemes kiemelni a Fő téren található Kecske-templomot vagy a Széchenyi térhez közel levő kétágú Szent-Domonkos templomot. Számos általános iskolát, szakközépiskolát/szakgimnáziumot és gimnáziumot töltenek meg a fiatalok az év nagyobb részében, és nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy Sopron egy meghatározó egyetemi város. A Nyugat-magyarországi Egyetem, vagyis most már Soproni Egyetem található itt, amelynek gyökerei egészen a 18. századig nyúlnak vissza Selmecbányára, ahol III. Károly Bányatisztképző Iskolát alapított. Ezt azért fontos kiemelni, hiszen ezekből a gyökerekből fennmaradt hagyományokat a mai napig méltón és töretlenül ápolják a hallgatók, amellyel az ország egyik legegyedülállóbb felsőoktatási intézményének tudhatja magát a képzési hely.

Fotó: Káldy Márton

A kultúrát helytállón képviseli a Soproni Petőfi Színház, amely egész évben várja a közönségét az izgalmasabbnál izgalmasabb előadásaira. Emellett egy művészibb vonalat képviselő mozi is működik a városban, az Kultik Sopron – Elit mozi. Csakugyan a város különlegessége a Koszorúcska, amelyben minden évben a 10. osztályosok vesznek részt iskolánként: decemberben van a bál, amire számos táncpróbán készítik fel a fiatalokat különböző stílusú táncokból, amit aztán a bálban bemutatnak. Ekkor a párok családjai összeülnek és egy jó hangulatú estét töltenek el egymás társaságában.

A szórakozás tekintetében a romkocsmai vonalat képviselő Gázfröccs kivétel nélkül minden hétvégén csordultig van, de hasonlóképpen lehet leírni a csakugyan kedvelt Kégli-kertet is, amelyek a legalkalmasabb helyek, ha „beülős”, fiatalos helyszínt keresünk. A Csengery utca kulturális ékszerdoboza egyértelműen a Búgócsiga Akusztik Garden, ahol talán a legváltozatosabb programok kerülnek megrendezésre, legyen szó tánctanulásról, filmvetítésről, koncertekről vagy társasjáték-estekről. Aztán ott van a Green, ami régebben az egyetemi élet egyik központja volt, az éjszakai életet illetően, de aztán egy kis időre bezárta kapuit majd a közelmúltban újra kinyitott. Néhány korsó sör legurításához abszolút megfelelő helyszín a Schmauser, ahol fokozottan figyelni kell a vasúti átkelőre, hiszen komoly tragédiák történtek már ott. Akik viszont az elektronikus zene iránt érdeklődnek, ők is megtalálják a helyüket a Central Palace-ban. A borozást kedvelőknek pedig ott van a Cézár Pince vagy a Kishordó, ahol különleges ínyencségeket is lehet kóstolni. Az óváros vagy történelmi városrész káprázatosan szép, ami a múlt századokat megidéző utcákat és épületeket illeti, szóval érdemes egy kört járni a városban.

Éjjel a városban – Te hol és hogyan szórakozol?

Örök dilemma a vidékieknek, akik bulizni jönnek fel, hogy meddig maradjanak, hiszen az utolsó busz mindig 22:30-kor megy, viszont a buli sokszor csak akkor indul be. Ha már buszok és vidékiek, szinte nincsen olyan bejárós, aki nem hallott még a Hami Bárról, ami a végállomás egyik forgalmas hamburgerezője.

Nyáron a szabad tereket is megtöltik az emberek, hiszen parkokban gazdag Sopron városa. Esténként sok fiatallal találkozni például az Erzsébet-kertben vagy más néven Bözsiben, ami állandó kiülős, ivós hely, de még intenzívebb társasági élet zajlik a Bécsi-dombon, ami viszont a legkedveltebb és a leggyönyörűbb kilátást nyújtó helyszín. Nem egy szerelem kezdődött vagy végződött ezeken a varázslatos helyeken, számtalan csókot is itt hagynak nyaranta a fiatalok. A szabadtéri kiülős helyek sorából semmiképpen nem maradhat ki a Kresz Park. Ez a nyár elején egy hétig az egyik legnépszerűbb „alapozó helyszín”, mivel ekkor ad otthon Sopron az ország egyik nívós zenei fesztiváljának a VOLT-nak. Ebben az egy hétben hirtelen megnő a város lüktetése a fesztiválozók miatt és az egész város a fesztivál színeibe bújik.

Az elmúlt évek egyik fő nehézsége, hogy hirtelen sok új lakos érkezett a városba a népszerű és jobb jövőképpel kecsegtető ausztriai munka miatt, ezért manapság sokan felróják, hogy Sopron túlnőtte magát.

Azonban a következőkben nézzük meg, hogy a fiatalok, akik aktív részesei a soproni éjszakának, milyen tapasztalatokat, jó tanácsokat és történeteket osztanak meg, amelyek hasznosak lehetnek az ideérkezőknek. Szubjektív ifjúsági véleménykutatásunk célja, hogy felmérjük az ország vidéki városainak vitalitását, azok szórakozási lehetőségeit.

Hova jártok a városban szórakozni? A zenés helyeket, kocsmákat, esetleg házibulikat részesítitek előnyben? Van ezekben választék, lehetőség?

Tamara (22): Én szinte csak a Búgócsigába járok bulizni, de ez nekem teljesen megfelel. Egyébként szerintem az éjszakai élete a városnak elég gyér. Ha van is program, annak a minősége megkérdőjelezhető. Én a kocsmákat részesítem előnyben és azért szeretem a Búgót, mert ott van zene, de beszélgetni is lehet.
Barni (24): Kifejezetten a kocsmai beszélgetéseket szeretem, amire Sopronban, mivel rengeteg kisebb kocsma akad, bőven van lehetőség. Hangulatos, ahogyan néhány kocsmához kis fenyőágak vannak kitéve, ami a borkimérést jelzi és nyilván helyi borokat lehet venni, vagy akár különböző hidegtálakat. Mivel egyetemista vagyok, így ki kell emelni, hogy a hagyományőrzés a diákság körében nagyon erős. Ehhez kapcsolódóan a kedvenceim a szakestélyek, amelyek nótázásokkal, felszólalásokkal telnek. Tényleg egyedülálló, hogy tulajdonképpen évszázadokon át ívelő élő tradíciók vesznek körül minket, amelyek persze változtak az idők során, de vannak olyan kötött részei, amelyek akár a 18. századig visszavezethetőek. Érdemes még a Búgócsigát említeni, ahol néha van tánctanulásra lehetőség vagy társasjáték-est is. Zenés helynek a Hangárt mondanám, ha az embernek koncertre van kedve menni, meg nyilván kolis bulikba vagy házibulikba is belefuthatunk, de ahogyan említettem, én a kocsmai diskurzusokat szeretem főként.
Lili (18): Én nagyon szeretek koncertekre járni és erre itt Sopronban van ugye a Búgócsiga meg a Hangár, mint lehetőség, de főleg a klubkoncert-időszakban. Ezek mellett van más választék is, például Gázfröccs, Green és a Padlás, amit a 210-es fröccs miatt nagyon szeretünk. Most éppen egy házibuliba készülök az interjú után.
Kornél (20): Őszintén szólva én a házibulikat részesítem előnyben, mert ott szerintem sokkal jobban össze szokott jönni egy társaság; a mai napig, ha időm engedi, jómagam is szervezni szoktam ilyeneket. A fiatalabbak körében eléggé elterjedt a Gázfröccs és a Green, utóbbi főleg a kedvező árak miatt, ezentúl van lehetőség táncolni és csak simán beülni is.
Józsi (18): Szerintem nincs túlzottan sok szórakozási lehetőség, régen a Mediterránó mellett volt a Central Palace, oda jártunk és a fiatalok többsége is ott volt hétvégente, de most nem érzékelem, hogy sok lehetőség lenne ilyen téren. Vannak különböző kocsmák és pubok, például a 762 vagy a Kégli, ahova még szívesen járunk.

Fotó: Káldy Márton

Mik a szórakozási trendek, népszerű helyek, hóbortok a lakóhelyeteken? Milyen és mennyi alkoholt isztok, ha éjszaka szórakozni mentek? Mennyit vagytok hajlandóak költeni egy ilyen alkalommal?

Tamara: Amit tulajdonképpen trendnek gondolok, az a Gázfröccs, ami egy romkocsma, meg vannak valami diszkók, de ezeket annyira nem ismerem, csak tudom, hogy népszerűek adott körökben. Az alkohol tekintetében, hát mindent és amennyi van… Nyilván viccelek, de inkább úgy fogalmaznék, hogy módjával. Belépőjeggyel együtt maximum 3000 Ft-ot költök egy éjszaka és reménykedek benne, hogy találok valakit, aki finanszírozza az est további részét.
Barni: Népszerűnek a Schmausert mondanám, ahol különben manapság felhúzták az árakat, de érthető, mert sokan járnak oda, néha nagy a tumultus is. Aztán egyértelmű még a Green, ami zenés, táncolós, de például csocsózni is lehet. Ugyebár az egyetemisták minél kevesebb pénzből, minél több alkoholt akarnak inni és Sopron ilyen szempontból is jó. Bár a borok néha hagynak kívánnivalót maguk után, vannak azért jó és olcsó helyek. Volt régen a Pálos, ahol 400 forintért kaptál egy üveg bort meg 100 forintért hozzá egy üveg ásványvizet, na az például egy elég ütős bor volt. Meg vannak tulajdonképpen a tipikus sörös helyek, amilyen a „Smau” (Schmauser – szerk.), ha viszont borozni akarsz menni, akkor egyértelműen a Kishordó, ami ott van az egyetemhez közel. A gyakori italok, amiket fogyasztunk, a Soproni sör és a fröccs.
Lili: Szerintem, ami Sopronba itt nagyon menő, hogy beülünk a Gázfröccsbe csirkecsíkokat enni, de az így délután. Mindenkinek változó, hogy hova szeret járni, konkrétan trend szerintem nincsen. Az alkoholfogyasztás az mindig attól függ, hogy hol van a buli. Egy házibuliban például mindenki sokkal többet iszik, mivel visszük a piát és jobban is járunk, ha az egész estét egy kocsmában töltjük, azért visszafogjuk magunkat. Én körülbelül 1500-ból megoldom, de olcsóbban is, ha meghívnak.
Kornél: Ez erőteljesen emberfüggő és hangulatfüggő is, hiszen van olyan este, amikor elvagyok egy-két sörrel, azonban akad olyan, hogy kicsit megcsúszunk, és a pálinkát követi a whiskey, nem is kell folytatnom. Szóval árban ez nagy skálán mozog mondjuk 2000-15.000 forint között.
Józsi: Egy este van, hogy 20.000 forint elmegy sajnos, főként azokon a helyeken, amiket az imént említettem. Mielőtt elindulunk, általában összeülünk, aztán csak utána indulunk útnak az éjszakába.

Fotó: Káldy Márton

Mennyire érzitek biztonságban magatokat a városban éjjel? Hallottatok-e balhékról, bűnesetről? Találkoztok-e az éjszakai kalandok során kábítószerekkel?

Tamara: Sosem találkoztam még Sopronban kábítószerrel, de ez azért van mert nem is kerestem, ha szükségem lenne rá, akkor pontosan tudnám kihez kellene fordulnom. Különben, ha keresném, akkor elég könnyen és hamar hozzá is jutnék. Éjszaka én nem csak Sopronban, sehol sem érzem magamat biztonságban, de ettől függetlenül szerencsére eddig még nem történt velem semmi hazafele menet. Hallani viszont már hallottam néhány balhéról, ami éjszaka történt.
Barni: Az észrevehető, hogy az elmúlt 5-6 évben picit megváltozott Sopron, főleg azért, mert rengetegen jöttek a keleti országrészből, akik Ausztriában dolgoznak és itt élnek. Ettől függetlenül nem érzem magam kevésbé biztonságban, viszont hasznos néhány dologra jobban odafigyelni. Szerencsére az egyetemistákra jellemző az összetartás és hazakísérik az embereket, fontosnak tartom például, hogy lányokat se hagyjunk egyedül a késő esti órákban. Balhék meg mindig, minden városban előfordulnak, de ha esetleg ilyenbe belefutunk, szerencsére tudjuk kezelni a problémát. Ami még fontos és nagyon veszélyes, az a Schmauser melletti vasúti átkelő, hiszen nem egy embert ütöttek el, például egyetemista is halt már bele ott gázolásba egy éjszaka során. A drogok az egyetemi életben annyira nincsenek benne, talán a fű, ami jellemzőbb, de keményebb drogokkal én nem nagyon találkoztam.
Lili: Én tökre biztonságba érzem magam, van egy barátnőm, aki ugyanarra lakik mint én, szóval az esti sétáknál ott vagyunk egymásnak. Mondjuk pont most hallottam egy gyilkosságról, de amióta itt élek, ez az első ilyen komolyabb eset, szóval nem gyakori az ilyen. Alapvetően biztonságosnak tartom a várost. A bulik során drogokkal annyira nem találkozok, persze néha előfordul, hogy valaki mellettem füvezik, de ennyi.
Kornél: Ezzel kapcsolatosan személyes tapasztalatom is van. Egyszer olyan fél 10 körül sétáltam egyik ismerősömhöz, amikor két férfi késsel pénzt követelt tőlem. Azóta bennem van a félelem, de ez olyan, hogy folyamatosan nem ülhetünk otthon a négy fal között sem, sajnos megesik az ilyen. Persze vannak néha kisebb összeszólalkozások, meg balhék, de szinte mindenhol előfordul az ilyesmi. A kábítószerek esetében azt gondolom, hogy erőteljesen jelen van. A füvet körülbelül tízből nyolc ember használja/használta csak alkalom adtán, de a fiatalabbaknál inkább a speed meg az ecstasy, ami divatosabb, főként azért, mert olcsón be tudják szerezni.
Józsi: Kábítószer Sopronba azért van elég rendesen. Balhékba igazából nem félünk, mert ha olyanba is keverednénk, meg tudjuk védeni magunkat. Mondjuk ezek leginkább a nálam is fiatalabbak esetében vannak, akik nagyra vannak magukkal és nincs félelemérzetük, aztán ebből alakulnak ki nézeteltérések. Alapvetően vannak fura alakok az éjszakában, ami miatt nem lehetne azt mondani, hogy biztonságos a város éjjel.

Fotó: Káldy Márton

Hogyan és kikkel mentek szórakozni, majd miként juttok haza? Gyalog, taxival, esetleg tömegközlekedéssel? Melyik a legpraktikusabb?

Tamara: Általában egyedül vagy a barátnőimmel megyek haza a buliból és szinte mindig gyalog, hiszen 15 percre lakok a szórakozóhelytől. Ami a tömegközlekedést illeti, az gyakorlatilag éjszaka nincs, szóval marad a taxi, de az meg elég drága.
Barni: Leginkább gyalog megyünk mindenhova, jellemzően az egyetemi közösség, szaktársak, szobatársak, barátok, évfolyamtársak, a firma évfolyam vagy balek évfolyam. Meglehetősen erős baráti hálózatok alakulnak ki.
Lili: Igazából több társasággal járok, mert néha az atlétika klubosokkal, néha iskolás társaimmal megyek bulizni. Mire vége a bulinak, tömegközlekedés nincsen, taxira nem szívesen költök, így marad a gyaloglás.
Kornél: Tömegközlekedéssel sajnos nem nagyon lehet, mivel az utolsó busz is körülbelül 11-kor hagyja el a buszvégállomást, ha jó idő van, akkor néha sétálunk attól függően, hogy hova kell menni. Van olyan is, hogy a társaságból valaki nem iszik és ő lesz a sofőr, vagy végső esetben taxi, ami annyira szerintem nem vészes árban.
Józsi: Barátnőmmel, barátaimmal megyek általában, meg a húgommal. A hazajutás az attól függ, hol vagyunk, de mondhatni, hogy a taxit gyakran használjuk, vagy valaki nem iszik a társaságból és akkor aznap éjjel ő a sofőr.

Fotó: Káldy Márton

Mesélj egy rövid történetet, személyes sztorit az éjszakai élettel kapcsolatban. Örömök és bánatok is jöhetnek!

Tamara: Öröm az, hogy a Búgócsiga törzsközönsége többé kevésbé elfogadható és nagyon jól érzem magamat abban a közegben. Hát a szomorú meg az, hogy nincsenek helyes fiúk…
Barni: Jaj, most eszembe jutott egy nagyon abszurd sztori. Nem egy kimondott szórakozóhelyen történt, hanem egy rendezvényen voltunk, ahol iszogattunk és nekünk a vége fele az volt a cél, hogy rendben ott hagyjuk a termet. Aztán az egyik srác jött ki a vécéből, de nem akárhogyan, mert konkrétan kihúzta maga mögött, az előszoba közepére a vécécsészét. A csávó nem tudott már magáról, beszélni is alig bírt és így jelent meg. Úgy nézett ki, mintha valami óriási csiga lett volna, ami azt a vizes csíkot maga mögött hagyta. Aztán az egyik termetesebb szaktársam megjelent, felkapta a vécét, visszatette a helyére, de tényleg semmi mást nem csinált csak odatette és a vécé azóta is ugyanúgy működik.
Lili: Amikor a koszorúcskánk előtti estén a Hangárban pont Bohemian Betyars és Csaknekedkislány koncert volt és anyukáink nagyon nem akartak elengedni minket, de mi mégis elmentünk, és életünk egyik legjobb koncertje volt, sőt pogóztunk is életünkben először. Másnap pedig a koszorúcskán a karom fedetlen volt és ott virított egy lila folt, amit semmi nem tüntetett el, de egy jó estére emlékeztetett.
Kornél: Igazából nem tudok kiemelni egyet sem, hiszen alapvetően minden hétvégén szeretek társaságban lenni, szórakozni és ez azzal is jár, hogy mindig történik valami emlékezetes.  
Józsi: Ami hirtelen beugrik, amikor egyik haveromnak a nyaka be volt állva és nem tudta mozgatni a fejét, mert irtóra fájt neki és egész éjjel úgy táncolt, hogy a kezével támasztotta meg fogta a nyakát. Elég vicces látvány volt.

Ha egy barátod érkezne Sopronba, hova vinnéd el mindenképpen?

Tamara: Mindenképpen megmutatnám neki a belvárost, nappal és éjszaka is, hiszen nagyon szép és különleges szerintem. Felvinném a bécsi dombra, ahonnan pazar a kilátás vagy a Kressz Parkba, ahonnan szintén gyönyörűen rálátni a városra. Emellett elmennék vele a Taródi-várba is. Ja, és elvinném a Gázfröccsbe hamburgerezni.
Barni: Alapvetően a természet is gyönyörű, hiszen földrajzilag is jó helyen fekszik Sopron, gondolok itt a soproni hegységre. Aztán a történelmi belvárost mindenképpen, a Tűztoronnyal, az éjszakai fényekkel érdemes megnézni. Kocsmatúrára biztos elvinném, hiszen lépten-nyomon kocsmák vannak, ez körülbelül úgy nézne ki, hogy: Kishordó, Cézár Pince, Gyógygödör, Gázfröccs, Kégli, Bánya, meg persze a bécsi dombnál az amfiteátrum, ahonnan szépen rálátni az éjszakai városra.
Lili: Elvinném Greenbe, ha ott nincs semmi, akkor Kégli, aztán „Smau”, mindenhova benéznénk egy kicsit, mert egyiket se emelném igazán ki.
Kornél: Mindenképpen fontos, hogy milyen típusú embernek kell megmutatnom. A kocsmázós, beülős helyeket kedveli, akkor természetesen a Gázfröccs, Kégli, azonban ha huszonéves, akkor inkább a Green, ami kvázi egyetemi kocsma. Ha nagyon bulizós, akkor viszont a Central Palacet ajánlanám.
Józsi: A Tűztornyot biztosan megmutatnám neki kivilágítva, mennék egy kört vele a Fő téren, hiszen látványosságokból ott nincsen hiány, meg alapból a városba is sétálnék vele egyet. Ha kocsmát kellene választani, akkor a Kégli Kertbe vinném el.

Mi az a városban, ami szerinted egyedinek mondható és mit hiányolsz?

Tamara: Ami egyedinek mondható a városban az tulajdonképpen az, hogy mindenki bunkó mindenkivel és mindenki tud valamit a másik emberről, ami furcsa, mert mostanra már több, mint 60.000 lakos él itt, de „mindenki ismer mindenkit”. Ez, ha nem is pozitívum, de egyedi. A jó tömegközlekedés hiányzik és több kulturális program, ami elsősorban nem csak a gyerekeknek, hanem szélesebb körnek szól, például a huszonéves generációnak. A biciklis közlekedést mindenképpen megemlítem, mert az jól ki lett építve mostanra és a kerékpáros programokat is szeretem, mondjuk abból lehetne több is.
Barni: A gyönyörű történelmi városrészt mondanám, meg a rengeteg kocsmát, amelyek megteremtik ezt a kellemes kocsmai hangulatot. Egyedinek még mindenképpen a már említett Selmeci hagyományokat tartom, ami nagyon ritka és csodás, hogy éltetve van. Amit hiányolok, az leginkább egy hely, ahol olcsón kapom a sört.
Lili: A Gázfröccsöt tudnám kiemelni, hiszen nagyon jó stílusa van, meg ah… Olyan jó kaja van, nagyon bírom! Amit hiányolok, az egy igazi táncolós hely, mivel a legtöbb szórakozóhely csak beülős.
Kornél: Ami mostanság rendkívül jellemző az, hogy rengetegen vagyunk itt, ami elsősorban a jobb munkalehetőség reményében ideköltözött emberek miatt van. Alapvetően Sopronban szerintem minden elérhető, azonban hiányolok egy olyan helyet, ami a fiataloknak biztosít egy olyan szórakozási lehetőséget, ahol nem kifejezetten elektronikus zene szól, hanem élőzenei fellépéseket tudnak fogadni. Ebben nem érzek még túlzsúfoltságot, így nyereséges lehetne, de például kocsmákból rengeteg van.
Józsi: Szerintem a legegyedibb a városban, ami a jelképe is, az a Tűztorony. Amit hiányolok az pedig egy normális szórakozóhely, mivel azt gondolom abból nincsen, és táncos, igazán bulizós események sincsenek.

A kiemelt kép Káldy Márton fotója