Azt már a decemberi Németországban megrendezésre került világbajnokság után tudni lehetett (a válogatott a nyolcaddöntőben kiesett, Magyarország-Franciaország 26-29), Görbicz Anita nem ölti többet magára a címeres mezt. Most az is hivatalossá vált, hogy Győrben, a hollandok elleni Európa-bajnoki selejtező (március 22. 18 óra) előtt köszön el a válogatottól, a szurkolóktól.

Kevés olyan nagy klasszist adott a magyar kézilabda, mint Görbicz Anita. Az ő nevét a sportbarátok szinte az egész világon ismerik, ha máshogy nem, akkor Görbe becenevén emlegetve. Görbicz Anita talpról eleresztett bombái, szélről leadott csavart lövéseivel (az elmúlt években a klubcsapatában (Győri Audi ETO KC) a szélre kényszerült, de ott is extra teljesítményre képes) és káprázatos passzaival (jobbra néz és balra adja a labdát) tele van az internet. A klasszisok fő ismérve, hogy bármikor tudnak váratlant húzni és két kihagyott hetes után odaállnak harmadszor is, majd végül 11 góllal zárják a mérkőzést. Anita mostanában többször hangoztatta, hogy őt zavarja leginkább ha nem úgy megy neki a játék, ahogy szeretné, ahogy a szurkolók megszokták tőle és talán ez is a válogatottság lemondásához vezetett. Jöjjenek a fiatalok, mutassák meg ők mit tudnak. De a válogatott nem csak x gólt veszített vele, hanem egy személyiséget, aki képes volt a fiatalokat motiválni, a csapattársait hajtani és az éppen aktuális edző meghosszabbított kezeként irányítani a pályán. Ahogy ő tud kézilabdázni, ahogy ő érti a játék lényegét, úgy nagyon kevesen. Jó hír a kézilabda rajongóknak, hogy még Győri Audi ETO KC mezben (2019-es idény végéig van szerződése) láthatják őt játszani és remélhetőleg minél több gólt lőni, minél több trófeát, érmet nyerni.

Görbicz Anita 233 mérkőzés és 1111 gól után, csapatkapitányként köszön el a válogatottságtól. Címeres mezben a az eredményei a következők: a 2003 VB ezüst (Horvátországban), 2005 VB bronz (Ororszországban)  és 2004 (Magyarországon),  2012 (Szerbiában) EB bronz, de ért el negyedik és ötödik helyet is olimpián. Négyszer választották be a világbajnokságon az All Star csapatba, 2003-ban, 2005-ben, 2007-ben és 2012-ben, szintén 2005-ben a világ legjobb kézilabdázójának választották, 23 évesen.

A nézők ezentúl csak győri mezben láthatják Görbicz Anitát és a rá oly jellemző gólörömét. (forrás: kisalfold.hu)
Kiemelt kép forrása: Görbicz Anita a női kézilabda világbajnokság selejtezőjében játszott Magyarország – Szlovákia mérkőzésen a debreceni Főnix Csarnokban 2017. június 10-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt