Nincs mese, megint eltelt egy év. 2017 olyan volt, mint egy igazán jól megírt humoros forgatókönyv: meglepetésekből, vicces pillanatokból, meghökkentő eseményekből, number1 számokból, politikai botrányokból, megosztó véleményű filmekből és úgy semmiből sem volt hiány. Ettől sokszínűbb talán már nem is lehetett volna… Az év utolsó napjának alkalmából összeszedtük 2017 legsokatmondóbb és legemlékezetesebb momentumait.

1. Trump beiktatása

Hát igen, jól indult ez év is. Donald Trump még 2016-ban nyerte meg az amerikai választásokat, beiktatási ceremóniájára azonban csak 2017 januárjában került sor. Mit ne mondjak, talán minden idők egyik legmegosztóbb személye áll most az USA élén. A magánéleti botrányairól is elhíresült elnök több olyan cselekedetre is elszánta magát idén, amely jócskán megbotránkoztatta az internet népét. Egyik legérdekesebb akciója a mexikói határon felhúzott fal volt, ami nem meglepő módon rögtön beindította a mémkészítőket fantáziáját. Feltételezéseim szerint Trump nagy Balázs-show rajongó lehetett, ha ilyen pontosan átvette Sebestyén Balázs hírhedt mondatát: “És akkor induljon a fal!”

2. A magyar foci

A franciaországi álom után meredek szabadesés következett. Rá járt a rúd idén a magyar válogatottra, hiszen a nemzetközi porondon elég satnyán szerepelt. Bár sokan reménykedtünk, hogy talán idén megtörténhet a csoda, és a tavalyi sikerekből merítve a magyar foci végre szárnyra kap, ez nem egészen így alakult. Olyannyira nem, hogy az év egyik legmeghökkentőbb eseménye az volt, mikor az andorrai válogatottól kikaptunk. Persze, a mémgyárosok rögtön megragadták az alkalmat, hogy vicces, olykor már túlzásokba eső mémeket készítsenek. Nos, a jövőre nézve csak a legjobbakat kívánhatjuk a magyar focinak!

3. Despacito – őrület

Idén nyáron Luis Fonsi és Daddy Yankee közös száma szinte szétszedte a zenepiacot, a csapból is a Despacito folyt. Ennek meg is lett az eredménye, tulajdonképpen bárki, akinek egy másodpercnyi köze volt a számhoz degeszre kereste magát. Bár a szám pontos szövegét igazán kevesen (szinte senki) ismerik, a ritmus és a latin szöveg már mindenki fülébe beivódott. A Despacito azóta már több mint 4 600 000 000 megtekintésnél jár a legnagyobb videómegosztó portálon, és bátran kijelenthetjük, hogy az év legikonikusabb száma. Csak ne kelljen még egyszer meghallgatnunk!

4. Vicces érettségi

Ki ne emlékezne a dagerrotípiára, a történelem atlasz körül kialakult vitákra, az érdekesen nehéz angol érettségire vagy éppen a meglepő matek és német  feladatokra. Most akkor lehet kronológiát használni vagy nem?! Az új érettségi rendszer és feladatlapok közel olyan átgondoltnak bizonyultak, mint egy Mórickás poénkönyv, nem is beszélve a megoldókulcsról. Persze, a szakmai tárgyakat se kímélték, a kötelező szakmai tárgyból való vizsga bevezetése sem aratott nagy sikert az idén érettségizők körében. Ennek meg is lett az eredménye: diákok tömegével buktak el a szakmai vizsgákon.  Mindenesetre azért csak sikerült a legtöbb diáknak sikeresen leérettségizni, mi pedig kíváncsian várjuk, hogy milyen meglepetéseket tartogat a jövőre érettségizők számára az Oktatási Hivatal!

5. Orbán Viktor beszólásai

Kedves drága miniszterelnökünk idén sem volt kíméletes, ha politikáról volt szó. Amikor már azt hinné az ember, hogy a magyar politika nem tud mélyebbre süllyedni, akkor Viktor bácsi fog egy ásót, és elkezdi maga alatt kaparni a földet. Orbán Viktor idén sem volt könyörületes, durva, nem túl etikus beszólásai, kínos pillanatai bejárták az egész internetet. A Fidelitás halott csecsemős poénjai már csak  a hab volt a tortán. Ha mást nem is, legalább egy jót nevethetünk a magyar politika színvonalán.

 

6. Trónok Harca

A Trónok Harca fanatikusok egyik legszebb pillanata volt az évben, amikor megjelent sorozat hetedik, utolsó előtti évadja. G. R. R. Martin által írt könyvek alapján készült sorozatot szerintem senkinek sem kell bemutatni, ha igen, akkor ő valószínűleg egy másik dimenzióban élt ez elmúlt pár évben. A Stark-Lannister-Targaryen  história idén újabb izgalmakkal folytatódott.  az új évad pedig szerintem senkinek sem okozott csalódást. A történet egyenes tart a végkifejlett felé, azonban sajnos a következő évadig még jócskán várni  kell a rajongóknak. De addig is mit van tenni, hát ideje újranézni az összes évadot! Ne feledjétek: Egy Lannister mindig megfizeti az adósságát!

7. #metoo

#Metoo kampány 2017 októberében az USA-ból indult ki,  és azokat nőket hivatott képviselni, akik szexuális zaklatásokon vagy bármiféle támadásokon estek át életük során. A kampány azóta világméretet öltött, egyre több titkos eset derült ki  többek között magas pozícióban lévő híres emberekről is.  Zaklatott nők folyamatosan nyílnak meg és beszélnek akár több 5-10 éve elkövetett esetekről. A jelenség egyfajta túlfutást is mutat, manapság már mindenkit zaklattak, akire egy férfi valaha egy kacér pillantást is mert vetni.  Ennek ellenére még  mindig intenzív figyelem van a kampány körül, a Google keresőrendszerében az egyik legfelkapottabb fogalommá vált az elmúlt pár hónapban. Hogy hol a @metoo kampány vége és mik a határa, az még továbbra is kérdéses, mindenesetre a jelenség továbbra is megállíthatatlan.

8. Mindenki

Idén- tavalyhoz hasonlóan nagy sikereket értünk el a filmművészet területén. Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje az idei filmpaletta díszcsemetéje. A mindössze alig fél órás film egy általános iskolai kórus és egy gonosz énektanárnő rövid, de annál eseménydúsabb történetét dolgozza fel.  A film 2017-ben  elnyerte a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó Oscar-díjat, ezzel a magyar filmtörténet egyik legsikeresebb rövidfilmjévé avanzsálódott. A rendezőknek és a szereplőknek ezúton is gratulálunk, a magyar filmiparnak a jövőre nézve pedig hasonló sikereket kívánunk!

9.  Vizes VB

Idén nyáron Budapestet érte az a megtiszteltetés, hogy megrendezhette a Vizes Világbajnokságot. Jéé, léteznek olyan olyan sport, amiben magyarok igen is jók. (Spoiler: nem a foci). A magyarországi világbajnokság igazán színvonalasra sikerült, bár mi magyarak nem szerepeltünk a legfényesebben a versenysorozaton, azért ezen esemény mégis óriási mérföldkőnek számított a magyar vizes sportágban. Úszóink, vízilabdázóink rendre nagyon szépen helytálltak a nyári világbajnokságon. Reméljük, hogy a jövőben még sok hasonlóan színvonalas rendezvénynek lehet majd házigazdája kicsiny országunk!

10. Dorina – Buli buli

És végül a személyes kedvencem: Dorina. A 13 éves kalocsai lány, Rostás Dorina Buli buli száma az év egyik legnagyobb magyar  “slágere” volt.  A dal alapkoncepciója egyszerű: Dorina kettest kapott a matekdogájára, amit ha nem javít ki, akkor nem mehet hétvégén bulizni. Láss csodát, Dorina egész héten matekozik és négyest kap, jöhet a buli, nem kell túlragozni a dolgokat.  A DikhTV sztárcsemetéje elmondása szerint mindig igyekszik dalaiban egyfajta közösségi üzenetet átadni. (Lásd. kettes az rossz, ki kell javítani) A fiatal tehetség művészete korához képest erősen kiforrott: dalszövegeiben visszatérő motívumokat is felhasznált mint pl. matekdolgozat, buli, megrázás. Nem meglepő módon Dorinának olyannyira bejött a hírnév, hogy a napokban már negyedik videóját osztotta meg a YouTube-on  Bulizási címmel. A lány mindenesetre megállíthatatlan,  többen “szupersztárnak” tartják, saját édesanyja szerint is színpadra termett. Vigyázat nemzetközi zenepiac, jövőre érkezik Dorina!