Steffel Csaba szakács, az Őrülten Jó Ételek gasztroblog szerzője. A szombathelyi AGORA-Művelődési és Sportház új közösségi élményt kínál: főzés és tanulás a szakma legjavával. A #HasTag gasztroshow egy sikeres, hagyományteremtő kezdeményezésnek látszik.

Az estnek ha lett volna mottója, talán ez lett volna: könnyedén, fantáziával. Steffel Csaba ugyanis négyféle főételt és egy desszertet készített el nagyon rövid idő alatt és pénztárcakímélő alapanyagokkal. A négy főételben ugyanis három alapvető alapanyag szerepelt, ez volt bennük a közös: zöldborsó, csirkemell és gépsonka. A közös alapozás ellenére azonban mégis különböző tájakra repítettek minket a fogások: meglátogattuk a mexikói konyhát, a görögbe is belekóstoltunk, aztán a csipetnyi tárkony a mama konyháját, a göngyölt hús pedig a karácsonyi terített asztalt rajzolta a gőzfelhők közé.

A blogger-szakács jó tanácsokkal is bőven ellátta az aktív társaságot. Egyik recept sem kőbe vésett alaptörvény. Merjünk bátrak lenni, mikor fakanál van a kezünkben, hiszen ahány ház, annyi szokás – nem egy receptkönyvre kell alapozni a családi asztal ízlésvilágát. Az ő receptjei igazán az “ízlés szerint” vonalra alapoznak, hiszen sokkal izgalmasabb, ha mindenki ugyanazt főzi, ám mégis máshogy. Ezért a trükk: az ételnek csak a végén adunk a nevet.

A közönség csupán addig volt passzív, amíg Csaba bemutatkozott, aztán lehetett jönni aprítani, szeletelni, bárki kaphatott kötényt is, a hölgyek igazi háziasszonyként viselkedtek itt is, mintha csak otthon lennének. Többen jegyzetelték a praktikákat is: meddig jó sütni a csirkemellet, az olaj vagy a zsír a tuti, melegítjük-e az olívát, előbb a hagyma, vagy a hús.

A négyféle fogásról pedig testközelből tudunk nyilatkozni, ugyanis mindent megkóstoltunk. Személyes kedvencnek az utolsó, tárkonyos-mustáros-tejszínes csirkét választottuk pirított-sonkás fokhagymás rizzsel. A hihetetlenül krémes öntetre nem lehet nemet mondani.

Desszertként pedig egy elképesztően egyszerű sütemény készült Horváth Zoltán, az AGORA rendezvényszervezőjének közreműködésével. Zoli, mint mondta: nem mozog otthonosan a konyhában, azonban a sütemény elkészítése közben ő is rájött – mindez nem is olyan bonyolult. Az őzgerincformába erdei gyümölcsös joghurt és babapiskóta került: rétegezve. Aztán irány a hűtő, és amíg a négyféle fogás elkopott, a tányérok jófajta szimfonikus estet komponáltak a kocogásukkal, szelhetőre dermedt a könnyed joghurtos csoda.

Az esemény a nagy sikerre való tekintettel sorozatra duzzadt: a második alkalommal, november 20-án 17:30-tól Papp-Felber Anita, a Gazt-evő blog szerzője és Kalmár Dóri szakács, a Konyhafőnök című műsor korábbi szereplője chilis ketchupot, valamint a következő menüt készítik el: lassan sült báránycomb házi ciabattában feta sajttal, chilis ketchuppal és mentás joghurttal, rozmaringos édesburgonya hasábokkal.


Lutor Katalin galériája