„Buborékban élünk. (…) Nyugi. Az ARC is csak egy buborék. De ha hozod a buborékod, még nagyobbra fújhatjuk. Világ buborékjai, egyesüljetek!”

A 22. ARC Közérzeti Pályázat és Kiállítás idén a buborékokról szólt. Mindenki megmutathatta a saját buborékját, amiben él, amit saját magának fúj, amit szeret, amin tud másokkal is osztozkodni. Az újbudai Bikás park harmadszorra adott helyet a szabadtéri kiállításnak. A pályázatra 800 pályamű érkezett, amelyeket a 18 tagú zsűri értékelt. A díjakat nyilvános megnyitón adták át, melyen Karácsony Gergely főpolgármester, László Imre, Újbuda polgármestere és Barabás Richárd alpolgármester is köszöntőt mondott.

Mi is az az ARC?

2000 óta rendezik meg az ARC Közérzeti Pályázatot és állítják ki a legjobb pályaműveket. Az ARC a kreativitásról szól, és bárki megmutathatja, mi foglalkoztatja éppen. A kiállított plakátok különböző aktuális témákat dolgoznak fel, melyek a társadalmat érintő problémákat mutatják be, legtöbbször valamilyen humoros, ironikus köntösbe bújtatva őket. A minden évben ingyenesen látogatható kiállítás az egyik legnépszerűbb esemény a város lakóinak körében. Megtekintése tökéletes program lehet családdal, barátokkal, házi kedvencekkel, vagy akár egyedül is. Az egyedi plakátok egyszerre szórakoztatóak és elgondolkodtatóak, jól reprezentálják a világot, amiben élünk. Mindenki megtalálhatja a maga alkotását, azt, amivel a leginkább azonosulni tud, illetve azokat is, amelyek nem az egyént, hanem a társadalmunkat és a hétköznapokban felmerülő problémákat érintik.

Ilyen volt az idei ARC

„Világ buborékjai, egyesüljetek!” – Így szól a 22. ARC szlogenje. A téma a buborékok, amikben élünk, mert mindenkinek megvan a saját buborékja, de sokszor nem mutatjuk meg egymásnak azokat, vagy csak negatívan állunk a másikéhoz. Viszont miért ne nyithatnánk egymás felé, még akkor is, ha ellentétesek vagyunk? Hisz mindenki más, mindenki máshogyan gondolkodik, máshogy látja a világot, de ha meghallgatjuk egymást, létrehozhatunk közösen egy nagy buborékot. Nyissunk, alkossunk, ne ítéljünk; figyeljünk egymásra!

Ami pedig a kiállított plakátokat illeti, képileg is valóban sok helyen jelent meg a buborék motívuma. Az alkotók különböző aktuális témákat dolgoztak fel, kendőzetlenül mutatták be a Magyarországot és a társadalmunkat érintő nehézségeket. Több olyan politikai témájú mű is volt, amelyeken politikusaink jelentek meg kiparodizálva, humorosan ábrázolva. Emellett téma volt az elszegényedés, az infláció, az egyre inkább emelkedő árak, a környezetszennyezés és a világunk pusztítása/pusztulása. Aktuális közéleti beszédtémák, elégedetlenség, kiábrándultság, mindez humorosan, kreatívan feldolgozva.

Idén több olyan plakát is volt, aminek az volt a célja, hogy a látogatók egészítsék ki, írjanak rá tollal/filccel, vagy ragasszanak rá bármit. Kreatív megoldások születtek ezeknél is, sokan adtak hangot például a félelmeiknek, fejezték ki röviden véleményüket, vagy rajzoltak valami humorosat.

Így történt a díjazás

A legjobb alkotásnak járó díjat Hamvas Bella Sötét van című műve kapta, második lett Csóti Rebeka Élünk, mint hal a vízben című alkotása, harmadik helyezett pedig Szegfű Liliána Boldog pedagógusok napját című képe kapta. A Borz díjat – amit a legkedélyborzolóbb mű kap – Kékesi Dóra, Balogh Bianka, Bódi Zsófia, Dózsa Ivett, Égner Enikő, Herczeg Lilla, Tóth Blanka …már a spájzban vannak című képnek ítélték. Budapest különdíját Pétery Dorottya kapta Az év színe 2040 című munkájáért, de Újbuda különdíját is szintén neki ítélte a zsűri az alapján, hogy egy fontos társadalmi kérdésre progresszív módon reflektált. Újbuda kultúráért felelős alpolgármestere, Barabás Richárd különdíját Révész Pál és molga Metszet című pályaműve kapta. A Hammer Agency különdíját Szücs János Át a hídon című pályamunkája nyerte, amiért marketing szempontból világszínvonalú megoldást nyújtott. A 18 tagú szakmai zsűrin kívül maga a közönség is zsűrizett, ugyanis az ARC honlapján bárki leadhatta voksát a neki tetsző alkotásokra.

A további alkotások megtekinthetőek az arcmagazin.hu weboldalán.

Források: 24.hu, index.hu, media1.hu

 

Kiemelt kép: Szücs János Át a hídon című pályamunkája (forrás: marketing.hu)