A magyar sajtó napján, március 15-én sok éve hagyománnyá vált Sajtófotó kiállítást rendeznek Szombathelyen. Immáron a nyolcadik tárlatnak adott helyet a Savaria Filmszínház fogadótere.

A fotózás csupán egy pillanat, viszont ebben a pillanatban egy egész történet van – mondja dr. Puskás Tivadar Szombathely Megyei Jogú Város Polgármestere nyitóbeszédében. A sajtó napját ünnepeljük ilyenkor, s mi szombathelyiek talán egy kicsivel ennél többet is. Azokat az alázatos művészeket, akik nap mint nap tájékoztatnak minket arról, mi történik a megyében, a városban. Az ő szemükön keresztül látunk mi mindent. S számukra nincs nappal, nincs éjszaka, nincs napsütés, nincs vihar, nincs hétköznap, de ünnepnap sem. Olyanok, akárcsak a mentőállomás szolgálatkész hősei: bármikor felkészülten útnak indulnak.

A pályázatra több, mint 140 fotó érkezett be, ebből 63 került ki a zsűri döntése alapján, melynek elnöke Benkő Sándor MÚOSZ-nagydíjas fotográfus volt. Büszkén nézhet körbe fotós és kíváncsi néző ebben a falakkal burkolt térben. “Színes képek közt kis világokat” látni most. És ez egy napon mind valóság volt, most pedig a végtelen időé. A fotográfusok jó kapcsolatot ápolnak egymással – sajtótól függetlenül is, egymás vállát paskolja mind a díjátvétel után. Fürkészve keresik kinek gratulálhatnak. Ezt egyszerűen jó beszívni, s még jobb velük dolgozni. Szavakat adni csodás alkotásaikhoz.

Angyal László emlékét őrzi ez a kiállítás – egykoron ő alapította. Most nyolcadik éve nyitják meg, és sok kiállító neve már az első alkalommal is a listára került. Idén először az Angyal László-emlékdíj is átadásra került, ráadásul kettő is. A díjat a nemrég elbúcsúztatott kommunikációs vezető leánya Angyal Réka adta át. A bronz kisplasztika Veres Gábor alkotása.

A díjazottak névsora:

Nagy Jácint (Vas Népe) – Jégvirág című fotója Hír, közélet kategóriában és Sürgősségi betegszállítás című fotója külön elismerésben részesült Sport kategóriában
Büki László (Vaskarika.hu) – Szellemtánc című fotója Kultúra, művészet kategóriában
Bonyhádi Zoltán (Nyugat.hu) – Célbaérés című fotója Sport kategóriában
Mészáros Zsolt (Nyugat.hu volt munkatársa) – Mártír című fotója Városkép kategóriában
Czika László – Csillag Tünde című fotója Sport kategóriában külön elismerésben részesült
Vágvölgyi Bálint (Nyugat.hu) – Fellépés előtt című fotója Angyal László-emlékdíjat kapott
Benkő Sándor (Szombathelyi Médiaközpont) – Angyal László-emlékdíjat vehetett át

Minden díjazottnak és kiállítónak gratulál az f21.hu csapata! A kiállítás március 31-éig tekinthető meg az Agora Savaria Filmszínház aulájában.