Olvasóink közül biztosan sokaknak ismerősek lesznek a következő nyalánkságok, hiszen nem is olyan régen ezek gyermekkorunk meghatározó finomságai voltak. Mára azonban kimentek a divatból, sokkal kevesebb figyelmet kapnak. Ezekből készítettünk egy tízes válogatást. Gyertek, nosztalgiázzatok velünk!

1. Maci kávé

Ez, a jellegzetes kávé ízű koffeinmentes ital talán mindenkinek ismerős. Ha éppen nem kakaót ittunk, vagy csak csatlakozni akartunk a kávézó felnőttekhez, akkor gyakran választottuk ezt a lehetőséget. Kicsit mi is felnőttesnek, komolynak gondolhattuk magunkat és mindemellett nagyon finom volt. Néha ma is találni a boltok polcain, ám egy időben teljesen eltűnt a piacról.

 

2. Golyórágó

Szintén gyermekkorunk egyik nagy kedvence volt. Annak ellenére, hogy az íze pár perc alatt elmegy, nagyon kedvelt volt a gyerekek körében. De miért is ne lenne? Hiszen nagy színes gömbökről beszélünk, amiket meg lehet enni és egy ideig még finom is. Az már csak a ráadás volt, hogy micsoda versenyeket lehetett rendezni, hogy ki fújja belőle a nagyobb lufit, vagy egyáltalán mennyit lehet belőle egyszerre összerágni.

3. Pattogós cukor

Ez sem maradhat le a listáról, hiszen ez is egy olyan mulatságos édesség volt, amit legalább egyszer minden gyerek kipróbált. Tudjátok, ez az a cukorka, amit a szádba veszel és pezseg, pattog, nagyon vicces hangokat ad. Később aztán különböző csokikba is beletették az élmény kedvéért.

4. PEZ cukor

Egy újabb hatalmas őrület a ’90-es évekből, a PEZ cukor, pontosabban a PEZ cukor adagolója mindenféle figurákban. Komolyan, tegye fel a kezét, aki az ezredforduló előtt született és nem volt legalább egy ilyen figurás tartója! Egy kis érdekesség: egész Európát Magyarország látja el ezzel az édességgel.

5. Kapucíner, Bohóc, Szamba, Lottó stb.

A listán talán a legmegosztóbb édességek közé tartozik ez a termékcsalád. Mindenki kóstolta, többször is, ám sokan mégsem szeretik őket. Alapvetően magyar gyártmányokról beszélünk, így a világon csakis a magyar gyerekeknek volt lehetősége ilyenen felnőni.

6. Cigirágó

A listán a második rágófajta, minőségre hasonlítanak is, ám funkciójuk eltérő. Ugyanis a cigirágónak nem volt más feladata, mint pár percre menővé tenni az azt fogyasztó gyereket. Tulajdonképpen nincs szó másról, mint egy rágóról, amit cigi alakúra és csomagolásban arra hasonlítóra csináltak meg. Az igazán jó cigirágót ráadásul fogyasztás és kicsomagolás előtt, ha megfújtuk, valamilyen fehér por szállt ki, mintha füstölne.

7. Téli fagyi

Szintén egy mindenki által jól ismert íz. A tölcsér és a benne lévő csokis töltelék. Talán különösebb kommentár nem is kell hozzá, a neve mindent elárul. Édesség hidegebb időkre is.

8. Kojak

A Kojak nyalóka, ami a filmes karakterről kapta a nevét, szintén a régebbi idők gyerekeinek volt a kedvence. A híres sorozatban a nyomozó és a színész egyaránt próbált leszokni a dohányzásról, ezért pótcselekvésként nyalókázott. Egy csokiba mártott vanília ízű keménycukor volt tulajdonképpen az egész, mégis nagyon finom volt.

9. Dianás cukor

A mentolos ízű, alkoholos cukor a nagymama szekrényéből, nem más, mint a Dianás cukor. Gyerekeknek azonban nem igazán ajánlott, ugyanis a csokibevonat alatt sósborszesz található.

10. Zizi

A listát ezzel a gyümölcsízű rizspehellyel zárjuk, amit biztosan sokan ugyanolyan előszeretettel fogyasztottak, mint én, amikor gyerekként két pofára tömtem a színes cukorkákat.

 

Megállapíthatjuk tehát, hogy a 21. században sokkal nagyobb a választék, talán a modernebb termékek minősége is jobb, mégis boldogan, nosztalgiázva emlékszünk vissza gyerekkorunk finomságaira, hiszen nem is volt az olyan rossz!

Jó tanács: ha a cikk hatására megkívántátok volna ezeket a csodás édességeket, akkor az edessegek.hu oldalán akár meg is rendelheted őket és visszatérhetsz a gyermekkori ízekhez.