A világon rengeteg ember van, aki valamilyen fogyatékossággal él. Számukra a mindennapok kihívásai sokkal többször jelentkeznek, és küzdeniük kell az átlag ember számára apró-cseprőnek tűnő dolgokért is. Azonban közülük is nagyon sokan kiemelkedtek a skatulyákból. Tudtátok-e például, hogy Roosevelt elnök mozgássérült volt, a briliáns hangú Stevie Wonder vak, Beethoven élete végén pedig siket, valamint a csodálatos elmével megáldott Einstein autista? Ezeknek az embereknek sikerült olyan maradandót alkotni, hogy még mai napig is a köztudat szerves részeit képezik. Cikkemben a teljesség igénye nélkül mutatok be néhány olyan magyar fogyatékkal élő személyt, akik kitartásukkal megmutatták, hogy teljes értékű életet lehet élni, bármit is gördítsen az élet eléjük.


Hozleiter Fanny

Fannit a köztudatban mindenki Mosolyka néven ismeri, így én is így hivatkozom rá. 15 éves korában akadt rá arra a bizonyos dossziéra, ami az ő kórtörténetét rejtette. Ekkor derült ki számára, hogy egy gyógyíthatatlan betegségben szenved, és tulajdonképp életének több mint a felét már le is élte, mert az izomsorvadásos betegeknek az orvosok 18 éves korig jósolják az életet. Ezt megcáfolva Mosolyka idén ünnepli 30. születésnapját. Hatalmas életereje és akarása mindenkit lenyűgöz. Kiadott két könyvet, melyben megdöbbentő őszinteséggel ír az életéről. Több díjat is besöpört, a könyvei és blogja is elismert lett az országban. Az évek során pedig megtalálta párját Sándort, akivel összeházasodtak, és a Balatonon élnek. Mosolyka járja az országot és motivációs előadásokat tart, melyben mesél életének nehézségeiről, és ezzel együtt arról, hogy egy mosoly mennyire könnyen át is tudja lendíteni az akadályokon. Mottója: “majd helyett most.” PillanatCsillag címmel pedig kisfilmet szeretne forgatni életéből.

Mosolyka és szerelme. Forrás: rcnews.hu

Weisz Fanni

Weisz Fannit a 2011-es évben szépségkirálynőnek választották. Fanni siket, azonban ez értékeiből és szépségéből szikrányit sem von le. Többször is volt az Év embere díj nyertese. Szülővárosának, Pécs városának arca. Rengeteget jótékonykodik, esélyegyenlőségi aktivista. Sajtószóvivő, az Afrikai-Magyar Egyesületnél, amely a hátrányos helyzetű embereket segíti. 2013-ban a Vodafone angyala is volt, ekkor tartott iskolákban érzékenyítő előadásokat. Az évek során szerepelt a Jóban rosszban című sorozatban, valamint az M1 csatornáján műsorvezetőként is tündökölt az Ég, föld, férfi, nő című műsorban. 2011-ben, az akkori párjának, a Dirty slippers frontemberének szerepelt a videoklipjében. A dalt hozzá írta, Hang vagy jel címmel jelent meg. 2015-ben megjelenik könyve Hallatlan vakáció címmel. Saját márkája van, Meringue néven, amelyet barátnőivel közösen tervezett. A 2015-ös Milánói Világkiállításon Magyarországot képviselte. Mindezek mellett pedig úgy tűnik megtalálta a szerelmet is, Hajmásy Péter kosárlabdázó mellett. 2016-ban pedig már az eljegyzés is megtörtént.

Weisz Fanni. Forrás: 24.hu

Tánczos “Steve” István

“Steve” Magyarországon és a határon túl is igen népszerű, Ismerős arcok zenekar szaxofonosa. Bár látássérült, ez magával ragadó játékában nem látszik. Steve, ahogy a zenekarban is nevezik születésétől fogva vak, mert koraszülött volt. A zene iránti szeretete már egészen gyerekkorában megmutatkozott. A vakok életében nagyon fontosak a hangok, így mindenféle zene illetve hangforrás iránt nagy érdeklődéssel volt. A nagypapájától 7 éves korában kapott egy szájharmonikát, amin röpke pár óra alatt tanult meg játszani. A szaxofon iránti szerelmére egy jazz dal hallgatása közben döbbent rá. Mivel szegény családból származott a hangszerre sokat kellett várnia, de később önerőből vásárolta meg magának. Zenei iskolába járt, elvégezte a jazz tanszakot. A kezdeti amatőr bandák után az első híres zenekara a $texas, később pedig a  Benkő Zsolt and The Blues Rivers volt. 2003-tól az Ismerős Arcokkal is járt fellépni, mint vendégzenész. 2011-ben pedig egy koncerten kérdezték meg tőle, hogy szeretne-e hivatalosan is a banda szaxofonosa lenni. Egyik legnagyobb példaképe a rock zene meghatározó alakja, a Skorpió és Dinamit zenekarokból ismert Papp Gyula, akivel már volt szerencséje együtt dolgozni. Nyerges Attila, az Ismerős Arcok frontembere írt Steve-ről egy dalt. A 2012-ben megjelenő albumon debütált, Szívemben tudlak címmel. Különlegessége, hogy maga Tánczos is énekel a dalban, nemcsak szaxofonozik. Mindezen sikerek mellett boldog családban él, két gyermekével és feleségével. Nem túlzás azt állítani, hogy Steve életét a család és a zene teszi teljessé.

Steve. Forrás: felvidek.ma

Ez a 3 ember bemutatása csupán csak töredék volt a sikereket elért, valamilyen fogyatékkal élő személyek között. Azonban, úgy gondolom, hogy kitartásuk, és elért sikereik útmutató lehet sok ember számára. Valamint célként mutathatja az ő életútjuk, hogy merjünk nagyot álmodni, és mindazért harcolni is