Vasárnap pedig ünnepeljétek meg az Úr napját pihenéssel… ezt mondhatta volna valaki, de nem mondta, viszont igaz, és mi így is cselekedtünk. A Művészetek Völgye harmadik napját sok sziesztával, időnyerővel és eszement muzsikával köszöntöttük, és végre lelepleztük a Momentán titkát: hogy jó.

Prehistória

Amióta ide járok, általában úgy szokott alakulni a heti helyzet, hogy ha nem is egyedül jövök, de nincs állandó fesztiváltársam. Szerencsés vagyok, mert sajtósként mindig akad remek társaságom az íróink és fotósaink köréből, ők a biztos pont, akikhez mindig lehet fordulni legalább egy patakparti „munkaebéd”, egy elsősoros „munkakoncert”, esetleg egy sürgős „míting” erejéig. Ettől a szuper alkalmi társaságtól eltekintve a nap nagy részében magam vagyok itt, aminek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Egyedül bóklászva sokkal inkább vagyok olyan helyzetekre utalva, amelyek csupa új ismerősöket, barátokat, szerelmeket kapcsolnak a helytörténetemhez. Ilyenkor szoktam ismeretlen zenekarokat találni, olyan előadókat, aprócska programalpontokat, amikre csapatostul nem ülnénk be, mert valószínűleg nem mindenkinek lenne kedve párkapcsolati tanácsokról vagy erdélyi gasztronómiáról hallani, pedig talán érdemes. Miért csinálom akkor most ezt, hogy másokkal jöttem magam helyett? Mert a bolyongásoknak mind ez a végcélja: olyan barátokat és szerelmet találni, akikkel minden más élvezetesebb lesz, és végtére is meg lehet mondani a barátoknak és szerelemnek, hogy figyi, most én megnézném ezt az ismeretlen illetőt, aki erről a fura témáról beszél, majd találkozunk.

művészetek völgye
Művészetek Völgye 3. nap életkép (Fotó: Káldy Márton)

Mi fér bele egy vásár-napba?

Hát egy vásár! Vasárnaponként (és szombaton is) elérhető egy alternatív kis Kapolcs káptalantóti határában: a Liliomkert. Akit a hétvégi tumultus űzne át ide, inkább ne jöjjön, mert hatalmas a tömeg, viszont intenzív kapszulaélmény, rengeteg régiség, százféle helyi sütemény és gyümölcs, ebédnek való isteni vasalt szendvics, vad- és halételek, jó borok várnak. Pont egy kellemes délelőtti kiruccanás, ami megágyaz egy lusta kis balatonparti levezetésnek: a legközelebb Badacsonytomaj és Badacsony központi strandja vannak, szabadstrandot legközelebb Balatongyörökön találunk. Nekünk a badacsonyi állt kézre, a vízhőmérséklet tökéletes egy sikoltozós fürdéshez és illetlenül hosszú kiheveréséhez, mielőtt a délutáni Művészetek Völgye beindult volna.

Momentán Kapolcson vagyunk

Teljesen véletlen, hogy minden preferált program megint Kapolcson volt. Éreztünk némi csábítást a Carson Coma felől, ami Taliándörögdön lett volna, de olyan sokan préselték fel magukat a Csiguszokra, hogy a sors és más kegyelméből inkább rávettük magunkat, hogy helyet vadásszunk a Momentán Udvarban.

Számos próbálozásom volt az utóbbi években, hogy végignézzek a Momentánban egy-egy előadást, de mindeddig állandó kudarccal sétáltam ki, annyira tömve volt az udvar. Valaki elhintette azt a zseniális gondolatot, hogy időben kell menni, hogy helyet szerezzünk, na ez nem jött össze, viszont fürtökben lógva helyekről hála az égnek sikerült megnézni Tari Annamária és a Momentán Társulat közös előadását. Ebből kiderült, hogy azért nem lehet helyet szerezni és azért vannak már jóformán bérelt székei a nézőknek, mert rendkívül jó, szórakoztató, tartalmas műsoraik vannak, ahonnan egyszerűen hiba felállni és mást keresni. Ugyanitt esténként komoly méretű buli található, a populárisabb muzsikák kedvelőinek törzshely.

művészetek völgye
Művészetek Völgye 3. nap életkép (Fotó: Stamler Emma)

Hermione Granger engedélye

Bizony, ez kell hozzá, hogy a vasárnapi programot kimaxoljuk: egy időnyerő. Egyszerre indult három csodás csábítás: a Mörk, az Elefánt és az Intim Torna Illegál. Úgy hoztuk össze, hogy arra Hermione is büszke lenne: egy kis andalító Elefánt (ez mondjuk így furán hangzik, pedig az, moméslányok és moméssrácok és Csabi macinacija abszolúte andalítóak) aperitifnek, a Mörk főétel tigrisfelfújttal, és szülinapi szendviccsel és hazafelé desszertként egy kis ITI. A Mörk dolgosan töltötte az elmúlt időszakot, új számot is kaptunk a koncerthez, ami tudjátok, hogy miért extraordinaire? Amíg másnál egy új szám három perces élvezet a hallgatónak, náluk negyed-eszement-órára jók vagyunk ugyanezzel.

Hovatovább Völgy

A hétfő mindig csendesebb nap, a hétvégi szabadnaposok hazatérnek, egy kicsit szellősödnek a terek, a programot is ehhez igazították: este lesz egy Kiscsillag és Margaret Island, napközben workshopok, Poket-udvar, csupa egyelőre ismeretlen mulatság és remélhetőleg istenes mennyiségű heverészés. Szeretettel kívánok jó szórakozást mindenkinek, aki ellátogat a hétfői Völgybe, és ne hozzatok tundrabugyit, már nincs rá szükség.

Stamler Emma galériája

Káldy Márton galériája