1. A természet ereje, Doha, Katar

Lorenzo Quinn

forrás: brightside.me
forrás: brightside.me

Lorenzo Quinn, a nagyszerű olasz szobrász alkotása. Az anyatermészetet ábrázolja, amint erős nőként a bolygót forgatja körbe-körbe. Ez a változat némileg egyedi, viszont több “testvére” is van a világon elszórva, mint például Angliában, az USA-ban, Monacoban és Szingapúrban.


2. A költő: Mihai Eminescu, Onesti, Romania

forrás: brightside.me
forrás: brightside.me

Mihai Eminescu a román és moldáv irodalom egyik legjelentősebb és nemzetközileg a legjobban elismert költője. Ezzel a szoborral előtte tisztelegnek Onesti városában. Különösen akkor csodálatos látvány, ha naplementekor tekintünk át a szokatlan, de annál ötletesebb remekművön.


3. Mustang Las Colinas, Irving, USA

Robert Glen

forrás: brightside.me
forrás: brightside.me

A szobor egy csoport vad musztángot ábrázol, ahogy átkelnek a gránit patakon. Az ötlet alapvetően az amerikai történelmi múltra utal, mintha kicsit visszamehetnénk az időben és a mostani aszfaltos utcák és égig érő épületek helyén még a régi szabad mezők állnának. Ez különösen fontos Texas államban, hiszen számukra alapvető fontosságú az emberi szabadság és független életstílus.


4. Expansion, USA

Paige Bradley

forrás: brightside.me
forrás: brightside.me

Ezt a fantasztikus szobrot akár a modern művészet egyik csúcspontjának, csodájának is tekinthetnénk. A készítője, Page Bradley a modern szobrászat egyik, ha nem a legkiemelkedőbb alakja. Ő általában hagyja, hogy a művei kényszerítsék a befogadót gondolkodásra. Adjanak ők maguk történetet és értelmet a szobornak. Például ha ezt a New York-i magángyűjteménybe tartozó művet vesszük, címének szó szerinti fordítása: Terjeszkedés. A készítő elmondása szerint egy új szemszögből szerette volna megmutatni az emberi ábrázolást, ahogy térben előtűnik a belső világ és az érzelmek. De ennél többet nem is tudunk, talán nem is kell tudnunk a szoborról, hiszen pont ez az, adjunk hozzá mi, legyen tőlünk, befogadóktól egyedi és több ez a műalkotás!..


5. Az névtelen gyalogosok, Wroclaw, Lengyelország

Jerzy Kalina

forrás: brightside.me
forrás: brightside.me

Lengyelország – kétségtelenül – rengeteg dolgon ment át. Ezek a bronz szobrok azoknak az embereknek állít emléket, akik az éj leple alatt eltűntek (nemkívánatossá váltak) a lengyelországi statárium bevezetése (1981. december 13.) után.


6. Víziló, Taipei, Taiwan

forrás: brightside.me
forrás: brightside.me

A szoborcsoport a Taipei-i Állatkertben található. Célja, hogy emlékeztesse az embereket mennyire beszűkítik az állatok életterét.


7. Cipők a Duna-parton, Budapest, MAGYARORSZÁG

Szellemi alkotója Can Togay filmrendező, társalkotója Pauer Gyula Kossuth-díjas szobrászművész.

A külföldi média által is gyakran népszerűsített kompozíció a Duna partján, a Steindl Imre utca közelében áll. Az 1944-45 során a Nyilaskeresztes Párt pribékjei által ártatlanul a Dunába lőtt magyar zsidóknak állít maradandó emléket. Az általában tömegesen végrehajtott kivégzések során az áldozatokat arra kényszerítették, hogy sorba rendezve álljanak a Duna partján, majd (jobb esetben tarkólövéssel) a Dunába lőtték őket. Az emlékmű három pontján is kovácsoltvas tábla hirdeti: “A nyilaskeresztes fegyveresek által Dunába lőtt áldozatok emlékére állíttatott 2005. április 16-án.” Az emlékmű helye szimbolikus, hiszen a budapesti Duna-part szinte minden pontjáról megtörtént, hogy zsidókat lőttek a Dunába, különösen a Margit-sziget északi része felőli oldalon.


8. Freedom, Philadelphia, USA

Zenos Frudakis

forrás: brightside.me
forrás: brightside.me

“A harc a szabadság megvalósításáért kreatív formában” – Zenos Frudakis. A bronzalkotás bemutatja, hogy van lehetősége az embernek elszakadni a szürke, névtelen tömegből.


9. Az első generáció, Szingapúr

Chong Fah Cheong

forrás: brightside.me
forrás: brightside.me

Az első generáció című szobor az “Emberfolyó” szoborcsoport egyik része. Ezek a műalkotások Szingapúr történelmét mutatják be apró fejezetenként.


10. 1000 szék a zsidóknak, Krakow, Poland

forrás: brightside.me
forrás: brightside.me

A szoborkompozícióban 33 vasszék szerepel az egykori gettó helyén és 37 a tér és a villamosmegálló szélén. Ezekkel a holokauszt áldozatainak állítanak emléket. Az üres székek arra utalnak, hogy mindenki lehet áldozat…


11. Lazac Szobor, Portland, USA

Keith Jellum

forrás: brightside.me
forrás: brightside.me

Ez az Oregon állambeli(egyébként több épületen is látható) hatalmas méretű lazac olyan hatást kelt mintha átúszna a falon. A lazachalászat a helyiek egyik legfontosabb megélhetési forrása volt a történelemben és máig nagy szerepet játszik az életükben, így nem csoda, hogy számukra a lazac az egyik legnagyobb tiszteletben tartott állat.


12. Lions on Guard, London, Anglia

Kendra Haste

Forrás: brightside.me
Forrás: brightside.me

Kendra Haste szobrászművész technikája roppant egyedülálló. Több ezer, nagyon vékony fekete és szürke drótdarabból állítja össze műveit, melyek annak ellenére, hogy gyenge szálakból készülnek, roppant stabil kompozíciót alkotnak. Egyrészről ez azt szimbolizálja, hogy összetartással sok kis ember is nagyot tud alkotni, másrészről pedig mint köztudott Anglia szent állata és őrzője az oroszlán.


13. Maman Spider Sculpture, Tokió, Japán

Louise Bourgeois

Forrás: brightside.me
Forrás: brightside.me

Ez az 1999-es monumentális pókszobor bronzból, rozsdamentes acélból és márványból készült. Nagyjából 9 méter magas és 10 méter széles. Készítője elég megrendítően annyit mondott a szoborról, hogy “Ez a pók ‘óda’ édesanyámnak, mivel ő volt a legjobb barátom, és mindig szőtt mint egy pók, ha egy szövetről, ha az életemről volt szó…” 


14. The Kelpies, Skócia

Andy Scott

Forrás: brightside.me
Forrás: brightside.me

Ismét egy elképesztően hatalmas szobor. A lófejek nagyjából 30 méter magasak és mint a legó, apró, kb fél-1 méteres darabokból állnak össze. Nem csoda tehát, hogy hét éven keresztül épült és egy egész munkacsoport dolgozott Andy Scott tervei alapján. A művet a Skóciában szimbólummá váló lovas munkák, hagyományok ihlették, melyekben mindig kemény munkára voltak fogva az állatok. Ezzel a szoborral a dolgozó lovak előtt tisztelegnek, lényegében megköszönik nekik az évszázadok munkáit, hiszen a gépek előtt szinte semmire nem mentek volna nélkülük  az emberek.


15. Út a szabadsághoz, Vilnius, Litvánia

Tadas Gutauskas

Forrás: brightside.me
Forrás: brightside.me

A szoborral a húsz éve történt litván “rendszerváltásra” emlékeznek, melynek nyomai még mindig megvannak az államban, hiszen azóta is azon dolgoznak, hogy helyreállítsák a rendszert. A műalkotás célja, hogy emlékeztesse az embereket a szabadságukra és, hogy létezik még függetlenség, csak küzdeni kell érte.


16. Out of Order, Kingston upon Thames, Egyesült Királyság

David Match

Forrás: brightside.me
Forrás: brightside.me

Az Egyesült Királyság egyik legnagyobb szimbóluma a K6-os, piros telefonfülke. Ha esetleg Londonra gondolunk, kinek ne jutnának eszébe az utcákon guruló emeletes buszok, fekete taxik és ezek a jó öreg telefonfülkék… Telis-tele  sztereotípiával – sajnos ma már csak ezt tudjuk mondani – hiszen nagy részük eltűnt az utcákról. Ahogy fejlődik a világ, már nincs szükség telefonfülkékre. Igazából csak néhány darabot hagynak kint, azokat is azért, hogy a turistáknak legyen hol fényképeket készíteni. Pont ez a témája a szobornak, mely 12 ilyen telefonfülkéből áll, és a dominó szerű dőlés az egy újabb kor végét szimbolizálja.


17. Pair of Dragons in Love, Varna, Bulgária

Darin Lazarov

Forrás: brightside.me
Forrás: brightside.me

Talán azt is írhattam volna, hogy 16+1, mivel ennek a szobornak különösebb jelentősége, története, háttere nincs. Pusztán annyi volt a készítő célja, hogy a gyerekeket – még ha csak egy pillanatra is- de szórakoztassa és lekösse a bolgár tengerparton.