Az osztrák származású Gustav Klimt talán minden idők egyik legismertebb szecessziós festője volt, aki ma 100 éve, hogy eltávozott az élők közül. 

Lehet, hogy  Klimt neve nem cseng mindenkinek ismerősül, képzőművészeti alkotásait viszont annál többen ismerik, ugyanis azok  a 19-20. század fordulójára jellemező szecesszió stílusirányzatának kiemelkedő darabjai. Maga a szecesszió szó kivonulást jelent, utalva arra, hogy Bécsben 1897-ben negyvenkilenc művész kivonult a városi művészeti központból, hogy új művészetet teremtsen. A stílusirányzat főként az képzőművészetben illetve az építészetben, az iparművészetben éreztette hatását (Sagrada Familia, Iparművészeti Múzeum épülete), de egyéb művészeti ágakban, így például az irodalomi művekben is találhatunk apróbb szecessziós jegyeket. A stílus megnevezése országonként eltérő -Franciaországban az art nouveau-nak („új művészet”), Nagy-Britanniában pedig a modern style-nak („modern stílus”), Németországban a Jugendstil (a Fiatalság című folyóirat nyomán) nevezik.

A szecessziót jellemzi a dekorativitás, nagy mértékű stilizálás, növényi vagy geometrikus mintákra épülő hullámzó ornamentika, hangsúlyos, élénk színek használata. Kedvelt témája az erotika.

Gustav Klimt szinte egész életét a festészetnek, így az alkotásainak szentelte. Magát nagyon ritkán, szinte soha nem jelenítette meg festményein. Ahogy ő nyilatkozott:


Rólam nem készült önarckép. Engem nem a saját személyem érdekel megfestendő témaként, inkább más emberek, főleg nőneműek, de még ennél is inkább az egyéb jelenségek… meg vagyok győződve róla, hogy emberként nem vagyok különösebben érdekes.


Halálának 100. évfordulójának alkalmából közöljük a festőművész legismertebb alkotásait: